Υγεία

Αυτές οι τροφές είναι ακατάλληλες για το στομάχι

Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τροφές με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.

Οι τροφές που σχηματίζουν οξύ είναι αυτές που προάγουν την οξύτητα στο σώμα. Αντίθετα, δεν προωθούν όλες οι τροφές με χαμηλό (ή όξινο) pH ένα όξινο περιβάλλον στο σώμα.

  • Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν πολύ φωσφορικό οξύ, το οποίο ανεβάζει σημαντικά το όξινο φορτίο. Επιπλέον, συνδέονται με προβλήματα νεφρών, μειωμένη οστική πυκνότητα και προδιαβήτη, τα οποία μπορεί να οφείλονται εν μέρει στο αυξημένο διαιτητικό φορτίο οξέος.

  • Κόκκινο κρέας και άλλες ζωικές πρωτεΐνες

Το κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας είναι από τα πιο διαδεδομένα τρόφιμα που παράγουν οξέα στη δυτική διατροφή. Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φώσφορο και έτσι αυξάνει το φορτίο του διαιτητικού οξέος.

Άλλες ζωικές πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο και τα αυγά συμβάλλουν περαιτέρω στο υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

  • Επεξεργασμένοι σπόροι

Οι δυτικές δίαιτες έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα εξευγενισμένων σιτηρών όπως ψητά, γρήγορο φαγητό και λευκό ψωμί, τα οποία έχουν υψηλό φορτίο οξέος διατροφής.

Η αντικατάσταση των εξευγενισμένων σπόρων με φρούτα, λαχανικά και άλλα αλκαλικά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του διαιτητικού οξέος.

  • Τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το τυρί, το γάλα και το παγωτό έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και συμβάλλουν σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

Παρόλο που τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι θρεπτικά, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα προϊόντα και χαμηλή σε φυτικές τροφές μπορεί να συμβάλει σε ένα υψηλό φορτίο διαιτητικών οξέων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή χημικών ενώσεων που σχηματίζουν οξέα, όπως τα αμινοξέα που περιέχουν θείο, χλώριο και φώσφορο.

  • Τροφές με όξινο pH

Ορισμένα τρόφιμα έχουν όξινο PH αλλά δεν σχηματίζουν οξύ στο σώμα σας.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το iatropedia.gr, τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες έχουν όξινο pH αλλά χαμηλά επίπεδα PRAL. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με όξινο pH, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Έτσι, τα άτομα με αυτήν την κατάσταση τείνουν να τα αποφεύγουν.

Τα ακόλουθα τρόφιμα έχουν όξινο pH:

  • Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια), έχουν όξινο pH και είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα εσπεριδοειδή θεωρούνται ρεφλεξογόνα (reflexogenic), που σημαίνει ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν την παλινδρόμηση. Ως εκ τούτου, συνιστάται σε άτομα με συχνές καούρες να αποφεύγουν ή να μειώνουν την κατανάλωση εσπεριδοειδών.

  • Προϊόντα με βάση την ντομάτα

Τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, όπως οι σάλτσες, είναι μερικά από τους πιο συνήθεις “ενόχους” στα συμπτώματα παλινδρόμησης. Λάβετε υπόψη ότι τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να χωνεύουν τις ωμές ντομάτες καλύτερα από τα κονσερβοποιημένα προϊόντα ντομάτας. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας όπως κέτσαπ, πάστα ντομάτας και σάλτσα ντομάτας είναι πιο όξινα από ό,τι οι φρέσκες ντομάτες.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού