Υγεία

Είναι επικίνδυνο να ψάχνουμε τα συμπτώματά μας στο Google;

Ας παραδεχτούμε ότι όλοι το έχουμε κάνει τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή μας.

Μόλις παρουσιάσαμε ένα ασυνήθιστο εξάνθημα ή έντονο άλγος που δεν υποχωρούσε, στραφήκαμε στην αναζήτηση του Google για να εξερευνήσουμε τα αίτια του συμπτώματος.

Η αναζήτηση αυτή συχνά θα αποδώσει την εμφάνιση του συμπτώματος (συνήθως λανθασμένα) σε κάποια μορφή καρκίνου.

Δεν είναι επιβλαβές να ψάχνουμε τα συμπτώματά μας στο Google

“Ωστόσο, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, δεν είναι επιβλαβές να «ψάχνουμε» τα συμπτώματά μας στο Google.

Όπως διαπίστωσε η παραπάνω, η αναζήτηση στο Google σε αρκετές περιπτώσεις βοήθησε τους ασθενείς να φτάσουν σε μία σωστή διάγνωση, χωρίς να δημιουργεί περισσότερο άγχος“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

«Συχνά ένας ασθενής έρχεται στο ιατρείο μου και αναφέρει ότι έψαξε το σύμπτωμά του στο Google και από την αναζήτηση που έκανε συμπέρανε ότι έχει καρκίνο», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας David Levine από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστόνη.

Το παραπάνω γεγονός ώθησε τον επιστήμονα να διερευνήσει περισσότερο αν η αναζήτηση των συμπτωμάτων στο Google είναι επιβλαβής ή ωφέλιμη για τους ασθενείς.

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες της έρευνας εξέτασαν 5.000 εθελοντές από τις ΗΠΑ.

Παρουσιάζοντάς τους ένα απλό περιστατικό, τους ζήτησαν να θέσουν τη διάγνωση, να βαθμολογήσουν τα επίπεδα του άγχους τους γι’ αυτή τη διάγνωση και να προτείνουν μία μέθοδο αντιμετώπισης, από το να παραμείνουν στο σπίτι και να μην λάβουν καμία θεραπεία μέχρι να πάνε στα επείγοντα ενός νοσοκομείου.

Ακολούθως, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να διερευνήσουν περισσότερο το περιστατικό, προσαρμόζοντας παράλληλα τη διάγνωση και την αντιμετώπισή του, όπου έκριναν ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Οι εθελοντές κατέγραψαν επίσης τα επίπεδα του άγχους κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από την αναζήτηση στο Google.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, με τον παραπάνω τρόπο προσπάθησαν να προσομοιώσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρά ένας ασθενής με το Google.

Δηλαδή, πως από ένα αρχικό σύμπτωμα καταλήγουν σε μία αρχική διάγνωση και ακολούθως την προσαρμόζουν μετά τις νέες πληροφορίες που βρίσκουν από την αναζήτηση στο Google.

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης 21 γιατροί από την Ιατρική Σχολή του Harvard, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τη σωστή διάγνωση του κάθε περιστατικού.

Η μέση διάρκεια της αναζήτησης που έκαναν στο Google οι εθελοντές ήταν 12 λεπτά και αρκετοί από αυτούς άλλαξαν τόσο την αρχική τους διάγνωση όσο και τη θεραπεία με βάση τα δεδομένα που βρήκαν.

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν πάντοτε στη σωστή διάγνωση. Συγκεκριμένα, πριν την αναζήτηση στο Google:

– το 49.8% των ασθενών είχαν διαγνώσει τη σωστή νόσο,

-με το ποσοστό να φτάνει το 54% μετά την αναζήτηση.

“Μία παρατήρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (85%) δεν άλλαξε ούτε τη διάγνωση ούτε τη θεραπεία που είχε προτείνει μετά την αναζήτηση στο Google“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Το 9.6% των εθελοντών είχε αρχικά λανθασμένη διάγνωση και μετά την αναζήτηση στο Google κατάφερε να καταλήξει στη σωστή.

Υπήρχε ωστόσο και ένα ποσοστό 5.4% που είχε αρχικά τη σωστή διάγνωση και μετά την αναζήτηση την άλλαξε σε μία λανθασμένη», έγραψαν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.

Αντίστοιχα, το 6.6% είχε συστήσει αρχικά λανθασμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κατάστασης, την οποία διόρθωσε μετά την αναζήτηση στο Google.

Φυσικά, παρατηρήθηκε και το αντίθετο φαινόμενο.

Δηλαδή, το 6.2% ενώ είχε αρχικά τη σωστή μέθοδο αντιμετώπισης, μετά την αναζήτηση πρότεινε κάποια λανθασμένη προσέγγιση.

Αν και προφανώς ο μέσος άνθρωπος δεν είναι εξίσου ικανός να διαγνώσει μία απλή νόσο με ένα γιατρό (με ή χωρίς τη βοήθεια του Google), τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ πιο θετικά σε σχέση με αυτά που περίμεναν οι επιστήμονες.

Όπως διαπιστώθηκε, τα επίπεδα του άγχους στους εθελοντές δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά από την αναζήτηση στο Google, ενώ βελτιώθηκε και η εμπιστοσύνη στη διάγνωση που είχαν θέσει“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Αρκετοί εθελοντές ανέφεραν ότι η αναζήτηση των συμπτωμάτων τους δεν ήταν εύκολη, ενώ δεν είχαν και απόλυτη εμπιστοσύνη στα δεδομένα που βρήκαν.

Φυσικά, η έρευνα είχε και ορισμένους περιορισμούς.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες είχαν πει στους εθελοντές να θεωρήσουν ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο και όχι στους ίδιους.

Πιθανώς, τα επίπεδα του άγχους θα ήταν υψηλότερα αν είχαν τα συμπτώματα οι ίδιοι.

Επιπλέον, στην έρευνα οι εθελοντές γνώριζαν ότι υπάρχει μία «σωστή» απάντηση, κάτι που δεν συμβαίνει πάντοτε στην ιατρική.

“Κατά συνέπεια, αν και η παρούσα μελέτη σίγουρα δεν δίνει οριστική απάντηση στο ερώτημα που θέλησε να εξετάσει, δείχνει ότι δεν είναι κακό να ψάχνουμε τα συμπτώματά μας στο Google, εφόσον γνωρίζουμε ότι μπορεί να καταλήξουμε σε λάθος διάγνωση“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε