Υγεία

Λεμόνι και μέλι: To διαχρονικό και εγγυημένο γιατροσόφι για τον πονόλαιμο

Λεμόνι και μέλι: To διαχρονικό και εγγυημένο γιατροσόφι για τον πονόλαιμο
Ποιο είναι το καλύτερο ρόφημα, για να απαλύνει τον πονόλαιμο; Ρόφημα με λεμόνι, με μέλι ή/και μπαχαρικά, ή με αλκοόλ είναι η καλύτερη λύση; Και ποια είναι η επιστημονική βάση για την επιλογή μας;

Η συντακτική ομάδα του Medical News Today (MNT) έκανε ένα μίνι-γκάλοπ και μια μετέπειτα επιστημονική ανάλυση για το καθένα και μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα…

Λεμόνι και μέλι: Το πιο δημοφιλές

Φαίνεται ότι ένα ζεστό ρόφημα με φρέσκο χυμό λεμονιού και μέλι ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή, με το 62% να το προτιμάει, ενώ το ζεστό ρόφημα με σκέτο λεμόνι ήρθε στην δεύτερη θέση με 31%.

Η πίστη μας στο λεμόνι και το μέλι προέρχεται από τη γνώση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, αλλά και τις αναφορές στα μέσα ενημέρωσης.

Αυτό βασίζεται κυρίως στην οικογένεια και στους φίλους που το συνιστούν, αν και ενισχύεται και από μελέτες και στοιχεία που βασίζονται στην λήψη βιταμίνης C από το λεμόνι και στην λήψη αντιμικροβιακών ουσιών από το μέλι.

Το λεμόνι είναι δημοφιλές στα ροφήματα λόγω των υψηλών επιπέδων βιταμίνης C. Το ενδιαφέρον για τη χρήση της βιταμίνης C για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος ξεκινάει τη δεκαετία του 1940, αλλά τα αποτελέσματα από τις διάφορες κλινικές δοκιμές που διεξάγονται έκτοτε ποικίλλουν.

Αν και προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι η λήψη βιταμίνης C μειώνει την χρονική διάρκεια ενός κρυολογήματος, η σημερινή επιστημονική άποψη είναι πως, στον γενικό πληθυσμό, είναι αναποτελεσματική.

Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ατόμων που μπορεί να επωφεληθούν από τη βιταμίνη C όταν έχουν κρυολόγημα. Αυτά περιλαμβάνουν άτομα που κάνουν σοβαρή σωματική άσκηση, άτομα που εκτίθενται σε κρύο περιβάλλον και άτομα με επίπεδα βιταμίνης C κάτω από το συνιστώμενο.

Αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι καταπραΰνει τον πονόλαιμο.

Μέλι, γρίπη και πονόλαιμος

Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το μέλι Manuka είναι αποτελεσματικό στην μείωση του πόσο γρήγορα ο ιός της γρίπης αναπαράγεται.

Όσον αφορά τον πονόλαιμο, ή τον πόνο γενικότερα, το μέλι έχει μελετηθεί κυρίως στο πλαίσιο της αμυγδαλεκτομής και η έρευνα έχει δείξει ότι είναι αποτελεσματικό.

Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του μελιού στην μείωση του βήχα, που συνδέεται με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη. Εδώ, αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει μια μικρή βελτίωση στον βήχα της νύχτας και την ποιότητα του ύπνου σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους.

Έτσι, το μέλι πιθανώς βοηθάει με τον πονόλαιμο και το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει ή να μην βοηθήσει στην επιτάχυνση της αποκατάστασης από τα συμπτώματά μας.

Πονόλαιμος: Τα αλκοολούχα ροφήματα στην δεύτερη θέση προτίμησης

Αν και το λεμόνι με το μέλι ήταν ο σαφής νικητής, τα αλκοολούχα ροφήματα ήρθαν στην δεύτερη θέση προτίμησης. Το 31% των συντακτών του MNT ανέφερε ότι τα ζεστά ή κρύα αλκοολούχα ροφήματα καταπραΰνουν τον πονόλαιμο.

Οι λόγοι γι’ αυτό στο μυαλό των ανθρώπων κυμαίνονται από το ότι “το αλκοόλ απολυμαίνει τον λαιμό”, έως το ότι “το αλκοόλ είναι αναισθητικό και μουδιάζει τον πόνο”.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το αλκοόλ μπορεί να σκοτώσει τους ιούς που ευθύνονται για το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη, αυτό ισχύει μόνο για τα αλκοολούχα χεριών και τα απολυμαντικά ή τις παστίλιες που περιέχουν αλκοόλ.

Το αλκοόλ έχει και αναισθητικά αποτελέσματα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη που αυθαίρετα ο κόσμος αποδίδει σε διάφορα αλκοολούχα παρασκευάσματα, για να μειωθεί ο πονόλαιμος. Πρόκειται μόνο για εικασίες.

Από την άλλη, το αλκοόλ είναι σίγουρα αγγειοδιασταλτικό. Έτσι, εάν αισθάνεστε κρυάδες και πόνο λόγω λοίμωξης από κρυολόγημα ή γρίπη, ένα αλκοολούχο ποτό μπορεί να φέρει μια… ροζ απόχρωση στα μάγουλά σας και να σας βοηθήσει να νιώσετε ζέστη και ανακούφιση ταυτόχρονα.

Πονόλαιμος: Τα μπαχαρικά στην τελευταία θέση

Η τελική κατηγορία στην μικρή έρευνα του ΜΝΤ ήταν τα μπαχαρικά, ή τα αρωματισμένα ποτά.

Το τζίντζερ αναφέρθηκε από το 23% των ερωτηθέντων ως μια αποτελεσματική μέθοδος για να μειωθεί ο πονόλαιμος. Πράγματι, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον πόνο γενικά.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, για να διαπιστώσουν εάν το τζίντζερ θα μπορούσε να αποτρέψει την μόλυνση από τη γρίπη, ειδικά για το στέλεχος H1N1, που προκαλεί την γρίπη των χοίρων. Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε, ότι το δραστικό συστατικό στο τζίντζερ εμποδίζει τον ιό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Η τελευταία επιλογή στην λίστα ήταν η κανέλα, η οποία προτιμάται από το 8% των ερωτηθέντων του ΜΝΤ.

Σύμφωνα με μία μελέτη, ένα συστατικό στο αιθέριο έλαιο της κανέλας αναστέλλει την ανάπτυξη του ιού της γρίπης σε in vitro και in vivo δοκιμές. Αλλά δεν υπάρχουν ειδικές μελέτες που να εξετάζουν την κανέλα και τον πονόλαιμο.

Η… ετυμηγορία

Η “έρευνα” αυτή, φυσικά, είναι πολύ μικρή για να δώσει μια πραγματική εικόνα του γενικού πληθυσμού. Αλλά δεν απείχε πολύ από τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2016.

Σύμφωνα με εκείνη την έρευνα, το 99% των ανθρώπων χρησιμοποιούν κάποια μορφή σπιτικής θεραπείας, όταν βιώνουν συμπτώματα από το κοινό κρυολόγημα, όπως ο πονόλαιμος.

Όπως και στην έρευνα στα γραφεία του ΜΝΤ, το μέλι ήταν πρώτο στην μεγάλη έρευνα, με το 42% των συμμετεχόντων να το επιλέγει για ανακούφιση.

Γενικά, τα ζεστά ροφήματα κάθε είδους έχει αποδειχθεί ότι έχουν την καλύτερη επίδραση στον πονόλαιμο.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ron Eccles (πρώην διευθυντής του Κέντρου για το Κοινό Κρυολόγημα της Σχολής Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο) τα ζεστά ροφήματα -ειδικά τα ζεστά και γλυκά ροφήματα- βοηθούν στην καλύτερη λίπανση ενός ερεθισμένου λαιμού καταπραΰνουν τον πόνο.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε