Υγεία

Έντονο μούδιασμα χεριών στον ύπνο: Γιατί συμβαίνει

Στους περισσότερους έχει συμβεί να ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας και να νιώθουν ότι το χέρι έχει μουδιάσει. Μερικές φορές, υπάρχει επίσης μια αίσθηση τσιμπήματος, σαν μικροσκοπικές «καρφίτσες και βελόνες» να διαπερνούν το δέρμα . Ο ιατρικός όρος για αυτό είναι παραισθησία, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό και αν είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει; 

Αποποίηση ευθυνών: Λάβετε υπόψη ότι αυτό το άρθρο προορίζεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Για να λάβετε επαγγελματική συμβουλή ή διάγνωση, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου των ΗΠΑ λέει ότι η παραισθησία μπορεί να συμβεί σε διάφορα μέρη του σώματος. Εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση και συνήθως προκαλείται από παρατεταμένη πίεση στα νεύρα. Η παραισθησία είναι γενικά αβλαβής όταν είναι στιγμιαία, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου όταν συμβαίνει συχνά.

Πιθανές αιτίες παραισθησίας:

Θέση ύπνου

Ο ύπνος μπρούμυτα με τα χέρια κάτω από το σώμα, ανάσκελα με τα χέρια κάτω από το κεφάλι, στο πλάι με περιεστρεμμένο το χέρι είναι κακές στάσεις ύπνου που μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη πίεση στα νεύρα. Αυτό έχει ως συνέπεια τη διακοπή της ροής του αίματος και το νευρικό σύστημα αντιδρά με ένα αίσθημα μυρμηγκιάσματος.

Πιασμένο νεύρο

Το ωλένιο νεύρο εκτείνεται από τον ώμο μέχρι τον αγκώνα και είναι υπεύθυνο για την αίσθηση στα χέρια. Ο πόνος στον καρπό, η αδύναμη λαβή και το μούδιασμα στο χέρι είναι πιθανά συμπτώματα ενός πιασμένου νεύρου. Ο πόνος συνήθως εξαφανίζεται από μόνος του, αλλά αν διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Η βιταμίνη Β12 που υπάρχει στο κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα διατηρεί τα νεύρα και τα κύτταρα του αίματος υγιή. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει νευρικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν με μειωμένη αφή ή μυρμήγκιασμα.

Άγχος και στρες

Όταν είμαστε ανήσυχοι ή αγχωμένοι, το σώμα μας ενεργοποιεί την αντίδραση μάχης ή πτήσης, όπου οι ορμόνες του στρες απελευθερώνονται σε στοχευμένα σημεία, προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε την αντιληπτή απειλή.

Αυτή η φυσιολογική αντίδραση περιλαμβάνει την ανακατεύθυνση της ροής του αίματος σε άλλα μέρη του σώματος που είναι πιο ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας. Η μειωμένη κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές προκαλεί την αίσθηση μουδιάσματος ή τρυπήματος βελονιών. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει ένταση στους μυς μας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μυρμήγκιασμα.

Υποκείμενες ιατρικές παθήσεις

Η χρόνια παραισθησία μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα μιας ιατρικής κατάστασης που επηρεάζει το νευρικό σύστημα του σώματος. Εάν το μούδιασμα συνοδεύεται από μυϊκή αδυναμία ή άλλα συμπτώματα, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε αμέσως το γιατρό.

Πώς να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε την παραισθησία:

Ξυπνήστε το χέρι.

Η αίσθηση του χεριού επιστρέφει συνήθως μόλις αφαιρεθεί η πίεση, αλλά το κούνημα του μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ροής του αίματος.

Μπορείτε επίσης να τεντώσετε τα χέρια σας προς τα πάνω, να κουνήσετε το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη και να κινήσετε τους ώμους προς τα πάνω και προς τα κάτω για να απελευθερώσετε την ένταση στο λαιμό και να χαλαρώσετε τα νεύρα.

Βελτιώστε τη στάση ύπνου.

Τοποθετήστε σωστά τα χέρια και τις παλάμες και αποφύγετε να τα διπλώσετε κάτω από το σώμα. Προσπαθήστε να κρατήσετε τους καρπούς ευθείς για να διασφαλίσετε την ομαλή ροή του αίματος Κοιμηθείτε με τα χέρια στις πλευρές, αντί σηκωμένα πάνω από το κεφάλι, για να αποφύγετε τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος προς τα χέρια.

Αποφύγετε τη θέση του εμβρύου, καθώς τα λυγισμένα χέρια και οι αγκώνες μπορούν να ασκήσουν πίεση στα νεύρα.

Χρησιμοποιήστε ένα γάντι στήριξης καρπού ή πετσέτα ενώ κοιμάστε.

Τα γάντια στήριξης καρπού βοηθούν στη διατήρηση των καρπών σε ευθεία θέση, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την κάμψη τους ενώ κοιμάστε. Μπορείτε επίσης να τυλίξετε μια πετσέτα γύρω από τον αγκώνα και να την ασφαλίσετε με έναν επίδεσμο, για να αποφύγετε την αναδίπλωση.

Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος. Οι καλές διατροφικές συνήθειες βοηθούν στην πρόσληψη επαρκών βιταμινών και ελαχιστοποιούν τον πόνο των νεύρων.

Ζητήστε θεραπεία για ιατρικά προβλήματα.

Για σοβαρά ή χρόνια συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να επιβεβαιώσετε εάν το μούδιασμα ή το μυρμήγκιασμα προκαλείται από υπάρχουσα ιατρική κατάσταση και συζητήσετε την κατάλληλη θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Προσέξτε προειδοποιητικά σημάδια που απαιτούν άμεση προσοχή.

Το ξαφνικό μούδιασμα μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου, οπότε εάν η παραισθησία συνοδεύεται από ζάλη, παράλυση, δυσκολίες στην ομιλία, απώλεια ισορροπίας και σοβαρό πονοκέφαλο, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε