Υγεία

Αλτσχάιμερ: Έτσι θα μειώσετε τον κίνδυνο μέσω της διατροφής

Το 15-20% των ατόμων άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν ήπια γνωστική εξασθένηση (ΗΓΕ), η οποία συνεπάγεται μείωση της μνήμης και της ικανότητας σκέψης σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι γιατροί δεν θεωρούν ότι η ΗΓΕ είναι μια μορφή άνοιας, επειδή τα άτομα που την έχουν είναι σε θέση να λειτουργούν σχετικά καλά και να ζουν ανεξάρτητα.

Ωστόσο, η ΗΓΕ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ, ή με άλλη μορφή άνοιας αργότερα στη ζωή. Η ανάπτυξη προληπτικών στρατηγικών που μπορούν να ξεκινήσουν νωρίς είναι επομένως προτεραιότητα. Ωστόσο, παρά τις δεκαετίες έρευνας, καμία θεραπεία δεν έχει αποδειχθεί ότι αναστρέφει ή αποτρέπει τις αλλαγές του εγκεφάλου που παρατηρούνται στο Αλτσχάιμερ.

Αλτσχάιμερ: Η διατροφή ως μέτρο πρόληψης

Μια πιθανή στρατηγική που οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να διερευνούν περιλαμβάνει την τροποποίηση της διατροφής για να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του κεντρικού νευρικού συστήματος, με μια πρόσφατη έρευνα να βρίσκει συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων βακτηριακών ομάδων και νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων της ΗΓΕ, της άνοιας και της νόσου Alzheimer.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Wake Forest, στο Winston-Salem των ΗΠΑ, βρήκαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο μικροβίωμα ατόμων με ΗΓΕ.

Ανακάλυψαν επίσης ότι μια διατροφή που ονομάζεται τροποποιημένη κετογονική διατροφή μεσογειακού τύπου, άλλαξε τις βακτηριακές κοινότητες στα έντερα των συμμετεχόντων στην έρευνα και μείωσε τους βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό όσων είχαν ΗΓΕ.

Αυτή η διατροφή περιέχει περιορισμένο αριθμό υδατανθράκων και αυξημένες ποσότητες λιπών. Αυτά είναι κυρίως μόνο- και πολυ-ακόρεστα λιπαρά, που προέρχονται από ελαιόλαδο και ψάρια. Μια κετογονική διατροφή (γνωστή και ως κετο) περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, τους οποίους το σώμα χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Όταν δεν βρίσκει υδατάνθρακες, το σώμα αρχίζει να διαλύει τα αποθέματα λίπους για να παράγει μόρια που ονομάζονται κετόνες, ως εναλλακτική πηγή ενέργειας.

Η ίδια ομάδα ερευνητών αναφέρει τώρα παρόμοιες συσχετίσεις μεταξύ των κοινοτήτων μυκήτων στο έντερο (mycobiome ή μυκοβίωμα), της διατροφής του ατόμου και του κινδύνου εμφάνισης ΗΓΕ.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό EbioMedicine.

Αλτσχάιμερ: Τι ρόλο παίζουν οι μύκητες του εντέρου στην υγεία του εγκεφάλου

“Αν και δεν καταλαβαίνουμε πλήρως το πώς αυτοί οι μύκητες συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ, αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους που αποκάλυψε τον ρόλο τους στην εγκεφαλική μας υγεία και ελπίζουμε ότι θα εγείρει νέες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση των μυκητών σε σχέση με τη νόσο”, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Hariom Yadav, επίκουρος καθηγητής μοριακής ιατρικής στο Wake Forest.

“Υποδεικνύει επίσης ότι οι διατροφικές συνήθειες, όπως η κετογονική διατροφή, μπορούν να μειώσουν τους επιβλαβείς μύκητες στο έντερο, κάτι που με την σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των διεργασιών της νόσου του Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο”, πρόσθεσε.

Στην αρχή της μελέτης, τα μυκοβιώματα των συμμετεχόντων με ΗΓΕ είχαν μια ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Περιείχαν περισσότερους από ορισμένους τύπους μυκητών και λιγότερους από άλλους, σε σύγκριση με εκείνους των άλλων συμμετεχόντων.

Όπως αναμενόταν, η ΗΓΕ συσχετίστηκε με ένα προφίλ υψηλού κινδύνου στους βιοδείκτες για Αλτσχάιμερ στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Σύμφωνα με τα προηγούμενα ευρήματα, η τροποποιημένη κετογονική διατροφή μεσογειακού τύπου φάνηκε να μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Μάλιστα τα άτομα με ΗΓΕ είχαν αρχικά λιγότερη μυκητιασική ποικιλομορφία στο έντερό τους, σε σύγκριση με τους υγιείς συμμετέχοντες, αλλά η τροποποιημένη κετογονική διατροφή μεσογειακού τύπου φάνηκε να αποκαθιστά την ποικιλομορφία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι αλλαγές στους πληθυσμούς των βακτηρίων του εντέρου σε άτομα με ΗΓΕ που ακολούθησαν κετογονική διατροφή μπορεί να είχαν επιπτώσεις στους μύκητες.

Περιορισμοί της μελέτης

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους είχε ορισμένους βασικούς περιορισμούς.

  • Πρώτον, αν και οι ερευνητές συμβούλευαν τους συμμετέχοντες να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή, δεν είχαν τρόπο να παρακολουθούν αν εκείνοι το έκαναν όπως έπρεπε.
  • Ήταν επίσης μια πιλοτική μελέτη με μικρό μέγεθος δείγματος, καθιστώντας αδύνατο να ληφθούν υπόψη άλλες μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και τον πληθυσμό των μικροοργανισμών του εντέρου, όπως ο τρόπος ζωής, το φύλο και η εθνικότητα.
  • Επιπλέον, τα χαρακτηριστικά των μυκήτων του εντέρου και των βακτηρίων σε άτομα με ΗΓΕ μπορεί να είναι αποτέλεσμα του προβλήματος και όχι μιας από τις αιτίες του.
  • Τέλος, οι αλλαγές στο μυκοβίωμα που παρατηρήθηκαν στους συμμετέχοντες στους οποίους δόθηκε κετογονική διατροφή μπορεί να ήταν παροδικές, προερχόμενες από μύκητες στα τρόφιμα.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε