Υγεία

Αρθροπλαστική γόνατος: Η υπεροχή της ψηφιακής πλοήγησης

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι σήμερα μία από τις πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στην Ορθοπαιδική.

Παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από τελική, τρι-διαμερισματική οστεοαρθρίτιδα, με συμπτώματα που συνεχίζουν να επιμένουν, παρά την εξάντληση όλων των συντηρητικών και μη επεμβατικών θεραπευτικών μεθόδων.

Αν και η προοδευτική αυτή πάθηση, που χαρακτηρίζεται από βαθμιαίο εκφυλισμό και απώλεια του αρθρικού χόνδρου, είναι η συχνότερη αιτία υποβολής σε αρθροπλαστική (με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ετήσια συχνότητα εμφάνισης 240 άτομα ανά 100.000 ετησίως), υπάρχουν και άλλες πιθανές διαγνώσεις που ενδείκνυνται για αντικατάσταση της άρθρωσης.

Μεταξύ αυτών είναι η φλεγμονώδη αρθρίτιδα, το κάταγμα (μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα ή / και παραμόρφωση), η δυσπλασία και η κακοήθεια.

-Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για μία επέμβαση αρθροπλαστικής;

Πριν τη λήψη της απόφασης θα πρέπει να εξετάζονται οι σχετικοί κίνδυνοι και τα πιθανά οφέλη κατά περίπτωση.

Δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων μπορεί να επηρεάσει την πρόθεση, πριν από την εκτέλεση μιας ολικής αρθροπλαστικής σε οποιονδήποτε ασθενή απαιτείται λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις“, εξηγεί ο  Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, MD, Ορθοπεδικός, Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής, Ιατρικό Περιστερίου, προσθέτοντας:

“Μεταξύ άλλων, λαμβάνονται υπόψη προηγούμενες αρθρικές αντικαταστάσεις, αρθροσκοπήσεις ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις γύρω από το γόνατο, διότι οι παλιές χειρουργικές ουλές μπορούν να επηρεάσουν τη σχεδιαζόμενη χειρουργική προσέγγιση. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με ιστορικό προηγούμενων τραυματισμών ή επεμβάσεων μπορεί να παρουσιάσουν παραμορφώσεις μηχανικών αξόνων ή αστάθεια γόνατος“.

-Ολική αρθροπλαστική γόνατος με το σύστημα OrthoKey

Η αιχμή του δόρατος στην ψηφιακή υποβοήθηση στις μέρες μας για την ολική αρθροπλαστική του γόνατος είναι το σύστημα OrthoKey, καθώς παρέχει αποτελεσματικά εργαλεία για την ευθυγράμμιση του άκρου και κατάλληλη εξισορρόπηση των μαλακών ιστών, στοιχεία καθοριστικά για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του εμφυτεύματος.

Σε πραγματικό χρόνο δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στον χειρουργό, επιτρέπει το χειρουργικό σχεδιασμό βάσει των ανατομικών δεδομένων του ασθενούς και προσφέρει λεπτομερή καθοδήγηση για την καλύτερη ολοκλήρωση κάθε χειρουργικού βήματος, με αξιόπιστα αποτελέσματα.

-Ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή

Τα οφέλη που αποκομίζει ο ασθενής με τη χρήση της μεθόδου του συστήματος ψηφιακής πλοήγησης για την αρθροπλαστική γόνατος, είναι πολλαπλά.

Μεταξύ άλλων, αποτελεί ένα σύστημα, φιλικό, εύκολο και αξιόπιστο στη χρήση, προσφέρει ακριβή και αναπαράξιμη τοποθέτηση εμφυτευμάτων και διαθέτει σύστημα πλοήγησης, χωρίς την ανάγκη αξονικής τομογραφίας”, εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Παράλληλα αποτελεί μία αναίμακτη τεχνική που μειώνει τον χειρουργικό χρόνο (οπότε και την πιθανότητα φλεγμονών), κυρίως, όμως, προσφέρει μακροβιότητα και βελτιωμένη λειτουργική έκβαση, επιτρέποντας την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

“Για την εκτέλεσή της χρησιμοποιούνται μικρότερα εργαλεία, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση του τραύματος, του μετεγχειρητικού πόνου και στην ταχύτερη ανάρρωση“, καταλήγει ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε