Υγεία

Χρόνιος πόνος: Υπάρχει τρόπος μακροπρόθεσμης ανακούφισης χωρίς επέμβαση;

Άγχος και κατάθλιψη, απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ, κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, προβλήματα γάμου ή οικογένειας, απώλεια εργασίας και αυτοκτονικές σκέψεις είναι μερικές επιπτώσεις του πόνου που διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες.

Ο χρόνιος πόνος, όπως ονομάζεται, επηρεάζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία και σε βάθος χρόνου και την κοινωνική ζωή.

Η πρώτη επιλογή των ασθενών προκειμένου να διαχειριστούν τον πόνο τους είναι τα φάρμακα, καταφύγιο που για ορισμένους σημάνει την έναρξη της εξάρτησης.

«Ο πόνος είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε έναν τραυματισμό ή σε μια ασθένεια.

Στην μεγάλη πλειονότητα, όταν το σώμα θεραπεύεται, ο πόνος σταματά.

Σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων, όμως, ο πόνος εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Περίπου το 25% των ατόμων με χρόνιο πόνο αναπτύσσουν σύνδρομο χρόνιου πόνου.

Οι άνθρωποι αυτοί βιώνουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο, τα οποία παρεμβαίνουν και επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή ζωή τους», αναφέρει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών – Κλινική Περιστερίου.

Ειδικότερα, στους ασθενείς με χρόνιο πόνο ο εγκέφαλος που επεξεργάζεται τα σήματα που στέλνουν τα νεύρα, προκειμένου να αναλάβει δράση, δεν ερμηνεύει σωστά τα μηνύματα που λαμβάνει και γι’ αυτό εξακολουθεί να στέλνει σήματα πόνου, χωρίς προφανή αιτία.

“Ωστόσο, ο πόνος είναι απολύτως πραγματικός, υπό την έννοια ότι ο πάσχων τον νιώθει και εξαιτίας του δεν ζει τη ζωή του όπως θέλει.

Όταν ο χρόνιος πόνος αφορά στα κάτω άκρα, μάλιστα, οι επιπτώσεις είναι εντονότερες, λόγω και της επιπρόσθετης δυσκολίας που προκαλεί στη μετακίνηση“, σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, προσθέτοντας:

“Για παράδειγμα, ο χρόνιος πόνος στο ισχίο είναι ένα πολύ συχνό και λειτουργικά περιοριστικό σύμπτωμα, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεονέκρωση, μολυσματική κοξαρθρωσία και τοπικό μετεγχειρητικό πόνο.

Το ίδιο ισχύει και για την άρθρωση του γόνατος, με την οστεοαρθρίτιδα να ευθύνεται τις περισσότερες φορές“.

Αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου

Η συντηρητική αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και στις δύο αρθρώσεις περιλαμβάνει:

-φυσικοθεραπεία,

-τοπικές θεραπείες και,

-μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Σε αποτυχία αυτών δοκιμάζονται ενδαρθρικές ενέσεις κορτικοστεροειδών και τοπικά αναισθητικά.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να παρέχει οριστική θεραπεία, αλλά δεν είναι πάντα επιλογή λόγω προσωπικών προτιμήσεων, ή σημαντικής συννοσηρότητας.

Επιπλέον, ορισμένοι ασθενείς μετά από ολική αρθροπλαστική εμφανίζουν επίμονο πόνο χωρίς ενδείξεις βλάβης υλικού, ή άλλου δομικού προβλήματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνιος πόνος είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί.

Απλώς δεν είναι εύκολο.

«Οι ενδαρθρικές ενέσεις στεροειδών συχνά θεωρούνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής στους ασθενείς με χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις του ισχίου και του γόνατος από οποιαδήποτε αιτία, με συχνότερη την οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο, παρέχουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο, και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες, οι οποίες όμως είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στο χόνδρο όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα», τονίζει ο Dr Τριανταφυλλόπουλος.

Έτσι, η ανάγκη για την απαλλαγή των ασθενών από τον πόνο, χωρίς να προκαλείται ζημιά στην άρθρωση οδήγησε σε εναλλακτικές θεραπείες”, προσθέτει.

Η Νευρόλυση

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος η οποία απαλλάσσει από τον πόνο χωρίς φάρμακα και χειρουργείο.

Ο λόγος για τη νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, τα αποτελέσματα της οποίας διαρκούν περισσότερο από 1 χρόνο, προσφέροντας παράλληλα καλή λειτουργικότητα οποιασδήποτε άρθρωσης πονά.

Κατά τη θεραπεία, ένα τμήμα του νευρικού ιστού καταστρέφεται για να προκαλέσει διακοπή της αποστολής σημάτων και να μειώσει τον πόνο στην άρθρωση”, εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Ιδιαίτερα η υπεροχή της ψυχρής μορφής της (Cool Radiofrequency Ablation – CRFA) έχει καταδειχθεί από πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια.

Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι είναι μια:

-αποτελεσματική και ασφαλής μακροπρόθεσμη θεραπευτική επιλογή για τη διαχείριση του πόνου, και,

-τη βελτίωση της φυσικής λειτουργίας,

-της ποιότητας της υγείας,

εγκεκριμένη από τον FDA για τη διαχείριση του πόνου.

Επιπλέον είναι ασφαλής γιατί δεν επεμβαίνει στα κινητικά νεύρα, παρά μόνο σε εκείνα που μεταδίδουν τα σήματα πόνου.

Έτσι, δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος επηρεασμού της κινητικότητας της άρθρωσης.

Μάλιστα, επειδή η διαδικασία είναι ελάχιστα επεμβατική, οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν ανακούφιση από τον πόνο μέσα σε 1-2 εβδομάδες, επανακτώντας την καλή ποιότητα ζωής τους, πολύ νωρίτερα από ότι με χειρουργική επέμβαση.

«Η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που υποβάλλονται σε νευρόλυση παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στην ανακούφιση από τον πόνο και τη συνολική λειτουργία σε σύγκριση με άτομα που αντιμετωπίζονται με ενέσεις κορτικοστεροειδών αλλά και υαλουρονικού οξέος.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας επιλογής της είναι η απουσία σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι σημαντικές βελτιώσεις στη διαχείριση του πόνου με τη μέθοδο Cool Radiofrequency Ablation μεταφράζονται σε καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, σε σύγκριση με τη συντηρητική θεραπεία, είναι δε και οικονομικά αποδοτική επιλογή, καθώς το κόστος της είναι μικρότερο από αυτό που δαπανούν οι πάσχοντες αθροιστικά σε ένα χρόνο για φάρμακα και φυσικοθεραπείες, αλλά και με το εισόδημα που χάνουν από την αδυναμία τους να εργαστούν», καταλήγει ο Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε