Υγεία

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος για την παχυσαρκία στους άνδρες

Ομάδα ερευνητών από τη Μελβούρνη ανακάλυψε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών, γεγονός που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από την παχυσαρκία και τα μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης.

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι οι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τις γυναίκες να παρουσιάσουν παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα με αυτή μεταβολικά νοσήματα, ενώ οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά συγκεκριμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η αρθρίτιδα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών, διαφέρει από αυτό των γυναικών

Τα παραπάνω δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών διαφέρει από αυτό των γυναικών, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε ακριβώς που εντοπίζονται οι παραπάνω διαφορές.

Οι επιστήμονες από το Doherty Institute και το Walter and Eliza Hall Institute εξέτασαν λιπώδη ιστό από άνδρες και γυναίκες και ανακάλυψαν σημαντικές διαφορές στο μέγεθος και τη λειτουργία ενός πληθυσμού ανοσιακών κυττάρων που λέγονται Τ ρυθμιστικά κύτταρα ή Treg, ανάμεσα στα δύο φύλα.

Τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταστολή της φλεγμονής και της αυτοανοσίας, ενώ εμπλέκονται και στη διατήρηση της υγείας αρκετών ιστών, μεταξύ των οποίων και ο λιπώδης ιστός.

Ο λιπώδης ιστός δεν αποτελεί μόνο αποθήκη ενέργειας, αλλά δρα ως ενδοκρινικό όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της όρεξης και της φλεγμονής.

Παράγει επίσης ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών ορμονών.

Τα στρωματικά κύτταρα

Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι επιστήμονες εξέτασαν κάθε είδος κυττάρου στο λιπώδη ιστό και ανακάλυψαν ένα νέο είδος στρωματικού ή συνδετικού κυττάρου που επικοινωνεί με τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα και βρίσκεται μόνο στους άνδρες.

Τα στρωματικά αυτά κύτταρα μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των Τ ρυθμιστικών κυττάρων που προσέρχονται στο λιπώδη ιστό καθώς και τον τρόπο ενεργοποίησής τους.

Ο Dr Ajithukumar Vasanthakumar, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης είπε ότι η ανακάλυψη των παραπάνω διαφορών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να διαπιστώσουν κάποια διαφορά ανάμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών με αυτό των γυναικών.

Τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα

«Ανακαλύψαμε διαφορές στα Τ ρυθμιστικά κύτταρα, αλλά και ένα νέο είδος στρωματικών κυττάρων που ανταποκρίνονται άμεσα στην τεστοστερόνη, επομένως είναι ειδικά για τους άνδρες», είπε ο Dr Vasanthakumar.

«Τα στρωματικά αυτά κύτταρα παράγουν ένα σηματοδοτικό μόριο, το IL-33, από το οποίο επηρεάζονται τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα.

Επομένως, έχουμε ένα εντελώς νέο μηχανισμό που ρυθμίζεται διαφορετικά στα δύο φύλα», συμπλήρωσε.

Η έρευνα ανοίγει τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις της παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών

Καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας και μεταβολικών νόσων αυξάνονται παγκοσμίως, ο Axel Kallies, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη σημασία καθώς ανοίγουν το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης.

«Έχουμε αρχίσει ήδη να εξερευνούμε αν υπάρχουν αντίστοιχοι μηχανισμοί στις αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο», είπε ο Kallies.

«Για αρκετά χρόνια, εξετάζαμε μόνο άνδρες εθελοντές στις έρευνες, επομένως το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα είχε θεωρηθεί ως βάση στις κλινικές μελέτες.

Η δουλειά μας δείχνει, ωστόσο, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπείες για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων θα πρέπει ίσως να διαφοροποιηθούν για τους άνδρες και τις γυναίκες», κατέληξε.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε