Υγεία

Πώς να κόψεις το τσιγάρο χωρίς να το «ρίξεις» στο φαΐ

 Οι στατιστικές μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι το 80% των καπνιστών που αποφάσισαν να κόψουν το κάπνισμα δεν παίρνουν περισσότερα από 3 κιλά ενώ ένας στους έξι καπνιστές χάνει βάρος! Επομένως εσύ γιατί πήρες πέντε (και δέκα;)

Γιατί παχαίνεις;
Οι αιτίες ποικίλουν, αλλά οι πιο σημαντικές είναι οι εξής:

* Αυξάνεται το αίσθημα πείνας όταν κόβεις το κάπνισμα επειδή δεν τροφοδοτείς με νικοτίνη τον οργανισμό σου. Η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη επηρεάζοντας συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα της πείνας. Το αίσθημα αυτό μειώνεται και έρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από λίγες ημέρες

* Αυξάνεις την πρόσληψη παχυντικών σνακ και αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή από το κάπνισμα αντλείς ευχαρίστηση. Διακόπτοντας αυτή την ευχαρίστηση την αναζητάς αλλού. Επίσης, η κίνηση του καπνίσματος έχει πολλές ομοιότητες με την κίνηση της πρόσληψης τροφής. Έτσι, αντί να επιλέξεις το τσιγάρο επιλέγεις τροφές λιπαρές και γλυκές, με πολλούς υδατάνθρακες που έχουν ηρεμιστική δράση και κατευνάζουν τη νευρικότητα που σου δημιουργεί η στέρηση.

* Μετά τη διακοπή του καπνίσματος βελτιώνεται η αίσθηση της γεύσης. Έτσι η τροφή, εκτός του ότι αντικαθιστά το κάπνισμα, γίνεται ακόμη πιο απολαυστική και την αναζητάς συνεχώς.

* Μειώνονται οι ημερήσιες καύσεις, καθώς κάθε τσιγάρο, λόγω της νικοτίνης που περιέχει, προκαλεί μικρή αύξηση των καύσεων. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο οργανισμός καίει ελαφρώς λιγότερες θερμίδες.

5 τρόποι να κόψεις το κάπνισμα χωρίς να παχύνεις

1 Μπες σε πρόγραμμα άσκησης
Η γυμναστική μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τον χρόνο που θα καπνίσει κανείς το πρώτο του τσιγάρο την ημέρα, όπως δείχνει μελέτη της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει το μεταβολισμό. Για να αντισταθμίσεις αυτή την πτώση του μεταβολισμού ξεκίνα να ασκείσαι. Η άσκηση θα αυξήσει το μεταβολισμό ενώ μετά από μία εβδομάδα χωρίς τσιγάρο θα δεις διαφορά στην αντοχή σου: από το πόσο εύκολα ανεβαίνεις τις σκάλες χωρίς να λαχανιάζεις μέχρι να ξαναβρείς την χαμένη σου ενέργεια. Τριάντα λεπτά αερόβιας άσκησης για 4 φορές την εβδομάδα είναι ό,τι χρειάζεσαι!

2 Προετοιμάσου διατροφικά
Προτού κόψεις το τσιγάρο ξεκίνα να τρως ισορροπημένα και υγιεινά. Μείωσε τις μερίδες σου και ακολούθησε ένα διατροφικό πρόγραμμα που δεν θα σου στερεί τίποτα. Έπειτα κάνε την επιθυμία σου για σνακ και τσιμπολόγημα σύμμαχό σου. Έχε πρόχειρα υγιεινά σνακ στη τσάντα σου ή το συρτάρι του γραφείου σου, όπως ανάλατα αμύγδαλα, μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα ή κάποιο φρούτο εποχής και νερό. Όποτε σε πιάνουν λιγούρες θα έχεις πρόσβαση σε υγιεινά σνακ που δεν θα σε φορτώσουν με θερμίδες.

3 Κόψε το κάπνισμα μαχαίρι
Εύκολο να το λέμε, είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες έτσι; Εύκολο ή δύσκολο το κόψιμο μαχαίρι είναι η μέθοδος επιλογής για να έχεις αποτέλεσμα. Πάντα θα έχεις προφάσεις για να κάνεις ένα τσιγάρο: μία κακή είδηση, μια προαγωγή που δεν πήρες, ένα σκασμένο λάστιχο Δευτέρα πρωί, μία συνάντηση με φίλους σε μπαρ και πάει λέγοντας. Μόλις κόψεις το κάπνισμα, το σύνδρομο στέρησης θα τελειώσει σε δύο εβδομάδες. Μόλις περάσουν αυτές οι δύο βδομάδες, δεν θα θέλεις να καπνίσεις.

4 Δοκίμασε τον βελονισμό
Έρευνες δείχνουν ότι μειώνει κατά 67% την επιθυμία για τσιγάρο. Οι βελόνες τοποθετούνται σε σημεία βελονισμού στο σώμα ή το πτερύγιο του αυτιού απελευθερώνοντας στον οργανισμό ουσίες που έχουν χαλαρωτική δράση και μειώνουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη στέρηση της νικοτίνης. Οι συνεδρίες επαναλαμβάνονται καθημερινά τις πρώτες ημέρες και μέρα παρά ημέρα την επόμενη εβδομάδα. Κάθε συνεδρία διαρκεί 30 λεπτά.

5 Αντικατέστησε τη συμπεριφορά σου
Αν κάπνιζες μέχρι τώρα επειδή σε βοηθούσε να χαλαρώσεις όταν ένιωθες άγχος, ανακάλυψε εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης όπως κάνοντας ασκήσεις αναπνοής ή yoga, ή οτιδήποτε άλλο σε χαλαρώνει. Αν κάπνιζες επειδή ένιωθες πλήξη ή μοναξιά, βρες μια ενδιαφέρουσα ασχολία που θα γεμίζει το χρόνο σου. Αν κάπνιζες μετά το φαγητό για να ολοκληρώσεις την απόλαυση ενός καλού γεύματος, φάε κάτι υγιεινό και μετά πήγαινε μία βόλτα. Αντικαθιστώντας αυτές τις συμπεριφορές θα καταφέρεις να κόψεις την κακή συνήθεια του καπνίσματος. Και θα είσαι περήφανος γι’ αυτό.

Οι τροφές που κόβουν… το κάπνισμα!

Για να υποβοηθήσεις, λοιπόν, την προσπάθειά σου να κόψεις ή να ελαττώσεις το τσιγάρο:

Τρώγε περισσότερα:

*Λαχανικά και χόρτα (ιδίως αγγουράκια, καρότα, μαρούλια, μελιτζάνες, μπάμιες, μπρόκολα, ντομάτες, πιπεριές, σέλινα, σπανάκια και φασολάκια).

*Ξηρούς καρπούς (ιδίως αμύγδαλα και καρύδια).

*Όσπρια (ιδίως ρεβίθια και φακές).

*Φρούτα (ιδίως ανανάδες, δαμάσκηνα, μπανάνες, σταφίδες ξερές και σύκα).

Τρώγε λιγότερα:

*Αλλαντικά

*Αρτοσκευάσματα

*Γαλακτοκομικά προϊόντα

*Κρέατα

*Γλυκά

*Ζάχαρη

*Παστά

*Πρόχειρα φαγητά

*Σάλτσες

*Πίτες

*Φαγητά φούρνου

*Ψωμί

Πίνε περισσότερο:

*Νερό

*Ρόφημα δυόσμου

*Ρόφημα μέντας

*Φυσικούς χυμούς φρούτων

*Χαμομήλι

*Χυμούς λαχανικών

Πίνε λιγότερο ή καθόλου:

*Αλκοολούχα ποτά

*Αναψυκτικά

*Καφέ

*Σακχαρούχα ροφήματα

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε