Υγεία

Προβιοτικά και πρεβιοτικά – Διαφορές και οφέλη

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή υγεία του οργανισμού αποτελεί η σωστή πέψη.

Η διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των ουσιών της τροφής πραγματοποιείται μέσω του γαστρεντερικού μας συστήματος, στο οποίο βρίσκουμε πληθώρα φιλικών μικροοργανισμών, την εντερική χλωρίδα.

Μια ισορροπημένη εντερική χλωρίδα:

  • Βοηθά ώστε να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία του εντέρου
  • ∆ιευκολύνει την πέψη στο παχύ έντερο και την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών ουσιών
  • Βοηθά στην αποβολή τοξικών άχρηστων ουσιών
  • Προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνους οργανισμούς που Εισέρχονται στο έντερο μέσω των τροφών

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά συστατικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται μέσω της διατροφής στο ανθρώπινο σώμα.
Αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά σε επαρκείς ποσότητες (περίπου 100.000.000/ γραμμάριο προϊόντος στο οποίο βρίσκεται) ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα.

Υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις που εισηγούνται ότι τα προβιοτικά ίσως βοηθούν σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις, φλεγμονές ή ασθένειες όπως για παράδειγμα:

-διάρροια,

-σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου,

-ελκώδης κολίτιδα,

-δυσανεξία στη λακτόζη,

-έλκος στομάχου,

-κολπικές μυκητιάσεις,

-ουρολοιμώξεις,

-τερηδόνα και ουλίτιδα.

Στα προβιοτικά προϊόντα περιλαμβάνονται κυρίως το γιαούρτι, ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένοι χυμοί.

Μπορούν, επίσης, να βρεθούν σε συμπληρώματα διατροφής, όπως ταμπλέτες, κάψουλες ή φακελάκια, στα οποία το προϊόν βρίσκεται υπό μορφή σκόνης.

Επιπλέον στελέχη προβιοτικών

Τα προβιοτικά μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε επιπλέον στελέχη ώστε να διασφαλίσουμε την πιο αποτελεσματική αποκατάσταση και πρόληψη των διαταραχών της εντερικής & κολπικής χλωρίδας σε αντιμικροβιακές αγωγές.

Αυτά τα προβιοτικά στελέχη είναι:

Ζυμομύκητας Saccharomyces Boulardii

Είναι μύκητας φυτικής προέλευσης με ανθεκτικότητα στα αντιβακτηριακά σκευάσματα.

Ως προληπτική θεραπεία, μειώνει την έναρξη, τη διάρκεια και τη συχνότητα της διάρροιας από τη λήψη αντιβιοτικών.

Επίσης, μειώνει τη διάρροια, τις κράμπες και τη ναυτία που συνδέονται ως παρενέργεια από τη λήψη αντιβιοτικών ,καθώς και τις υποτροπές της Ψευδομεμβρανώδους Κολίτιδας [φλεγμονή από χρήση αντιβιοτικών.

Τα ενδοσυμβιοτικά βακτήρια Bifidobacterium lactis

Το Bifidobacterium ανήκει στα «καλά» βακτήρια.

Ζει στο τέλος του λεπτού εντέρου, στο παχύ έντερο και βοηθά μαζί με τα άλλα βακτήρια στην πέψη των τροφών.

Ελαττώνει το pΗ στο έντερο και δημιουργεί ένα έντονα όξινο περιβάλλον, έτσι ώστε να μην μπορούν να επιζήσουν άλλα ανεπιθύμητα βακτήρια καθώς και ιοί αλλά και μύκητες Candida.

Γαλακτοβάκιλους L. acidophilous

Είναι ο κύριος ένοικος στο λεπτό έντερο. Παράγει γαλακτικό οξύ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλα υποπροϊόντα καθιστώντας το περιβάλλον «εχθρικό» για βλαπτικά βακτήρια και μύκητες.

Είναι εξαιρετικά ασταθής και ευάλωτος σε κακή διατροφή (φαγητά χωρίς βιταμίνες, κατεψυγμένα, συντηρητικά) και λήψη αντιβιοτικών (κυρίως της ομάδας της πενικιλλίνης) για αυτό θα πρέπει να αποκαθίσταται μετά από αντίστοιχες αγωγές.

Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα, ανακουφίζει από δυσπεψία και διάρροια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Γαλακτοβάκιλους L. Plantarum

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στα περισσότερα αντιβιοτικά, αποτρέπει την υπερπαραγωγή της ζύμωσης και εξαλείφει τη στομαχική διαταραχή & τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος ως αποτέλεσμα της χρήσης αντιβιοτικών.

Πρεβιοτικά

Εκτός από τα προβιοτικά, στην αγορά κυκλοφορούν και προϊόντα που περιέχουν πρεβιοτικά συστατικά.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά συστατικά τα οποία τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο ∆ιατροφής, τα πρεβιοτικά:

  • Ενδυναμώνουν το προστατευτικό «τείχος» του εντέρου, ώστε να εμποδίζουν τη διέλευση παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες δράσεις (π.χ. διάρροιες)
  • Παρεμποδίζουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων του εντέρου, καθώς οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που ενισχύουν μπορούν να προσκολληθούν σε ορισμένα χημικά καρκινογόνα και να καταστείλουν τη δράση τους
  • Ορισμένα πρεβιοτικά προϊόντα συνδέονται με την αύξηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο παχύ έντερο. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο συνδέονται με τη ρύθμιση του ρυθμού αναπλήρωσης των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος. Επιπλέον, ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης

Τα πλέον γνωστά πρεβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι γιαούρτια και ρευστά όξινα γάλατα, τα οποία επιδεικνύουν αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση που συνδέεται και με την ενίσχυση της ανάπτυξης των προβιοτικών μικροοργανισμών.

Επιπλέον στελέχη των πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων, τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων, ενώ δεν πέπτονται από τον οργανισμό.

Ουσιαστικά, πρόκειται για φυτικές ίνες και συγκεκριμένα φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, όπως η ινουλίνη, και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες.

Τρόφιμα που περιέχουν ινουλίνη είναι: οι αγκινάρες, τα σπαράγγια, τα πράσα, τα κρεμμύδια, οι ντομάτες, το σκόρδο, η μπανάνα, καθώς επίσης και τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κριθάρι και η σίκαλη.

Οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες περιέχονται κυρίως σε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και τα ρευστά όξινα γάλατα πχ. κεφίρ.

Επιπλέον, τα πρεβιοτικά είναι διαθέσιμα στην αγορά και ως συμπληρώματα διατροφής.

Προβιατικά vs πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά προϊόντα έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα.

Τα προβιοτικά προϊόντα δρουν πιο άμεσα, παρέχοντας τα συστατικά εκείνα που προστατεύουν, ενώ τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα προστατευτικά συστατικά.

Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει λανθασμένα διατροφικά πρότυπα, γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα έχει διαταραγμένη εντερική χλωρίδα. Κατά συνέπεια, δεν είναι εύκολο να ενισχύσεις μια «ελαττωματική εντερική χλωρίδα» με πρεβιοτικά, αν πρώτα δεν την αποκαταστήσεις με προβιοτικά συστατικά και προϊόντα.

Μελέτες για τις αντενδείξεις των προβιοτικών

Επιπλέον, συνεχόμενες μελέτες εστιάζονται στο αν τα προβιοτικά έχουν αντενδείξεις ή ενέργειες.

Υπάρχουν αναφορές στο ότι τα προβιοτικά αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή και σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης μετά το χειρουργείο.

Επιπλέον, δεν συνίσταται η χορήγηση προβιοτικών σε υγιή βρέφη πριν από τον 6ο μήνα της ζωής λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας αναφέρει ότιη διάρκεια της ευεργετικής δράσης και το είδος των προβιοτικών που την προσφέρουν δεν είναι ξεκάθαρα“.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών δεν είναι αυστηρά καθορισμένη καθώς διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, δόσεις και μέθοδοι χορήγησης χρησιμοποιούνται σε κάθε μελέτη.

Πηγή: Green Pharmacy

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε