Υγεία

Αιμορροϊδοπάθεια: Ένα κοινωνικό «ταμπού» με αρνητικές προεκτάσεις για την υγεία μας

Οι αιμορροΐδες είναι αγγειακά «μαξιλάρια» στην περιοχή του πρωκτού και επιτελούν δύο βασικές λειτουργίες: την εγκράτεια, ώστε να κλείνει σωστά το έντερο και την προστασία, δηλαδή την αποφυγή τραυματισμών του εντέρου, που θα οδηγούσε σε ραγάδα, απόστημα ή συρίγγιο.

Όταν οι αιμορροΐδες πάσχουν, (διογκώνονται, μεγαλώνουν και φουσκώνουν) οι ιστοί που τις κρατούν στην θέση τους χαλαρώνουν και δεν μπορούν να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους.

Η συγκεκριμένη πάθηση είναι γνωστή ως «αιμορροϊδοπάθεια», η οποία αποτελεί την αρχή της  κακής ποιότητας ζωής και της καθημερινής ταλαιπωρίας».

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισής της

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, επηρεάζοντας, τουλάχιστον, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως του Δυτικού κόσμου έως τα 50 έτη.

Οι κυριότερες αιτίες είναι η δυσκοιλιότητα και η κληρονομικότητα.

Παράλληλα, η εγκατάλειψη της μεσογειακής διατροφής, η μεταστροφή σε δίαιτες που έχουν έμφαση στο κρέας, στη ζάχαρη και στα «έτοιμα γεύματα», σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και το άγχος, οδηγούν στη δυσκοιλιότητα και στην αιμορροϊδοπάθεια.

Ένα επιπρόσθετο αίτιο είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δηλαδή εγκυμοσύνη, η παχυσαρκία, ο έντονος βήχας, η άρση μεγάλων βαρών, καθώς επίσης η προχωρημένη ηλικία“, αναφέρει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα είναι συνήθως, εμφανή και δύσκολα μπορεί κάποιος να τα αγνοήσει. Μεταξύ άλλων αναφέρονται:

-η μικρής κλίμακα, αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης,

-αίσθημα ατελούς αφόδευσης,

κνησμός και ερεθισμός στην περιοχή του πρωκτού,

-με ταυτόχρονη διόγκωση του,

-απώλεια υγρών στο εσώρουχο,

κυρίως, όμως, έντονος πόνος.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί, ότι μόλις διαπιστώσουμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφθούμε, άμεσα τον εξειδικευμένο χειρουργό.

Εκείνος, μέσω της κλινικής εξέτασης θα διαπιστώσει το μέγεθος της βλάβης και θα μας συμβουλεύσει, αντίστοιχα, για τη θεραπεία αλλά και για τυχόν επιπρόσθετες εξετάσεις, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες“, τονίζει ο κ. Ξιάρχος.

Πως αντιμετωπίζεται και ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία;

Ανάλογα με το βαθμό της Αιμορροϊδοπάθειας, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι δύο και συγκεκριμένα:

Συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία, όμως, προσφέρει προσωρινή ανακούφιση στα επώδυνα επεισόδια, μεταθέτοντας χρονικά την «οριστική θεραπεία».

Σε αυτήν τη μέθοδο, περιλαμβάνεται η αεροβική άσκηση, η εφαρμογή κρεμών, αλοιφών και επιθεμάτων, που περιέχουν συστατικά όπως κορτιζόνη και λιδοκαϊνη, καθώς και συγκεκριμένη διατροφή πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες.

Χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει τις κλασσικές και ενδοσκοπικές χειρουργικές μεθόδους, και συγκεκριμένα την κλασσική αιμορροϊδεκτομή, την αιμορροϊδεκτομή με τη χρήση «ψαλιδιού υπερήχων», την αιμορροϊδεκτομή με τη χρήση laser, την καθοδηγούμενη, με υπέρηχο, απολίνωση των αγγείων και τέλος, την αιμορροϊδοπηξία με τη χρήση κυκλικού αναστομωτήρα, η οποία είναι γνωστή ως “Τεχνική Longo”.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι έχουν θέση στη θεραπεία και την αντιμετώπιση της αιμορροϊδοπάθειας. 

“Αυτό που πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση από τον έμπειρο χειρουργό, μία αρχή η οποία βασίζεται στην κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων του κάθε ασθενούς, ξεχωριστά.

Αυτή η αρχή αποτελεί και το κλειδί για την επιτυχημένη αντιμετώπιση, αφού ο χειρουργός έχει στα χέρια του όλα τα «όπλα» της επιστήμης και την ευχέρεια να επιλέξει την καταλληλότερη μέθοδο, ή κάποιο αντίστοιχο συνδυασμό, με μοναδικό κριτήριο τη φυσιολογία, την ιδιαιτερότητα και την κλινική κατάσταση του ασθενούς“, επισημαίνει ο κ. Ξιάρχος.  

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η επιλογή για τον θεράποντα ιατρό, θα πρέπει να βασίζεται σε  παραμέτρους, όπως το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, τις οργανωμένες δομές και κυρίως, την εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών.

Η καθημερινή ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και υλικά, σε συνδυασμό με τις συνεχείς επενδύσεις σε βιοϊατρικό εξοπλισμό, μας επιτρέπει να διαθέτουμε την τελευταία λέξη της σύγχρονης αντιμετώπισης για τις χειρουργικές παθήσεις του πρωκτού. “Παράλληλα, και μέσα από τη συνεργασία της Διεπιστημονικής Ομάδας είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη λύση για κάθε περίπτωση, όσο σύμπλοκη και αν είναι”, καταλήγει ο κ. Ξιάρχος.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε