Υγεία

Μελέτη απενοχοποιεί το κρέας – Βοηθάει στην μείωση της υπέρτασης

Πιθανότατα μέχρι σήμερα πιστεύατε ότι μια μπριζόλα σε συνδυασμό με ένα κομμάτι τυρί και λίγο χούμους είναι η ιδανική συνταγή για το… έμφραγμα. Ξεχάστε όσα ξέρατε, καθώς μια νέα αμερικανική μελέτη απενοχοποιεί –επιτέλους– το λαχταριστό έδεσμα και άλλα όμοιά του!

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension και καταδεικνύει ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών συνδέεται με το μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν περίπου 100 γραμμάρια πρωτεϊνών την ημέρα διατρέχουν κατά 40% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν 50 περίπου γραμμάρια σε ημερήσια βάση.

Ποσότητα 100 γραμμαρίων πρωτεΐνης αντιστοιχεί σε τέσσερις περίπου μοσχαρίσιες μπριζόλες, πέντε φιλέτα στήθος κοτόπουλου ή δέκα κονσέρβες ρεβίθια!

Εκτός από τις πρωτεΐνες, και οι φυτικές ίνες φάνηκε να έχουν ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Μια διατροφή πλούσια τόσο σε πρωτεΐνες όσο και σε φυτικές ίνες φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης κατά 59%.

Η υπέρταση θεωρείται «αθόρυβος δολοφόνος» καθώς πολλές φορές δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί με ακρίβεια εάν η πίεση βρίσκεται στα όρια του φυσιολογικού, είναι να κάνουμε τακτικές μετρήσεις.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι και τα δεδομένα κάλυπταν περίοδο 11,3 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τόσο οι ζωικές όσο και οι φυτικές πρωτεΐνες συμβάλλουν καθοριστικά στην πρόληψη της υπέρτασης, ανεξαρτήτως φύλου και βάρους.

Ο επικεφαλής της μελέτης Τζάστιν Μπουεντία από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης υποστηρίζει πως η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε θερμιδοφόρα σνακ και γλυκά. Έτσι, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφύγουμε την επιδείνωση βασικών δεικτών όπως η αρτηριακή πίεση.

Από την άλλη, ο Μπουεντία τονίζει ότι τα αμινοξέα που συνθέτουν τις πρωτεΐνες συμβάλλουν πιθανώς στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης παραμένουν χαμηλά.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε