Υγεία

Ενδοαυλικό Laser: το ”υπερόπλο” στην καταπολέμηση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών

Με τη συνεχή πρόοδο και εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια ο τρόπος χαρτογράφησης της φλεβικής κυκλοφορίας των κάτω άκρων, μέσω της υπερηχογραφικής απεικόνισης, έχει αλλάξει ριζικά!

Στις μέρες μας, εδώ και αρκετά χρόνια, οι αγγειοχειρουργοί είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζεται με οποιαδήποτε επιφανειακή (επιπολής) φλέβα των κάτω άκρων και σε καμία περίπτωση απαραίτητα και μόνο τη μείζονα ή την ελάσσονα σαφηνή φλέβα, που κατά το πρόσφατο παρελθόν η σχεδόν στα τυφλά ξερίζωση των οποίων μέσα από μία πολύωρη καθώς και ιδιαίτερα τραυματική διαδικασία (σαφηνεκτομή) αποτελούσε την πλέον συνηθισμένη τακτική στη θεραπεία των κιρσών.

Σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αντιμετώπισης, λοιπόν, εμφανίστηκαν, προκαλώντας επανάσταση στο χώρο της θεραπείας της φλεβικής ανεπάρκειας μιας και εκτός από ανώδυνες και ατραυματικές προσφέρουν άριστο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πλησιάσουμε και να παρέμβουμε σε κάθε επιμέρους φλέβα που τυχόν ανεπαρκεί”, αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος ΞηρομερίτηςMD, PHD, MSC – Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General.

Η συγκεκριμένη παθολογική οντότητα, είναι μία εξελικτική πάθηση των κάτω άκρων που εξελισσόμενη περνάει από διάφορα στάδια.

“Έχοντας ως αφετηρία το πρώτο στάδιο των ευρυαγγειών (spider veins) περνάμε στη συνέχεια στη δημιουργία των φλεβικών κιρσών (διατεταμμένα φλεβικά στελέχη), τις δερματικές αλλοιώσεις (ξηρότητα, μελάγχρωση κ. α) και, τελικά, τα άτονα δερματικά φλεβικά έλκη σε ιδιαίτερα προχωρημένο στάδιο”, εξηγεί ο κ. Ξηρομερίτης.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η λίμναση του αίματος μέσα στις φλέβες, μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπλοκές, όπως τη φλεβική θρόμβωση η οποία αν αφορά σε φλέβα του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου των κάτω άκρων, δυνητικά μπορεί να οδηγήσει και σε πνευμονική εμβολή, μία εξόχως απειλητική για τη ζωή του ασθενούς κατάσταση.

Ενδοαυλικό laser: το απόλυτο όπλο στην καταπολέμηση της φλεβικής ανεπάρκειας

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με τη χρήση Laser εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1999 ως μία γρήγορη και ανώδυνη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, εναλλακτική τότε, στο ξεκίνημα της ανοιχτής κλασσικής χειρουργικής μεθόδου (σαφηνεκτομή).

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, το 2007, με τη δυνατότητα των νέας γενιάς laser για κυκλική διάχυση της θερμικής ενέργειας προσφέροντας απείρως καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας από τα φλεβικά τοιχώματα, σφραγίζοντας ολοκληρωτικά τον αυλό της ανεπαρκούσας φλέβας“, σημειώνει ο κ. Ξημερομερίτης.

Επιπροσθέτως, το ενδοαυλικό laser εστιάζει με χαρακτηριστική ομοιογένεια στα σημεία εκείνα του φλεβικού δικτύου που κρίνεται απαραίτητο, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες δημιουργίας αιματωμάτων, χωρίς την παραμικρή αίσθηση καυσαλγίας.

Λίγα λόγια για τον τρόπο διενέργειας

Υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση τελείται παρακέντηση της ανεπαρκούσας φλέβας και ακολούθως εισάγεται στον αυλό της φλέβας ο καθετήρας του laser που στην κορυφή του φέρει μία οπτική ίνα και αν πρόκειται για τη μείζονα σαφηνή προωθείται μέχρι και 1,5 εκ.

Πριν τη σαφηνομηριαία συμβολή.

Έπειτα, σταδιακά αποσύρουμε τον καθετήρα με ένα ρυθμό που μας δίνει το μηχάνημα του laser (ηχητικοί τόνοι), ενώ ταυτόχρονα διαχέεται ακτινικά η θερμική ενέργεια του laser που ως αποτέλεσμα έχει το οριστικό σφράγισμα του ανεπαρκούντος φλεβικού αυλού επιτρέποντας πλέον στην αιματική ροή να ακολουθήσει όλους τους υπόλοιπους υγιείς και ανοιχτούς δρόμους του φλεβικού δικτύου του σκέλους“, εξηγεί ο κ. Ξηρομερίτης.

Με το πέρας της διαδικασίας ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα, δεν περιορίζεται ούτε στο ελάχιστο όσον αφορά στις δραστηριότητές του και την επόμενη ημέρα είναι σε θέση να επιστρέψει κανονικά στην εργασία του.

Πλεονεκτήματα ενδοαυλικού laser

  • Γρήγορη, ατραυματική και ανώδυνη τεχνική
  • Απόλυτα ακριβής, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια τεχνική
  • Χωρίς τομές, άρα δεν αφήνει σημάδια
  • Αποκλείει το ενδεχόμενο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως μολύνσεων
  • Προσφέρει άμεση αποκατάσταση μέσω άριστου αισθητικού και λειτουργικού αποτελέσματος

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε