Υγεία

Κρεμμύδια: Προστατεύουν από αυτές τις παθήσεις

Τα κρεμμύδια είναι κυρίως γνωστά για δύο πράγματα: την κακή αναπνοή και τα δάκρυα. Γνωρίζατε όμως ότι τα ωμά κρεμμύδια έχουν και μοναδικές θεραπευτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες, που καθαρίζουν και αποτοξινώνουν το σώμα μας, ενώ μας προστατεύουν και από σοβαρές νόσους;

Τα κρεμμύδια περιέχουν μεγάλη ποσότητα ενώσεων του θείου, οι οποίες όχι μόνο δίνουν στα κρεμμύδια την χαρακτηριστική μυρωδιά τους, αλλά είναι επίσης ένα πολύ ισχυρό αποτοξινωτικό.

Με περισσότερες από 100 τέτοιες ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται στο κυτταρικό τους τοίχωμα και ευθύνονται για τα δάκρυα στα μάτια μας όταν τα κόβουμε, τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία πολλών σοβαρών παθήσεων, από τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο, μέχρι τον καρκίνο και το άσθμα.

Δείτε τι ακριβώς προσφέρουν τα κρεμμύδια σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις:

Καρκίνος

Τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του καρκίνου, όταν συνδυάζονται με την κουρκούμη. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Gastroenterology and Hepatology, οι χημικές ουσίες που υπάρχουν σε αυτά τα δύο συστατικά λειτουργούν “συνεργικά” και μειώνουν τόσο το μέγεθος όσο και τον αριθμό των προκαρκινικών όγκων στο έντερο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση πιθανών καρκινογόνων ουσιών από τον οργανισμό, επειδή περιέχουν ενώσεις θείου.

Καρδιακή νόσος

Όταν σκεφτόμαστε τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά μας, τα κρεμμύδια δεν είναι από εκείνες που μας έρχονται συνήθως στο μυαλό. Ωστόσο, η κερσετίνη που περιέχουν, έχει διαπιστωθεί ότι μειώνει σημαντικά την υψηλή αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nutrition. Επιπλέον, τα κρεμμύδια μειώνουν τη σκλήρυνση των αρτηριών, και μας βοηθούν να τις διατηρήσουμε πιο ελαστικές για περισσότερα χρόνια.

Διαβήτης

Η υψηλή κατανάλωση κρεμμυδιών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα επίπεδα γλυκόζης. Το αιθέριο έλαιο του κρεμμυδιού (αλλυλο-προπυλο-δισουλφίδιο), έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλει σε αυτήν τη μείωση και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την ποσότητα της ελεύθερης ινσουλίνης που είναι διαθέσιμη. Το συγκεκριμένο δισουλφίδιο “ανταγωνίζεται” με την ινσουλίνη, η οποία είναι επίσης ένα δισουλφίδιο, για να φτάσουν στο ήπαρ, όπου η ινσουλίνη αδρανοποιείται.

Άσθμα

Τα κρεμμύδια έχουν αντιισταμινικές ιδιότητες που οφείλονται στην κερσετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που δρα σαν αντιισταμινικό και αντι-φλεγμονώδες. Σε εργαστηριακά πειράματα, η κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα κύτταρα, η οποία είναι χημική ουσία που προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

Με βάση αυτή την παρατήρηση, ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την ισταμίνη και άλλες αλλεργιογόνες ή φλεγμονώδεις χημικές ουσίες στο σώμα, και μπορεί να συμβάλλουν σε μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία του άσθματος.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν έρευνες σε ανθρώπους που να έχουν εξακριβώσει αν αυτή η θεωρία ισχύει και στην πράξη. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι τα κρεμμύδια βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του άσθματος, επειδή ενεργούν ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Άλλωστε, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι η κερσετίνη προκαλεί την διεύρυνση του βρόγχου στον φάρυγγα, που διευκολύνει την αναπνοή.

Υγιεινή των δοντιών

Τα ωμά κρεμμύδια μπορεί να κάνουν την αναπνοή μας να μυρίζει έντονα, αλλά μπορούν την ίδια στιγμή να βελτιώσουν την στοματική μας υγεία. Το μάσημα ενός ωμού κρεμμυδιού μπορεί να εξαλείψει τα βακτήρια, τα οποία φθείρουν τα δόντια.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε