Υγεία

Νέα έρευνα: Πάνω από 60 γονίδια συνδέονται με τη διπολική διαταραχή

Στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της, επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν δεκάδες γονίδια που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διπολικής διαταραχής.

Στη μελέτη του γονιδιώματος (GWAS) στην οποία συμμετείχαν συνολικά πάνω από 400.000 εθελοντές, εκ των οποίων οι 41.917 είχαν διπολική διαταραχή, οι επιστήμονες συνέκριναν διάφορα τμήματα του DNA, με σκοπό να ανακαλύψουν γενετικούς δείκτες που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Κληρονομική ψυχική νόσος

Η διπολική διαταραχή είναι μία κληρονομική ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από απότομες μεταβολές της διάθεσης με περιόδους μανίας ή κατάθλιψης, που εναλλάσσονται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η νόσος επηρεάζει σχεδόν 45 εκατομμύρια άτομα σήμερα παγκοσμίως.

Αν και έχει αρκετούς διαφορετικούς υποτύπους, η νόσος παραμένει συνήθως εφ’ όρου ζωής, ενώ οι ασθενείς διατρέχουν και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο αρκετών ερευνών.

«Είναι γνωστό σήμερα ότι υπάρχει κληρονομική επιβάρυνση για τη διπολική διαταραχή, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα αλληλόμορφα των γονιδίων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», υποστήριξε η Niamh Mullins, επικεφαλής της έρευνας από το Icahn School of Medicine.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα γενετικά αίτια της διπολικής διαταραχής είχαν αποκαλύψει αρκετά από τα αλληλόμορφα που εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου.

Παρά τη σημαντική πρόοδο στο συγκεκριμένο τομέα της έρευνας, η αλήθεια είναι ότι ακόμα γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τους μηχανισμούς μέσω των οποίων τα παραπάνω γονίδια αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, σε συνδυασμό με την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων.

«Σήμερα, έχουμε ανακαλύψει ένα μικρό ποσοστό των γονιδίων που συνδέονται με τη διπολική διαταραχή, ενώ οι μηχανισμοί για την εμφάνιση της νόσου είναι άγνωστοι σε μεγάλο βαθμό», έγραψε η Mullins και οι συνεργάτες της.

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν 64 περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο, ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε μόλις 33.

«Η έρευνά μας ανακάλυψε αλληλόμορφα του DNA που εμπλέκονται στην επικοινωνία των εγκεφαλικών κυττάρων και τη σηματοδότηση του ασβεστίου, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής», είπε η Mullins.

Από τις συνολικά 64 περιοχές που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο, οι 17 είχαν συνδεθεί στο παρελθόν με τη σχιζοφρένεια, ενώ 7 με τη μείζονα κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διαπιστώνει αλληλοεπικαλύψεις στα γονίδια που επηρεάζουν τον κίνδυνο για διάφορες διαταραχές της διάθεσης.

Αν και ακόμα τα δεδομένα είναι πρώιμα, αυτό δείχνει ότι η παρουσία συγκεκριμένων αλληλομόρφων ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορες ψυχικές νόσους.

«Στο σύνολο, σχεδόν, το γονιδιώματος όλα τα αλληλόμορφα που αυξάνουν τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο σχιζοφρένειας και μείζονος κατάθλιψης, σε διαφορετικό βαθμό.

Σύνδεση με διαταραχές ύπνου, αλκοολισμό και κάπνισμα

Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν επιπλέον τη σύνδεση ανάμεσα στη διπολική διαταραχή, τις διαταραχές του ύπνου, τον αλκοολισμό και το κάπνισμα», υποστήριξαν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ακόμη ότι και οι δύο τύποι διπολικής διαταραχής (1 και 2) έχουν γενετική βάση.

Μάλιστα,

-ο τύπος 1 συνδέεται περισσότερο με τη σχιζοφρένεια, ενώ,

-ο τύπος 2 με τη μείζονα κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αποτελέσματά τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών φαρμάκων για την εμφάνιση της νόσου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε