Υγεία

Οι μισοί ασθενείς με Διαβήτη φοβούνται να ξεκινήσουν ινσουλίνη

Τι απασχολεί τους ασθενείς  και δεν ξεκινούν έγκαιρα την θεραπεία με ινσουλίνη..
Η μελέτη DAWN (Diabetes Attitudes, Wishes and Needs) πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με σκοπό να γίνει κατανοητή η απροθυμία των επαγγελματιών υγείας και των διαβητικών ασθενών να ξεκινήσουν ινσουλινοθεραπεία, καθώς και να εξεταστούν οι πεποιθήσεις τους σχετικά με αυτή (Peyrot, 2005). Αυτό το τμήμα της μελέτης DAWN αξιολόγησε τις απόψεις 2.681 γιατρών, 1.109 νοσηλευτών και 2.056 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που δεν είχαν αρχίσει ακόμα να λαμβάνουν ινσουλίνη.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν σημαντικό βαθμό ανησυχίας όσον αφορά στην έναρξη ινσουλινοθεραπείας τόσο μεταξύ των ασθενών όσο και μεταξύ των επαγγελματιών της υγείας. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς εξέφρασαν την ανησυχία τους και ένα τρίτο των γιατρών δήλωσε πως αναβάλλει την έναρξη της θεραπείας με ινσουλίνη έως ότου να είναι “απολύτως απαραίτητη” (Peyrot, 2005).
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τη χρήση της ινσουλίνης είναι αρκετά διαδεδομένες. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς πίστευαν ότι η έναρξη ινσουλινοθεραπείας σήμαινε ότι είχαν αποτύχει να αντιμετωπίσουν το διαβήτη τους ή αντιμετώπιζαν την ανάγκη για ινσουλίνη ως τιμωρία, ενώ μόνο ένας στους πέντε ασθενείς πίστευε ότι η ινσουλίνη θα τον βοηθούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα το διαβήτη του (Peyrot, 2005).
Γενικά, αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι υπάρχουν προκαταλήψεις σχετικά με τη χρήση της ινσουλίνης, ευρέως διαδεδομένες και εγκατεστημένες στη νοοτροπία των ασθενών, ενώ υπάρχει και μία γενικότερη απροθυμία να ξεκινήσουν ινσουλινοθεραπεία.


Η αύξηση του σωματικού βάρους ως εμπόδιο στη θεραπεία



Η ινσουλινοθεραπεία συχνά καθυστερεί εξαιτίας του ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς ανησυχούν για τυχόν αύξηση του σωματικού βάρους. Η πλειονότητα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (Daousi, 2006) και περαιτέρω αύξηση του βάρους σε αυτούς τους ασθενείς είναι ανεπιθύμητη τόσο από σωματικής όσο και από ψυχολογικής πλευράς. Η απροθυμία τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών να ξεκινήσουν την ινσουλινοθεραπεία ονομάστηκε “ψυχολογική αντίσταση στην ινσουλίνη” (Korytkowski, 2002).
Ακόμη κι αν γίνει έγκαιρα η έναρξη της θεραπείας με ινσουλίνη, οι συναισθηματικές επιπτώσεις της αύξησης του βάρους συμβάλουν επίσης στην περιορισμένη συμμόρφωση των ασθενών και στην πλημμελή αντιμετώπιση του διαβήτη τους (Snoek, 2000).


Η πλειονότητα των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είναι ήδη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και περαιτέρω αύξηση βάρους σε αυτούς τους ασθενείς είναι ανεπιθύμητη τόσο από σωματικής όσο και από ψυχολογικής πλευράς.



Συμμετέχοντες συγγραφείς:
Dr. Vivian Fonseca
Tulane University School of Medicine, USA
Dr. Andreas Liebl
Centre for Diabetes and Metabolism, Germany
Professor Frank Snoek
Vrije Universiteit Medical Centre, the Netherlands



 


 


 


 


 

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε