Υγεία

Β. Κικίλιας: Η στρατηγική συμμαχία όλων μας ενάντια στο κάπνισμα απέδωσε

Σημαντική μείωση της χρήσης καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα τη δεκαετία 2009-2019, ιδιαίτερα στους νέους, δείχνουν όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν απόψε στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης, σε ειδική εκδήλωση για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για το Κάπνισμα, καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη παρουσία της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και της υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τον χαιρετισμό του μίλησε για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Όπως ανέφερε, “μετά από πολλά χρόνια και πολλές προσπάθειες, καταφέραμε να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη και δομημένη πολιτική που ξεκινάει από τα σχολεία.

Η πρώτη μεταρρύθμιση ήταν αυτή του αντικαπνιστικού νόμου, μια πολύ πετυχημένη μεταρρύθμιση και μια παρακαταθήκη», τόνισε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας ,η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στο «διαφορετικό σκεπτικό» από την αρχική προσπάθεια προσέγγισης του ζητήματος περιορισμού του καπνίσματος στη χώρα, τονίζοντας:

«Εμείς πιστεύουμε στις πολιτικές που συνθέτουν και ενώνουν την ελληνική κοινωνία και όχι σε αυτές που διχάζουν και χωρίζουν».

Προσέθεσε δε ότι υλοποιήθηκε μια στρατηγική συμμαχίας ενάντια στον καπνό που περιλαμβάνει και τους καπνιστές και τους μη καπνιστές.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, τόνισε στην παρέμβαση της πως ο καρκίνος του πνεύμονα εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας.

Όπως είπε, «στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να μειωθεί κατά 25% η επίπτωση του καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε πως ο κορωνοϊός «δεν μας εμπόδισε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για περιορισμό του καπνίσματος» και ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατανοήσαμε την αξία της συνεργασίας”.

Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στο τσιγάρο

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Μπεχράκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το κάπνισμα στη χώρα μας μειώθηκε κατά 24,5% (περιστασιακοί και μόνιμοι καπνιστές) στη δεκαετία 2009-2019.

Εντυπωσιακή είναι η μείωση στις ηλικίες 16-24 ετών, η οποία έφτασε το 52,4% , όπως φαίνεται στο γράφημα:

Ο κ. Μπεχράκης επισήμανε πως «η πανδημία συνδυάζεται με μικρού βαθμού αύξηση επιπολασμού καπνίσματος, ιδίως των περιστασιακών καπνιστών και ιδιαίτερη αύξηση επιπολασμού καπνίσματος στους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας» (όπως φαίνεται στο γράφημα), σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας γνώμης της ΚΑΠΑ research που έγινε σε 1.264 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι υπήρξε μεταβολή της καπνιστικής συμπεριφοράς και του τύπου των χρησιμοποιούμενων καπνικών προϊόντων.

Το κύριο μήνυμα της σημερινής ημέρας, είπε ο κ. Μπεχράκης είναι: ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ.

Είναι ένα μήνυμα που χωρίς εναντίωση με τον καπνιστή αλλά με την καλλιέργεια της ελεύθερης επιλογής, του μη καπνίσματος ως προτιμητέου τρόπου ζωής, γαλουχεί μια νέα γενιά χωρίς καπνό, μειώνει το κάπνισμα με κοινωνική αποδοχή, χωρίς φόβο, χωρίς καταπίεση, χωρίς άγχος και κυρίως χωρίς συγκρουσιακές διαδικασίες» τόνισε.

Το προφίλ όσων χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα

Αναφερόμενος στο προφίλ όσων χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα στη χώρα μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εμφάνισαν αρκετοί από αυτούς, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Μπεχράκης είπε ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ research, το 1/3 έκαναν χρήση των προϊόντων αυτών στο εσωτερικό των σπιτιών στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αντιλαμβάνονται διαφορετικά τον κίνδυνο ως προς τη νόσο covid-19 από όσους δεν χρησιμοποιούν καπνικά προϊόντα.

Επίσης καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ -ιδιαίτερα οι άνδρες- και επιλέγουν συχνότερα ανθυγιεινή διατροφή.

Εμβολιάζονται σε μικρότερο ποσοστό έναντι της γρίπης, υπερεκτιμούν την κατάσταση της υγείας τους και την ελέγχουν κλινικά και εργαστηριακά, λιγότερο συχνά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε