Υγεία

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας

Μία νέα έρευνα από το Brigham and Women’s Hospital των ΗΠΑ εξέτασε τη σύνδεση ανάμεσα στην άσκηση και τον κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοιας.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά περίπου 130.000 άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο European Respiratory Journal, οι εθελοντές που έκαναν καθιστική ζωή με περιορισμένη άσκηση, είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν την παραπάνω νόσο.

Σημαντικός ο ρόλος της άσκησης

«Στην έρευνά μας τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής άσκησης και ο μειωμένος χρόνος στην τηλεόραση συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοιας, ακόμα και μετά την προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες.

Κατά συνέπεια, η φυσική άσκηση θα πρέπει να θεωρείται σημαντική παρέμβαση τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία της νόσου», υποστήριξε ο Tianyi Huang, επικεφαλής της μελέτης.

Τι είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια

Η αποφρακτική υπνική άνοια είναι μία μορφή άπνοιας που χαρακτηρίζεται από χαλάρωση των αναπνευστικών μυών κατά τη διάρκεια του ύπνου, γεγονός που οδηγεί σε απόφραξη των αεραγωγών.

Η σοβαρή υπνική άπνοια έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μίας σειράς καρδιαγγειακών νόσων, όπως οι καρδιακές αρρυθμίες και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Nurses’ Health Study (NHS), το Nurses’ Health Study II (NHSII) και το Health Professionals Follow-Up Study (HPFS), οι επιστήμονες εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα της φυσικής άσκησης και τον κίνδυνο εμφάνισης αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Μέτρια και έντονη φυσική άσκηση

Η μέτρια και η έντονη φυσική άσκηση εξετάστηκαν ξεχωριστά, ωστόσο τελικά και οι δύο συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, γεγονός που δείχνει ότι η ένταση της άσκησης δεν επηρεάζει τα οφέλη της παραπάνω παρέμβασης.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, η φυσική άσκηση ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για τις γυναίκες, τους ενήλικες άνω των 65 και τους ασθενείς με ΔΜΣ πάνω από 25.

«Οι περισσότερες μελέτες που εξέτασαν τη σύνδεση φυσικής άσκησης και καθιστικής ζωής με την αποφρακτική υπνική άπνοια στο παρελθόν δεν είχαν κάνει επαρκείς προσαρμογές για διάφορους παράγοντες.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει συνδυαστικά τους παραπάνω παράγοντες ως προς τη σύνδεσή τους με τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας», είπε ο Huang.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της παρούσας μελέτης είναι ότι εξέτασε ένα μεγάλο δείγμα ασθενών και επομένως μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα τις επιδράσεις της φυσικής άσκησης και της καθιστικής ζωής.

Επιπλέον, καθώς οι επιστήμονες είχαν πρόσβαση σε αρκετά δεδομένα για την καθημερινότητα των εθελοντών, κατάφεραν να κάνουν καλύτερη προσαρμογή ανάλογα με άλλους παράγοντες.

Περιορισμός της έρευνας

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι σχεδόν όλα τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη βασίζονται σε αναφορές ασθενών.

Αν και όλοι οι εθελοντές ήταν επαγγελματίες υγείας, συχνά η ήπια υπνική άπνοια μπορεί να μην διαγνωστεί εγκαίρως.

Επιπλέον, στην έρευνα εξετάστηκε μόνο η φυσική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η άσκηση στο περιβάλλον της εργασίας.

Όπως υποστήριξε ο Huang, στην επόμενη μελέτη τους, οι επιστήμονες θέλουν να συλλέξουν περισσότερα και πιο λεπτομερή δεδομένα χρησιμοποιώντας κινησιογράφους, εξετάσεις υπνικής άπνοιας στο σπίτι και μελέτες ύπνου.

Τόνισε επίσης, ότι οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώσουν τους ασθενείς τους σχετικά με τα οφέλη της φυσικής άσκησης στον περιορισμό του κινδύνου αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

«Επιβεβαιώσαμε ότι η φυσική άσκηση και η καθιστική ζωή συνδέονται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που κάθονται αρκετές ώρες την ημέρα, μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας αυξάνοντας τη φυσική άσκηση στον ελεύθερο χρόνο τους.

Αντίστοιχα, αυτοί που δεν μπορούν να ασκηθούν για διάφορους λόγους θα πρέπει να περιορίσουν τις ώρες που κάθονται σε μία καρέκλα προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας.

Το ιδανικό, φυσικά, είναι να κάνουμε και τις δύο παρεμβάσεις ταυτόχρονα», καταλήγει η έρευνα.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε