Υγεία

Σεμαγλουτίδη: Ένα νέο φάρμακο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά της παχυσαρκίας παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση στις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Η νόσος αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο του 30 προκαλεί σημαντική επιβάρυνση στους ασθενείς, ενώ δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή τη διατροφή και την άσκηση, υπάρχουν δύο ακόμα επιλογές στη θεραπεία της παχυσαρκίας σήμερα.

Αυτές είναι το βαριατρικό χειρουργείο και τα φάρμακα για την απώλεια βάρους.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνοδεύεται συχνά από επιπλοκές και ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, αυτά δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς, ενώ μπορεί να προκαλέσουν επίσης ανεπιθύμητες ενέργειες.

Νέο φάρμακο, νέες ελπίδες για την πασυχαρκία

Ωστόσο, ένα νέο φάρμακο για την παχυσαρκία το οποίο δοκιμάστηκε προσφάτως με επιτυχία σε πρώιμες κλινικές δοκιμές, προσφέρει νέες ελπίδες στους ασθενείς.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για το φάρμακο δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η έρευνα εξέτασε συνολικά 2000 ενήλικες με παχυσαρκία σε 16 χώρες.

Οι εθελοντές έλαβαν εβδομαδιαία σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα στην αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

-Στην έρευνα υπήρχε επίσης και μία ομάδα εθελοντών η οποία έλαβε placebo, ενώ και οι δύο ομάδες έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Στο τέλος της έρευνας, οι εθελοντές που έπαιρναν placebo είχαν καταφέρει να χάσουν ένα μικρό, αλλά κλινικά σημαντικό ποσοστό του σωματικού τους βάρους.

Ωστόσο, για τους εθελοντές που έπαιρναν σεμαγλουτίδη, τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.

“Μετά από 68 εβδομάδες θεραπείας με το φάρμακο, το οποίο καταστέλλει την όρεξη μέσω των επιδράσεων που έχει στον εγκέφαλο, οι εθελοντές που έπαιρναν σεμαγλουτίδη έχασαν κατά μέσο όρο το 14.9% του σωματικού τους βάρους.

Μάλιστα, το 30% περίπου των εθελοντών σε αυτή την ομάδα έχασαν πάνω από το 20% του σωματικού τους βάρους”, επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος MD, PHD Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

-Η σεμαγλουτίδη έχει διπλάσια αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, δείχνουν ότι η σεμαγλουτίδη έχει σχεδόν διπλάσια αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που χρησιμοποιούνται σήμερα, με την αποτελεσματικότητά της να πλησιάζει μάλιστα αυτή του βαριατρικού χειρουργείου.

Οι συγγραφείς δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη σεμαγλουτίδη και υποστήριξαν ότι το φάρμακο θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πολλαπλά τα οφέλη από την σεμαγλουτίδη

Εκτός από την απώλεια βάρους, οι εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση και σε άλλους τομείς.

Συγκεκριμένα, σημείωσαν μείωση σε αρκετούς καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, ενώ ανέφεραν και βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Δυστυχώς, η χορήγησή της δεν είναι χωρίς κινδύνους

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι σίγουρα εντυπωσιακά, η χορήγηση της σεμαγλουτίδης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν είναι χωρίς κινδύνους.

Αρκετοί ασθενείς που έλαβαν μέρος στην κλινική δοκιμή (τόσο στην ομάδα της σεμαγλουτίδης όσο και στην ομάδα ελέγχου) παρουσίασαν ήπιες ή μέτριες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως για παράδειγμα ναυτία ή διάρροια.

Αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σχετικά ήπιες, έκαναν το 60% περίπου των εθελοντών που έπαιρναν το φάρμακο να εγκαταλείψουν την έρευνα.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν 5%.

Η σεμαγλουτίδη χορηγείται σήμερα ενέσιμα 1 φορά την εβδομάδα.

Είναι προφανές ότι θα ήταν προτιμότερο να μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή χαπιού“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλο, προσθέτοντας:

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι δεν γνωρίζουμε πως μεταβλήθηκε το βάρος των εθελοντών μετά το πέρας της έρευνας όταν σταμάτησαν τη θεραπεία με σεμαγλουτίδη. Μία εθελοντής, η οποία μίλησε στους The New York Times, υποστήριξε ότι το βάρος της άρχισε και πάλι να αυξάνεται μετά τη διακοπή του φαρμάκου“.

Φαίνεται, επομένως, ότι αν και η σεμαγλουτίδη αποτελεί μία καλή επιλογή στην αντιμετώπιση της σοβαρής παχυσαρκίας, δεν είναι εξίσου χρήσιμη σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια παχυσαρκία.

Κατά συνέπεια, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μέσω διατροφής και άσκησης θα πρέπει να αποτελούν κομμάτι κάθε προσπάθειας για απώλεια βάρους.

Η σεμαγλουτίδη θα φτάσει στην αγορά γρήγορα

Μετά τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τη σεμαγλουτίδη φαίνεται ότι θα φτάσει στην αγορά με αυτή την ένδειξη αρκετά γρήγορα.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρία Novo Nordisk, η οποία παρασκευάζει και διαθέτει τη σεμαγλυοτίδη για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε