Υγεία

Άντρας: Πώς αλλάζει το πέος και τα επίπεδα ορμονών με την πάροδο του χρόνου;

Άντρας: Πώς αλλάζει το πέος και τα επίπεδα ορμονών με την πάροδο του χρόνου;
Όπως όλα στη φύση, έτσι και το πέος σας περνά από μια σειρά αλλαγών στη διάρκεια της ζωής σας. Κάθε φάση ελέγχεται κυρίως από τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.
Τα επίπεδα τεστοστερόνης φτάνουν στο ανώτατο όριο κάπου στα τέλη της εφηβείας έως τα 20-22 χρόνια ζωής.

Μετά από τα 40, τα συνολικά σας επίπεδα ενδέχεται να μειωθούν μόνο σε ένα μικρό ποσοστό. Αλλά το σώμα σας αρχίζει σταδιακά να παράγει περισσότερη ποσότητα από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται SHBG (sex hormone binding globulin). Αυτή «κάθεται» στην τεστοστερόνη στο αίμα σας και μειώνει την ποσότητα που διατίθεται στο σώμα σας για χρήση.

Οι αλλαγές στην μείωση τεστοστερόνης μπορεί να εκδηλωθούν με τα εξής συμπτώματα:

Τρίχες στην ηβική περιοχή: Όπως εκείνες στο υπόλοιπο σώμα σας, έτσι και εκεί οι τρίχες θα αραιώσουν και μπορεί να γκριζάρουν.

Μέγεθος πέους: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν φαίνεται τόσο μεγάλο όσο παλιά. Το πραγματικό μέγεθος πιθανώς δεν έχει αλλάξει καθόλου. Αλλά αν έχετε περισσότερο λίπος στο ηβικό οστό ακριβώς πάνω από το πέος σας, αυτό μπορεί να το κάνει να φαίνεται μικρότερο.

Σχήμα πέους: Για μικρό αριθμό ανδρών, το πέος μπορεί να καμπυλώνει με την ηλικία. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το μήκος, την περιφέρεια και την λειτουργία του. Μια κατάσταση, που ονομάζεται νόσος Peyronie, προκαλείται από σωματικό τραύμα (συνήθως επειδή ο άξονας κάμπτεται κατά τη διάρκεια του σεξ). Καθώς το πέος αυτο-θεραπεύεται, σχηματίζεται ιστός ουλής κατά μήκος του (ένα σκληρό περίβλημα γύρω από τον σπογγώδη ιστό που γεμίζει με αίμα για να δημιουργήσει στύση). Το τμήμα αυτό δεν μπορεί να διογκωθεί, προκαλώντας συνολικά μια καμπύλη στύση. Η νόσος Peyronie μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά, ή με φάρμακα.

Όρχεις: Τα μικρά όργανα μέσα στο όσχεό σας υπάρχουν κυρίως για την παραγωγή σπέρματος. Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης σας πέφτουν, η παραγωγή σπέρματος επιβραδύνεται και οι όρχεις συρρικνώνονται. Εάν ακολουθήσετε κάποια θεραπεία αντικατάστασης ορμονών, η υπόφυση θα σταματήσει να στέλνει σήματα στους όρχεις σας για να παράγουν τεστοστερόνη και αυτά θα συρρικνωθούν περισσότερο.

Όσχεο: Η δουλειά του είναι να διατηρεί τη θερμοκρασία των όρχεων. Έχει έναν λείο μυ που συστέλλεται και χαλαρώνει για να τραβάει τους όρχεις κοντά στο σώμα σας σε κρύο περιβάλλον (όπως όταν μπαίνετε στην θάλασσα) για να μείνουν ζεστοί, ή να τους επιτρέπει να πέσουν σε ζεστό περιβάλλον, προκειμένου να κρυώσουν. Καθώς μεγαλώνετε, ο μυς αυτός δεν λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά, ενώ και το όσχεο παραμένει σε πιο χαλαρή θέση. Αν συνυπολογίσετε και τη φυσική μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, η χαλάρωση επιδεινώνεται.

Λειτουργία πέους: Τα νεύρα στο πέος σας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα καθώς μεγαλώνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη στύση και τον οργασμό. Καθώς τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται, η στυτική δυσλειτουργία γίνεται πιο πιθανή. Μπορεί να χάσετε την ισχύ της στύσης, αλλά όχι απαραίτητα την ικανότητά σας να κάνετε σεξ.

Όλο αυτό οφείλεται συνήθως στην αδυναμία του σώματος να στέλνει αίμα στο πέος με αρκετή ροή και διάρκεια. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να έχετε στύση, αλλά να μην είναι σταθερή. Το αίμα ρέει, αλλά ο αδύναμος μυς που περιβάλλει τον στυτικό ιστό δεν μπορεί να το κρατήσει εκεί. Το αποτέλεσμα: χαμένη “σκληρότητα” στύσης.

Γενικώς οι αλλαγές στα σεξουαλικά σας όργανα και στη σεξουαλική διάθεση αποτελούν φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε