Υγεία

ΚΕΤΕΚΝΥ: Δράσεις για την εφαρμογή του συστήματος DRG στην Ελλάδα

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Ελληνικό Ινστιτούτο DRG), στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων,  ολοκλήρωσε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2021 περαιτέρω δράσεις εκπαίδευσης σχετικά με την «Εφαρμογή του συστήματος DRG στην Ελλάδα», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά μέσω απομακρυσμένης διαδικτυακής πλατφόρμας λόγω των έκτακτων μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του COVID-19.

Συγκεκριμένα, για την κάλυψη των αναγκών κατάρτισης του προσωπικού όλων των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας υλοποιήθηκαν Προγράμματα Εκπαίδευσης στην Κλινική Κωδικοποίηση, καθώς και στους Κανόνες Τιμολόγησης στο νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ).

Από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 8 τριήμερες και διήμερες γενικές εκπαιδεύσεις, καθώς και 7 μονοήμερα προγράμματα, εστιασμένα σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες.

Η συμμετοχή ιατρών και νοσηλευτών από 91 Νοσοκομεία της χώρας, αλλά και από 17 Ιδιωτικές Κλινικές ήταν ενθουσιώδης (ξεπέρασε ακόμα και το 60% των προσκεκλημένων) και συνολικά έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα εκπαίδευσης Κλινικής Κωδικοποίησης περισσότεροι από  500 ιατροί και νοσηλευτές.

Παράλληλα ,πραγματοποιήθηκαν 3 διήμερα προγράμματα σχετικά με τους Κανόνες Τιμολόγησης σε βασικό και ανώτερο επίπεδο με τη συμμετοχή 61 εκπροσώπων διοικητικού κλάδου, λογιστηρίων ασθενών και γραφείων κίνησης από 19 Νοσοκομεία του ΕΣΥ και 6 Ιδιωτικές Κλινικές.

Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες έχοντας διδαχθεί τις αρχές λειτουργίας του συστήματος DRG και τους γενικούς, αλλά και ειδικούς, με βάση την ειδικότητά τους, κανόνες κλινικής κωδικοποίησης και τιμολόγησης, είναι σε θέση να προβούν στην ορθή κωδικοποίηση και τιμολόγηση νοσοκομειακών περιστατικών.

Οι εκπαιδεύσεις έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην εξάσκηση και χρήση των καταλόγων κωδικοποίησης ICD‐10‐GrM και Ελληνικής Ταξινόμησης Ιατρικών Πράξεων (ΕΤΙΠ), μέσω παραδειγμάτων καθημερινής κλινικής πρακτικής, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πλατφόρμα εκπαίδευσης του ΚΕΤΕΚΝΥ και το λογισμικό Grouper.  

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες μετά το πέρας των προγραμμάτων εκπαίδευσης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης, καθώς και ερωτηματολόγια αξιολόγησης των προγραμμάτων και των εκπαιδευτών, ώστε να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα και να πραγματοποιούνται ενέργειες για τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου των εκπαιδεύσεων. 

Από τα εκπαιδευτικά προγράμματα προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα για μελλοντικές δράσεις και βελτιώσεις σχετικά με τη διαδικασία κλινικής κωδικοποίησης.

Η υποστήριξη του ΚΕΤΕΚΝΥ θα είναι συνεχής και για αυτό το λόγο έχει αναπτυχθεί ειδική πλατφόρμα συζήτησης (forum) στην ιστοσελίδα του ΚΕΤΕΚΝΥ που παρέχει τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων και αναζήτησης των αντίστοιχων απαντήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πλήρης εφαρμογή του νέου Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ) έχει ξεκινήσει ήδη, με πρώτο Νοσοκομείο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου(ΠΑΓΝΗ) και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενταχθούν τουλάχιστον άλλα δύο Νοσοκομεία.

Το ΚΕΤΕΚΝΥ ευχαριστεί θερμά όλους τους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα συγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης εν μέσω μιας ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου ειδικών συνθηκών.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε