Υγεία

Εντερικό Μικροβίωμα: Μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων;

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αρκετά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε συχνά μπορεί να εισέρχονται στα βακτήρια του εντέρου, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, τροποποιώντας παράλληλα και τη λειτουργία των βακτηρίων αυτών.

Η παραπάνω αλληλεπίδραση, όπως υποστηρίζει η μελέτη, παρατηρείται σε αρκετά φάρμακα τα οποία χορηγούνται για διάφορες ενδείξεις από το άσθμα και την κατάθλιψη μέχρι το διαβήτη.

Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί να εξηγήσει γιατί η χορήγηση του ίδιου φαρμάκου σε διαφορετικούς ασθενείς προκαλεί διαφορετικές ανεπιθύμητες ενέργειες και δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν συγκεκριμένα φάρμακα μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως βιομετατροπή.

Η παρούσα μελέτη είναι ουσιαστικά η πρώτη που δείχνει ότι ορισμένα είδη βακτηρίων του εντέρου, προσλαμβάνουν διάφορα φάρμακα, γεγονός που προκαλεί μεταβολές τόσο στη δραστηριότητα όσο και στον αριθμό των βακτηρίων.

Το παραπάνω φαινόμενο επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου τόσο άμεσα όσο και έμμεσα.

-Άμεσα, γιατί η πρόσληψή του από τα βακτήρια μειώνει την ποσότητα που απορροφάται τελικά από τον οργανισμό και,

έμμεσα γιατί οι μεταβολές στη σύνθεση του μικροβιώματος μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί αρκετά διαφορετικά είδη βακτηρίων τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία του ανθρώπου και αποτελούν το εντερικό μικροβίωμα.

Η σύνθεση του μικροβιώματος διαφέρει σημαντικά στον κάθε άνθρωπο και έχει συνδεθεί στο παρελθόν με:

-την παχυσαρκία,

-τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και,

-την ψυχική υγεία.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν 25 είδη βακτηρίων που απαντώνται συχνά στο έντερο και παρατήρησαν την αλληλεπίδρασή τους με 15 φάρμακα που χορηγούνται από του στόματος.

Τα φάρμακα αυτά, μεταξύ των οποίων και τα αντικαταθλιπτικά, χορηγούνται ευρέως, ωστόσο δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα ούτε προκαλούν τις ίδιες ανεπιθύμητες ενέργειες σε όλους τους ασθενείς.

Μετά τα πειράματα που έκαναν, παρατήρησαν συνολικά 70 αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε βακτήρια και φάρμακα, εκ των οποίων οι 27 δεν είχαν καταγραφεί στο παρελθόν.

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τη χημική δομή ορισμένων φαρμάκων, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν περαιτέρω την παραπάνω αλληλεπίδραση διαπίστωσαν ότι για 17 από τις 29 νέες αλληλεπιδράσεις το φάρμακο εισήλθε στο βακτήριο, χωρίς να τροποποιηθεί η δομή του.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι τα βακτήρια μπορούσαν να επηρεάσουν τη βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων αποκλειστικά μέσω της βιομετατροπής.

Παραδείγματα φαρμάκων που συσσωρεύονται στα βακτήρια του εντέρου είναι:

-το αντικαταθλιπτικό φάρμακο ντουλοξετίνη και,

-το αντιδιαβητικό ροσιγλιταζόνη.

Για ορισμένα φάρμακα, όπως η μοντελουκάστη (για το άσθμα) και η ροφλουμιλάστη (για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), παρατηρήθηκε ότι τα φάρμακα συσσωρεύονται σε ένα βακτήριο και τροποποιούνται από κάποιο άλλο.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η συσσώρευση των φαρμάκων στα βακτήρια μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό των τελευταίων.

Για παράδειγμα, το αντικαταθλιπτικό ντουλοξετίνη μπορεί να προσδεθεί σε διάφορα μεταβολικά ένζυμα των βακτηρίων, επηρεάζοντας έτσι τους μεταβολίτες που εκκρίνουν.

Θέλοντας να εξερευνήσουν περισσότερο το παραπάνω φαινόμενο, οι επιστήμονες δημιούργησαν ορισμένες καλλιέργειες βακτηρίων με αρκετά διαφορετικά είδη και παρατήρησαν ότι η ντουλοξετίνη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ισορροπία τους.

Πρακτικά το φάρμακο επηρέασε τα μόρια που παράγουν τα βακτήρια στα οποία συσσωρεύθηκε.

Τα υπόλοιπα είδη βακτηρίων κατανάλωσαν τα μόρια αυτά, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν και να αυξήσουν σημαντικά τον πληθυσμό τους.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις παρατηρήσεις τους στον C. elegans, ένα νηματοειδή σκώληκα που χρησιμοποιείται συχνά στις έρευνες για τα βακτήρια του εντέρου.

Στα πειράματα αυτά επικεντρώθηκαν περισσότερο στη ντουλοξετίνη, ένα φάρμακο το οποίο συσσωρεύεται σε ορισμένα βακτήρια, όχι όμως σε όλα.

Όπως παρατήρησαν, οι σκώληκες που είχαν βακτήρια στα οποία συσσωρεύεται το φάρμακο είχαν διαφορετική συμπεριφορά από τους σκώληκες που είχαν άλλα βακτήρια, όταν εκτέθηκαν τελικά σε ντουλοξετίνη.

Οι επιστήμονες της έρευνας υποστήριξαν ότι το μικροβίωμα θα πρέπει να λογίζεται πλέον ως όργανο του σώματος, καθώς είναι εμφανές ότι οι μεταβολές στη λειτουργία του μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία μας.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο επόμενος στόχος τους είναι να εξετάσουν σε ατομικό επίπεδο τις αλληλεπιδράσεις του μικροβιώματος με φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατό να διαπιστώσουν πώς ανταποκρίνεται ο κάθε ασθενής και ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να παρουσιάσει από το φάρμακο.

Ο τελικός στόχος είναι να μπορεί να προσδιοριστεί σε ατομικό επίπεδο ποια είναι η ιδανική δόση για τον κάθε ασθενή.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε