Υγεία

Θαυματουργές: Αυτές είναι οι τροφές που καθαρίζουν τα νεφρά σας

Τα νεφρά αποτελούν ένα ζωτικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα, καθώς συμμετέχουν σε μια σειρά από πολύ σημαντικές λειτουργίες του.

Καθαρίζουν το αίμα, ρυθμίζουν την πίεσή του, ενισχύουν την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του καλίου.

Δεν χρειάζεται να καταναλώσετε κάποιες τροφές για να εκτελεστούν αυτές οι λειτουργίες και γενικά ο καθαρισμός των νεφρών δεν αναγνωρίζεται από την ιατρική κοινότητα.

Τρόφιμα και νεφρά

Τα περισσότερα συστήματα «καθαρισμού των νεφρών» που περιλαμβάνουν τροφές και βότανα, φαίνεται να βασίζονται στην εσφαλμένη ιδέα ότι τα νεφρά είναι κάποιο είδος πεπτικού οργάνου. Όμως, σε αντίθεση με το στομάχι και τα έντερα, οι τροφές δεν βλάπτουν τα νεφρά, έτσι ώστε να μπορούν παράλληλα να υπάρχουν και εκείνες οι τροφές που να μπορούν να τα καθαρίσουν. Αντί, λοιπόν, να σκέφτεστε τα νεφρά ως μέρος του πεπτικού συστήματος, είναι καλύτερα να τα θεωρείτε τμήμα του κυκλοφορικού συστήματος ή αυτόνομο τμήμα του οργανισμού σας.

Νερό

Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται πως αν τρώνε καρπούζι, θα μπορούν να καθαρίσουν τα νεφρά τους, επειδή περιέχει πολύ νερό. Η πρακτική αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών λόγω του ότι θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα ούρησης.

Το να καταναλώνει κανείς περισσότερα υγρά από αυτά που συνιστά ο νεφρολόγος, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, γιατί δεν θα μπορεί να απαλλαγεί από το περίσσιο υγρό μέχρις ότου έρθει η στιγμή για την επόμενη συνεδρία της αιμοκάθαρσης.

Κάλιο

Τα «συστήματα καθαρισμού νεφρών» που βασίζονται στο καρπούζι και σε άλλα φρούτα είναι επικίνδυνα, επειδή αυτές οι τροφές συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Πολλοί ασθενείς με προχωρημένη νόσο των νεφρών δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν την ποσότητα του καλίου στο αίμα τους. Πολλά φρούτα, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού έχουν περισσότερο κάλιο απ’ αυτό που μπορεί ένας ασθενής να καταναλώσει με ασφάλεια. Αν τα επίπεδα του καλίου ανεβούν πάνω από 5,0 mEq / L, τα νεύρα αρχίζουν να ρετάρουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Οι καρδιακές προσβολές και ο θάνατος θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό το είδος «καθαρισμού». Τα συστήματα καθαρισμού των νεφρών με βάση τα βότανα, από την άλλη πλευρά, συχνά δημιουργούν επίσης πρόβλημα, επειδή δεν λαμβάνεται υπόψιν η περιεκτικότητά τους σε κάλιο.

Κοινή λογική

Αντί να ψάχνετε για συστήματα καθαρισμού των νεφρών σας μπορείτε να παρατείνετε την καλή νεφρική σας λειτουργία μέσω λογικών μέτρων όπως η μείωση της πίεσης του αίματος, εάν είναι απαραίτητο. Η υπέρταση είναι πολύ συχνή μεταξύ των νεφροπαθών, γιατί τα νεφρά συμμετέχουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αν παίρνετε φάρμακα για την πίεση του αίματος, ασκείτε κάποιας μορφής σωματική δραστηριότητα και καταναλώνετε μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο μπορείτε να βοηθήσετε σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό σας σε ό,τι αφορά την πρόληψη της νεφροπάθειας ή την επιδείνωσή της.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε