Υγεία

Αυτές είναι οι τροφές που επιδεινώνουν τις φλεγμονές – Πώς να ανακουφιστείτε

Φυσιολογικά, η φλεγμονή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που αναπτύσσεται από το ανοσοποιητικό σύστημα κατά την επίδραση ή εισβολή στον οργανισμό διάφορων βλαπτικών παραγόντων, όπως π.χ. μικρόβια, ιοί, χημικές ουσίες, τραυματισμοί κ.λπ.

Συνέπειες αυτής της φλεγμονώδους διεργασίας είναι ορισμένα κλινικά φαινόμενα που είναι χαρακτηριστικά της φλεγμονής.

Τα φαινόμενα αυτά είναι ο πόνος, το οίδημα (πρήξιμο), η ερυθρότητα και η θερμότητα στη θέση της φλεγμονής.

Εάν υποφέρετε από οξύ ή χρόνιο πόνο, δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή αισθάνεστε πρησμένοι, ελέγξτε τη διατροφή σας και αποφεύγετε να τρώτε τα παρακάτω:

Άσπρο ψωμί: Τα προϊόντα από λευκό αλεύρι είναι πολύ επεξεργασμένα και στερούνται φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών. Το σώμα τα διασπά γρήγορα με αποτέλεσμα την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που οδηγεί και σε αύξηση της φλεγμονής.

Τηγανητά: Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε συχνά τηγανητά, έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής

Ωμέγα-6 λιπαρά: Τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό αλλά πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Τα ωμέγα-6 είναι φλεγμονώδη και συμβάλλουν στις χρόνιες παθήσεις. Καταναλώνετε με μέτρο καλαμποκέλαιο, σόγια, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο και κραμβέλαιο.

Ζάχαρη: Τα γλυκά προκαλούν φλεγμονή σε όλο το σώμα. Η ζάχαρη, οι χρωστικές και τα συντηρητικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα και οδηγούν σε σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, επικίνδυνα συστατικά των τροφών.

Αναψυκτικά: Μελέτη του 2018 έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα αναψυκτικά, έχουν υψηλότερους δείκτες φλεγμονής και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο συγκριτικά με όσες τα αποφεύγουν.

Αλλαντικά: Τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν τελικά προϊόντα προχωρημένης μη ενζυματικής γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα φλεγμονής.

Ντόνατς: Είναι πλούσια σε ζάχαρη και προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου και των κυτοκινών, οι οποίες συνδέονται με προφλεγμονώδη κατάσταση. Περιέχουν επίσης πολλά τρανς λιπαρά τα οποία προκαλούν φλεγμονή και καρδιακές παθήσεις.

Επεξεργασμένα δημητριακά: Τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη και αρωματικές ουσίες, μπορεί να θεωρούνται υγιεινά, έρευνες όμως έχουν δείξει ότι συνδέονται με φλεγμονή και καρδιακή νόσο. Μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η κατά 10% αύξηση στην κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων προκάλεσε 12% αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μπέικον: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση ακόμη και μίας φέτας κατεργασμένου κρέατος καθημερινά, αυξάνει τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%

Σούπες κονσέρβας: Είναι πλούσιες σε γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), το οποίο προκαλεί χρόνια φλεγμονή, παχυσαρκία και διαβήτη.

Αλκοόλ: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ, συγκεκριμένα πάνω από ένα ποτό για τις γυναίκες και πάνω από δύο για τους άνδρες σε καθημερινή βάση, συμβάλλει σε επιπλοκές που συνδέονται με τη φλεγμονή.

Πώς αντιμετωπίζεται η Φλεγμονή

Τα συμπτώματα της φλεγμονής συχνά προκαλούν σημαντική ενόχληση στον ασθενή και ο μετριασμός τους, τον ανακουφίζει. Γενικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι:

  • Ξεκούραση
  • Εφαρμογή πάγου
  • Ανύψωση της περιοχής (εφ’ όσον είναι δυνατό)
  • Παυσίπονα
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • Κορτικοστεροειδή

Ανάλογα με την εντόπιση και την αιτία που προκάλεσε τη φλεγμονή, χρειάζεται ειδικότερη αγωγή, π.χ. αντιβιοτικά σε βακτηριακές λοιμώξεις, ανοσοκατασταλτικά και ανοσοτροποποιητικά σε ρευματικά νοσήματα, κλπ.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε