Υγεία

Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας: Κάνοντας την ζωή μας καλύτερη

Η Παρηγορική Φροντίδα, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι μια προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους που υποφέρουν από νοσήματα απειλητικά για τη ζωή τους, μέσω της πρόληψης, εκτίμησης και αντιμετώπισης του πόνου και των λοιπών συνοδών συμπτωμάτων, καθώς και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών αναγκών τους.

Με άλλα λόγια, η Παρηγορική Φροντίδα εστιάζει κυρίως στον ασθενή και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν και λιγότερο στη νόσο από την οποία πάσχει, θέτοντας ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, και όχι τη θεραπεία.

Δεν είναι μόνον οι Παγκόσμιες Ημέρες για να μας θυμίζουν τις ανάγκες, αλλά κάθε μέρα θα πρέπει να θυμόμαστε και να φροντίζουμε γι αυτές τις ανάγκες – ιατρικές, κοινωνικές, πρακτικές, πνευματικές – των ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, αλλά και τις ανάγκες που τα νοσήματα αυτά συνεπάγονται για τις οικογένειες και τους φροντιστές τους.

Έρχεται να υπενθυμίσει στην Πολιτεία ότι η φροντίδα των αδύναμων είναι χρέος της, και ότι η παροχή της φροντίδας αυτής εκτός νοσοκομείου, είναι προς όφελος όλων.

Πώς παρέχεται η Παρηγορική Φροντίδα

Η Παρηγορική Φροντίδα μπορεί να παρέχεται από έναν επαγγελματία υγείας με ειδική εκπαίδευση, αλλά κατά κανόνα αποτελεί μία συνολική προσέγγιση φροντίδας, που εφαρμόζεται από μία διεπιστημονική ομάδα.

Στην ομάδα μπορεί να συμμετέχουν, εκτός από τον γιατρό που τη συντονίζει, νοσηλευτής, ψυχολόγος, φυσιοθεραπευτής, διατροφολόγος, αλλά ενδεχομένως και βελονιστής, ρεφλεξολόγος, μουσικολόγος – ανάλογα με το κύριο νόσημα και τις επιθυμίες του πάσχοντα.

Η Παρηγορική Φροντίδα δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που διανύουν τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους, αλλά εντάσσεται από τη στιγμή της διάγνωσης ενός νοσήματος που περιορίζει το προσδόκιμο επιβίωσης, με σκοπό όχι «να προσθέσει μέρες στη ζωή, αλλά ζωή στις μέρες», αναφέρει η κ. Χρυσούλα Καραναστάση, Αναισθησιολόγος, Υπεύθυνης του Κέντρου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

 Κέντρο Πόνου Και Παρηγορικής Φροντίδας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center (ΚΠΠΦ)

Το ΚΠΠΦ στο Ερρίκος Ντυνάν HOSPITAL CENTER λειτούργησε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Αναισθησιολογικού Τμήματος το Μάιο του 2018.

Στο Κέντρο αντιμετωπίζονται ασθενείς που προσέρχονται στα Εξωτερικά Ιατρεία είτε αυτόβουλα είτε κατόπιν προτροπής του θεράποντα ιατρού τους, καθώς και ασθενείς που νοσηλεύονται για οποιοδήποτε λόγο και για τους οποίους ο θεράπων ιατρός κρίνει αναγκαία τη συμβολή της ομάδας στη διαχείριση του ασθενούς.

Συντονίζεται από αναισθησιολόγους, ενώ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διαθέτει ψυχολόγο ενώ υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών και εξ αποστάσεως.

Εφαρμόζονται όλες οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες, πραγματοποιούνται επεμβατικές τεχνικές, και εντάσσονται – εφόσον κρίνεται σκόπιμο – συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε