Υγεία

Κρυολόγημα ή πιάσιμο στους μυς: Τι προσφέρουν οι βεντούζες με ποτήρια; (βίντεο)

Αν δεν έχετε ακούσει για τις βεντούζες, το πράγμα είναι απλό: τοποθετούνται ποτήρια στο δέρμα δημιουργώντας ένα κενό αέρος στο εσωτερικό τους. Αυτό το κενό αέρος, αντισταθμίζεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας με το να ανασηκώνει το δέρμα προς τα πάνω.

Τα σημάδια που αφήνουν οι βεντούζες στο δέρμα είναι κόκκινα και έχουν το τέλειο σχήμα του ποτηριού με το οποίου γίνονται. Τι είναι όμως ακριβώς οι βεντούζες; Πώς γίνονται οι βεντούζες με ποτήρια και τι ακριβώς προσφέρουν; Γενικά, προσφέρουν πράγματι κάτι, ή αποτελούν ένα ακόμα “ανεξήγητο” γιατροσόφι των παλιών;

Τι υποτίθεται ότι προσφέρουν οι βεντούζες με ποτήρια

Οι βεντούζες χρησιμοποιούνται ως θεραπεία για τον πόνο, απαλύνει τους τραυματισμούς στους βαθύτερους ιστούς του δέρματος και των μυών, καθώς και τους συνδετικούς ιστούς, ενώ μειώνει το οίδημα και τους “κόμπους” στους μυς. Επίσης, όπως και πολλές συμπληρωματικές θεραπείες, έτσι και αυτή υποτίθεται ότι μειώνει τις τοξίνες στο αίμα, “απορροφώντας” τις από το δέρμα.

Αυτή η θεραπεία έχει αρχαίες ρίζες. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, οι βεντούζες “βελτιώνουν την ροή του qi” (δηλαδή την… ζωτική σας δύναμη) και βοηθούν στην θεραπεία του κρυολογήματος, της βρογχίτιδας και ακόμη και της πνευμονίας.

Η μέθοδος εφαρμοζόταν και ως μέρος της αρχαίας περσικής ιατρικής. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη έκθεση για την παραδοσιακή περσική ιατρική, οι βεντούζες “απορροφούν τις νοσηρές ουσίες από τα προσβεβλημένα όργανα του σώματος”.

Ο πάπυρος του Ebers, που γράφτηκε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, αναφέρει ότι επρόκειτο για μια συνηθισμένη θεραπευτική μέθοδος στην Αίγυπτο την εποχή εκείνη.

Υπάρχει επιστημονική στήριξη για τις βεντούζες;

Ορθά-κοφτά: ΟΧΙ. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι περισσότερες από τις επιδράσεις που αποδίδονται στις βεντούζες, οφείλονται στο φαινόμενο placebo. Ωστόσο, μια συστηματική ανασκόπηση επιμέρους του 2011, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Acupuncture & Meridian Studies, άφησε ένα παραθυράκι ανοιχτό.

Οι ερευνητές συμπέραναν:

“Η αποτελεσματικότητα στις βεντούζες έχει εφαρμοστεί μόνο ως θεραπεία για τον πόνο και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, παραμένουν αμφιβολίες”.

Επίσης, μια άλλη ανασκόπηση ερευνών του 2015, με 75 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές επί συνόλου 11.077 συμμετεχόντων, έδωσε περισσότερη υποστήριξη. Δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “οι βεντούζες θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική βραχυπρόθεσμη θεραπεία για τον πόνο και τα συμπτώματα που σχετίζονται με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ή χρόνιο πόνο χαμηλά στην μέση”.

Μια μετα-ανάλυση 135 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών βρήκε δυνητικά οφέλη για μια σειρά συνθηκών, όπως ο έρπης ζωστήρας, η ακμή, η παράλυση προσώπου και η αυχενική σπονδύλωση (αρθρίτιδα στο λαιμό). Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι πολλές από τις μελέτες απαιτούν σαφώς περισσότερη έρευνα.

Ίσως το λιγότερο επιστημονικό των ισχυρισμών σχετικά με τις βεντούζες είναι η ιδιότητά τους να “αποτοξινώνουν” το σώμα. Η αποτοξίνωση είναι ένας όρος που έχει γίνει άκρως μοντέρνος στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, αλλά δεν έχει συγκεκριμένο νόημα. Ένας εμπειρογνώμονας αναφέρει σχετικά:

“Ίσως ο όρος αποτοξίνωση να είναι λανθασμένος σε αυτή την περίπτωση. Το κενό αέρος που δημιουργείται στις βεντούζες προκαλεί μια τοπική επέκταση του δερματικού ιστού. Αυτό διευκολύνει μια βαθιά αντίδραση αγγειοδιαστολής για να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος σε περιοχές με σφίξιμο μυών και φλεγμονή. Η αυξημένη κυκλοφορία αίματος βελτιώνει την παροχή οξυγόνου και τον μεταβολισμό των κυττάρων σε τοπικό επίπεδο, κάτι το οποίο μειώνει τις φλεγμονώδεις (ή τοξικές) ουσίες” – Raleigh Harrell, L.Ac.

Το χρώμα στο δέρμα μετά από τις βεντούζες με ποτήρια

Οι υποστηρικτές της μεθόδου λένε, ότι το χρώμα του δέρματος μετά από τις βεντούζες μπορεί να δείξει πράγματα σχετικά με την κατάσταση του σώματός σας και τους πιθανούς τραυματισμούς σας. Αυτό προέρχεται από μια έκθεση που έγραψε η βελονίστρια Susan Johnson:

“Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη συσσώρευση τοξινών, ή τον μυϊκό σπασμό θα χρωματίσουν το δέρμα κάτω από την βεντούζα, ενώ τα προβλήματα που αφορούν τα νεύρα, ή τα οστά δεν θα χρωματίσουν καθόλου το δέρμα. (…) Η ελαφρά ή μέτρια απόφραξη ενέργειας θα δώσει στο δέρμα ένα χρώμα ροζ ή κόκκινο και θα χρειαστούν μία-δύο μέρες για να ξεθωριάσει αυτό το χρώμα. Η έντονη στασιμότητα αίματος μπορεί να προκαλέσει ένα χρώμα δέρματος πιο βαθύ κόκκινο, μοβ, ή μαύρο και μπορεί να χρειαστούν 7-10 ημέρες για να υποχωρήσει”.

Τα συμπεράσματα, δικά σας…

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε