Υγεία

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της κροταφογναθικής διάρθρωσης

Η Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική της κροταφογναθικής διάρθρωσης πρόκειται για μια θεραπευτική δυνατότητα για ασθενείς που πάσχουν από διαταραχές της ΚΓΔ (κροταφογναθικής), ειδικότερα από εσωτερική αποδιοργάνωση και οστεοαρθρίτιδα, που δεν έχουν ανταποκριθεί σε συντηρητική και φαρμακευτική θεραπεία.

Ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός πολύ συχνά καλείται να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει ενοχλήσεις των ασθενών που σχετίζονται με προσωπαλγίες, τυπικές ή άτυπες.

Μια συνήθη αιτία στοματοπροσωπικού πόνου αλλά και κεφαλαλγιών αποτελούν οι παθήσεις ή η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΓΔ) (Εικ. 1).

Εικόνα 1: Σχηματική απεικόνιση της κροταφογναθικής διάρθρωσης (ΚΓΔ)

Οι διαταραχές της ΚΓΔ εκδηλώνονται με μια ευρεία κλίμακα συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν ωταλγίες, κεφαλαλγίες (Εικ. 2) και περιορισμό της διάνοιξης του στόματος (τρισμός) (Εικ. 3).

Εικόνα 2: Κεφαλαλγία ως συνέπεια διαταραχής της ΚΓΔ.

Εικόνα 3: Περιορισμός διάνοιξης του στόματος (τρισμός) ως αποτέλεσμα διαταραχής της ΚΓΔ.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παραπονούνται για ήχους και κρότους κατά τη λειτουργία της ΚΓΔ (δηλαδή της άρθρωσης μεταξύ της κάτω γνάθου και του υπόλοιπου κρανίου), καθώς επίσης και για πόνο κατά τη διάνοιξη ή το κλείσιμο του στόματος“, αναφέρει ο Αναστάσιος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Διευθυντής Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός στο Θεραπευτήριο Metropolitan.

“Τα αίτια της δυσλειτουργίας της ΚΓΔ μπορεί να είναι εκφυλιστικές παθήσεις (π.χ. οστεοαρθρίτιδα), τραυματισμοί (όπως π.χ. παρεκτόπιση του μηνίσκου-δίσκου ή τραυματισμός του), φλεγμονές (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή ακόμη και stress“, προσθέτει.

Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν έναν συνδυασμό μυϊκών και αρθρικών προβλημάτων.

Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, διάφορες απαραίτητες ειδικές απεικονιστικές μεθόδους (όπως π.χ. ακτινογραφίες, αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες [MRI]), καθώς επίσης νευρικούς αποκλεισμούς με τοπικά αναισθητικά φάρμακα.

Η συντηρητική αντιμετώπιση των παθήσεων της ΚΓΔ και του συνοδού στοματοπροσωπικού πόνου αποτελεί το πρώτο βήμα της όποιας θεραπευτικής παρέμβασης και συνήθως περιλαμβάνει:

-μαλακή δίαιτα,

-αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κ

-αθώς και φυσικοθεραπεία μόνη ή υποβοηθούμενη, και,

-με την τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα σταθεροποίησης.

Σε ορισμένες βέβαια ειδικές περιπτώσεις απαιτείται η προσφυγή σε χειρουργική επέμβαση στην ΚΓΔ.

“Η χειρουργική αυτή διαδικασία αφορά σε ελάχιστα επεμβατικές πράξεις, οι οποίες μπορεί να διενεργηθούν σε επίπεδο τακτικού εξωτερικού ιατρείου σε νοσοκομειακό περιβάλλον υπό γενική αναισθησία ή μέθη (καταστολή-νευροληπταναλγησία), ενώ σοβαρότερες διαταραχές της ΚΓΔ αντιμετωπίζονται με πιο πολύπλοκες γναθοχειρουργικές επεμβάσεις, πάντα σε νοσοκομειακό περιβάλλον”, σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.

Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης (ΕΕΧΚΓΔ) αποτελεί μια θεραπευτική δυνατότητα για ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές της ΚΓΔ, ειδικότερα δε από εσωτερική αποδιοργάνωση και οστεοαρθρίτιδα, που δεν έχουν ανταποκριθεί σε συντηρητική και φαρμακευτική θεραπεία.

Θεωρείται ως ένα καθοριστικό χειρουργικό εργαλείο για την ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της λειτουργικότητας, χωρίς τους χειρουργικούς κινδύνους και τη μακρόχρονη ανάρρωση της ανοικτής χειρουργικής της ΚΓΔ (καθήλωση του διάρθριου δίσκου της ΚΓΔ, αρθροπλαστική και αντικαταστάσεις), καθώς επίσης και με ελάχιστη αναμενόμενη νοσηρότητα.

Η ΕΕΧΚΓΔ περιλαμβάνει την αρθροκέντηση (Εικ. 4) και την αρθροσκόπηση της ΚΓΔ (Εικ. 5), οι οποίες συνδυάζονται και στις δύο περιπτώσεις με λύση των συμφύσεων και διακλυσμούς, που πραγματοποιούνται είτε χωρίς άμεση απεικόνιση της ΚΓΔ είτε αρθροσκοπικά.

Εικόνα 4: Αρθροκέντηση αριστερής ΚΓΔ, διακλυσμοί με N/S 0,9% (ιδία περίπτωση)

Εικόνα 5: Σχηματική απεικόνιση αρθροσκόπησης της ΚΓΔ, ALL (arthroscopic lysis and lavage, αρθροσκοπική λύση και διακλυσμοί)

Η λήψη απόφασης για διενέργεια ΕΕΧΚΓΔ βασίζεται πρωταρχικά στον συνδυασμό των κλινικών και των ακτινολογικών ευρημάτων.

Τα πρωτεύοντα κλινικά σημεία της δυσλειτουργίας της ΚΓΔ περιλαμβάνουν:

-οξύ ή χρόνιο στοματοπροσωπικό πόνο,

-περιορισμό της κίνησης της κάτω γνάθου μαζί με πόνο που συνδυάζεται με τη λειτουργία της κάτω γνάθου,

-καθώς και ήχους ή θορύβους από την ΚΓΔ.

Τα ακτινολογικά ευρήματα κυρίως ενδιαφέροντος (MRI) αναφέρονται στο σχήμα του δίσκου, στην εντόπιση του δίσκου στη θέση ανάπαυσης (ουδέτερη θέση), στην επαναφορά του δίσκου με την κίνηση, στο εύρος κίνησης, στην ύπαρξη ενδοαρθρικού εξιδρώματος, στη δομή των αρθρικών επιφανειών, καθώς και στις ανωμαλίες του μυελού των οστών”, αναφέρει ο κ. Μυλωνάς.

Οι ενδείξεις:

Οι ενδείξεις για αρθροκέντηση (Εικ.8) περιλαμβάνουν:

Εικόνα 8: Σχηματική απεικόνιση αρθροκέντησης ΚΓΔ.

οξύ και υποξύ περιορισμό της διάνοιξης της ΚΓΔ (κλειστό κλείδωμα), εξαιτίας του προσθίως παρεκτοπισμένου δίσκου χωρίς επαναφορά (ανάταξη) που εξελίσσεται σε λιγότερο από 3 μήνες,

-χρόνιο πόνο με καλό εύρος κίνησης και πρόσθια παρεκτόπιση του δίσκου με επαναφορά,

εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα

-κατάσταση ανοικτού κλειδώματος της ΚΓΔ, όπου ο κόνδυλος παγιδεύεται μπροστά από έναν δίσκο ο οποίος καθυστερεί.

Η αρθροσκόπηση συνιστάται: (Εικ. 9):

Εικόνα 9: Τύπος αρθροσκοπίου της ΚΓΔ.

για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του χρόνιου κλειστού κλειδώματος της ΚΓΔ, που συνήθως εξελίσσεται για περισσότερο από 3 μήνες,

σε εσωτερική αποδιοργάνωση της ΚΓΔ, κυρίως σταδίων II, III και IV κατά Wilkes,

σε εκφυλιστική νόσο της ΚΓΔ (οστεοαρθρίτιδα),

-σε αρθροθυλακίτιδα (συνοβίτιδα)

σε επώδυνη υπερκινητικότητα ή καθ’ έξιν εξάρθρημα που οφείλεται στον δίσκο και (στ) σε υποκινητικότητα, η οποία προκαλείται από ενδοαρθρικές συμφύσεις.

Η ΕΕΧΚΓΔ φαίνεται ότι είναι μια ασφαλής, απλή και αποτελεσματική εναλλακτική χειρουργική μέθοδος για τη θεραπεία της δυσλειτουργίας της ΚΓΔ που έχει περιορισμένες δυνητικά επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη διαδικασία, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζει ο στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός.

Οι μελλοντικές τάσεις για την ΕΕΧΚΓΔ περιλαμβάνουν αρθροσκόπηση υποβοηθούμενη από υπολογιστή, πλοήγηση και αρθροσκόπηση, βελτιώσεις στην κάμερα και στην τεχνολογία οπτικού φακού, σχεδιασμό μικρότερων και πλέον ευέλικτων αρθροσκοπίων, καθώς επίσης μη ανθρώπινων συνθετικών μοντέλων για εκπαίδευση στην ΕΕΧΚΓΔ“, καταλήγει ο κ. Μυλωνάς.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε