Υγεία

Τα φλαβονοειδή προστατεύουν από την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά τουλάχιστον μισό πιάτο φρούτων και λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή, όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές και τα μήλα, έχουν 20% μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 28 Ιουλίου στο επιστημονικό περιοδικό Neurology και εξέτασε αρκετά διαφορετικά είδη φλαβονοειδών.

Όπως διαπίστωσε, οι φλαβόνες και οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη.

Τα φλαβονοειδή είναι ουσίες που βρίσκονται τυπικά στα φυτά και θεωρούνται ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Τα χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Σήμερα υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν τη σκέψη μας όσο μεγαλώνουμε.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνουν ότι μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να μας προστατεύσουν από την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών», αναφέρει ο Walter Willett, MD, DrPH, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Harvard στη Βοστόνη.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 49.493 γυναίκες (μέση ηλικία 48) και 27.842 άνδρες (μέση ηλικία 51).

Σε ένα διάστημα 20 ετών, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αρκετά ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση διαφόρων τροφίμων.

Η συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών υπολογίστηκε πολλαπλασιάζοντας την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε φλαβονοδειδή με την συχνότητα κατανάλωσής του.

Οι εθελοντές απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση των γνωστικών λειτουργιών τους και πως αυτές μεταβλήθηκαν στη διάρκεια των 20 ετών της μελέτης.

Αν και προφανώς τα ερωτηματολόγια δεν μπορούν να διαγνώσουν την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών με την ίδια ακρίβεια όπως οι εξετάσεις από γιατρό, αποτελούν ένα καλό δείκτη.

-Η ημερήσια πρόληψη φλαβονοειδών στην ομάδα που έκανε την υψηλότερη κατανάλωση ήταν περίπου 600mg ημερησίως, ενώ,

στην ομάδα με τη χαμηλότερη κατανάλωση ήταν 150mg.

Οι φράουλες, για παράδειγμα, περιέχουν περίπου 180mg φλαβονοειδών ανά μερίδα 100gr, ενώ τα μήλα 113mg.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και η συνολική κατανάλωση θερμίδων, διαπιστώθηκε ότι οι εθελοντές που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση φλαβονοειδών είχαν μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Συγκεκριμένα, η ομάδα που έκανε την υψηλότερη κατανάλωση είχε περίπου 20% μειωμένο κίνδυνο συγκριτικά με την ομάδα που έκανε τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης ξεχωριστά τα διάφορα φλαβονοειδή.

Οι φλαβόνες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα μπαχαρικά, καθώς και τα κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, συνδέθηκαν με 38% μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Οι πιπεριές περιέχουν περίπου 5mg φλαβονών ανά 100gr.

Οι ανθοκυανίνες, οι οποίες βρίσκονται στα βατόμουρα, τα μούρα και τα κεράσια, συνδέθηκαν με 24% μειωμένο κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Τα βατόμουρα περιέχουν περίπου 164mg ανθοκυανινών ανά 100gr.

«Οι εθελοντές που είχαν τα καλύτερα σκορ στις εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών κατανάλωναν καθημερινά τρόφιμα όπως οι πιπεριές, τα πορτοκάλια, το σέλινο, τα μήλα και τα αχλάδια», υποστήριξε ο Willett.

«Αν και πιθανώς τα οφέλη αποδίδονται και σε άλλα φυτοχημικά, από τη μελέτη μας φαίνεται ότι μία διατροφή πλούσια σε φλεβονοειδή (ιδιαίτερα φλαβόνες και ανθοκυανίνες) αποτελεί μία καλή προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας μακροπρόθεσμα.

Ποτέ δεν είναι αργά να εισάγουμε τα παραπάνω τρόφιμα στη διατροφή μας, καθώς παρατηρήσαμε οφέλη ανεξαρτήτως πότε ξεκίνησε η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων», πρόσθεσε.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν το γεγονός ότι οι εθελοντές ανέφεραν μόνοι τους τη διατροφή τους, επομένως πιθανώς δεν θυμόντουσαν πάντα τα τρόφιμα που είχαν καταναλώσει.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε