Υγεία

Αν χάνετε τρίχες σε συγκεκριμένο σημείο θέλει έλεγχο ο θυρεοειδής σας

Αν χάνετε τρίχες σε συγκεκριμένο σημείο θέλει έλεγχο ο θυρεοειδής σας
Η απώλεια μαλλιών δεν είναι πάντα κάτι που πρέπει να μας πανικοβάλλει.
Θα μπορούσε απλώς να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγαλώνουμε, ή να είναι το πρόσκαιρο αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα αγχωτικής εβδομάδας.

Αλλά αν οι τρίχες δεν μεγαλώνουν ξανά, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, ειδικά ανάλογα με το πού ακριβώς είναι το σημείο που χάνετε τρίχες.

Μάλιστα, εάν παρατηρήσετε ότι οι τρίχες έχουν αραιωθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε η αιτία μπορεί να είναι ο θυρεοειδής σας.

Εάν τα φρύδια σας αραιώνουν, θα μπορούσε να είναι ένδειξη νόσου του θυρεοειδούς

Εάν παρατηρήσετε ότι τα φρύδια σας γίνονται πιο λεπτά, ίσως είναι καιρός να ελέγξετε τα επίπεδα των θυρεοειδικών σας ορμονών.

Σύμφωνα με την δρ. Pouya Shafipour, από το Paloma Health, μια ανισορροπία του θυρεοειδούς μπορεί να σας κάνει να χάσετε τρίχες από τα φρύδια, λόγω του ότι «οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία τριχοθυλακίων».

Όταν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά, τα θυλάκια των τριχών σας αναγεννιούνται περνώντας από φάσεις ανάπτυξης, υποχώρησης, απόρριψης και εκ νέου ανάπτυξης.

Ωστόσο, «όταν ο θυρεοειδής παράγει υπερβολικά πολλές ή λίγες ορμόνες, τα θυλάκια των τριχών μπορεί να μην διεγείρονται όσο πρέπει, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση από μέρη όπως τα φρύδια”, εξηγεί η δρ. Shafipour.

Συνήθως είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής υπολειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν δημιουργεί αρκετή θυρεοειδή ορμόνη.

Σύμφωνα με τον δρ. David Beatty, εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, το μεγαλύτερο μέρος της τριχόπτωσης των φρυδιών συμβαίνει στο εξωτερικό τρίτο μέρος του φρυδιού σας όπου εκτείνεται προς τα αυτιά.

Τα αραιωμένα φρύδια σε αυτήν την περιοχή αναφέρονται συχνά ως ένα μοναδικό, πρώιμο σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού.

Άλλα συμπτώματα ενός ανενεργού θυρεοειδούς περιλαμβάνουν ξηροδερμία, εύθραυστα νύχια, ή αύξηση βάρους, λέει ο δρ. Shafipour.

Αλλά η απώλεια τριχών στα φρύδια θα μπορούσε να είναι και σημάδι υπερθυρεοειδισμούΕάν έχετε υπερθυρεοειδισμό, αυτό σημαίνει ότι έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, που παράγει πάρα πολύ θυρεοειδική ορμόνη.

«Ο υποθυρεοειδισμός είναι περίπου πέντε φορές συχνότερος από τον υπερθυρεοειδισμό», σημειώνει ο δρ. Beatty, οπότε είναι πιο πιθανό να αραιωθούν τα φρύδια ως αποτέλεσμα ενός αδρανούς θυρεοειδούς.

Ωστόσο, πρέπει να ξέρετε ποια συνοδευτικά συμπτώματα να προσέξετε.

Άλλα σημάδια υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν συμπτώματα που «είναι σαν να επιταχύνονται όλα στο σώμα», λέει ο δρ. Shafipour, όπως υπερβολική εφίδρωση, ανησυχία, ή γρήγορος καρδιακός παλμός.

Οι τρίχες των φρυδιών θα αναπτυχθούν ξανά μόλις αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στον θυρεοειδή.

Ευτυχώς, η τριχόπτωση που σχετίζεται με το θυρεοειδή είναι συνήθως προσωρινή. Μόλις αντιμετωπίσετε την κατάστασή και τα επίπεδα του θυρεοειδούς επανέλθουν στο φυσιολογικό, οι τρίχες θα πρέπει να μεγαλώσουν και να επιστρέψουν στην αρχική τους πληρότητα.

Η μη επίλυση των διαταραχών του θυρεοειδούς οδηγούν σε άλλες επιπλοκές στην υγεία πέρα ​​από την τριχόπτωση.

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός που δεν υποβάλλονται σε θεραπεία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Επίσης, ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με την επιβραδυνόμενη ψυχική λειτουργία και ο υπερθυρεοειδισμός συνδέεται με την απώλεια όρασης.

Και οι δύο αυτές ανισορροπίες του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να εξελιχθούν και σε σοβαρές καταστάσεις, εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε