Υγεία

Σίγουρα τα κάνεις και εσύ: Eπτά λάθη που όλοι κάνουμε στο ντους

Tο πολύ συχνό ντους μπορεί να συμβάλει στην ξηρότητα και την φαγούρα στο δέρμα.

Όπως θα δείτε, το σωστό ντους δεν είναι τόσο προφανές. 

Δείτε μερικά λάθη που όλοι κάνουμε στο ντους:

1. Ντους σε λάθος θερμοκρασία

Το πολύ κρύο ντους μπορεί μπορεί να σας “ξυπνάει”, αλλά πιθανότατα δεν θα σας βοηθάει να χαλαρώσετε. Από την άλλη πλευρά, ούτε το καυτό ντους δεν είναι λύση. Το πολύ ζεστό νερό αναγκάζει το σώμα σας να χάσει τα φυσικά του έλαια, αφήνοντας το δέρμα ξηρό και με φαγούρα. Το χλιαρό νερό είναι το σωστό.

2. Ντους για πάρα πολύ ώρα

Το να κάθεστε με τις ώρες κάτω από το ζεστό νερό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε όμορφα εκείνη τη στιγμή, αλλά είναι επιζήμιο για το δέρμα σας. Όπως και με το πολύ ζεστό νερό, έτσι και το πολύωρο ντους κάνει το δέρμα να χάνει περισσότερα έλαια και, συνεπώς, υγρασία. Εάν παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ξηρό δέρμα, μειώστε την χρονική διάρκεια του ντους, περιορίζοντάς το σε 5 έως 10 λεπτά.

3. Πλύσιμο με σφουγγάρι

Τα σφουγγάρια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα σαπουνιού που χρησιμοποιείτε για το σώμα σας. Ωστόσο, μπορούν να λειτουργήσουν και σαν “δεξαμενή” βακτηρίων και μπορούν επίσης να ερεθίσουν ένα ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα. Είναι καλύτερα να εφαρμόζετε το σαπούνι με τα χέρια σας.

4. Χρησιμοποιείτε σκληρό καθαριστικά

Αυτήν τη στιγμή, εν μέσω πανδημίας COVID-19, φαίνεται ότι εξετάζουμε υπερβολικά το πώς καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα πάντα, ακόμη και τον εαυτό σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το απλό σαπούνι και το νερό αρκούν για να σκοτώσουν τον ιό που προκαλεί την νόσο COVID-19. Δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόζετε στο δέρμα σας πιο σκληρά καθαριστικά.

5. Ξεπλύνετε τα μαλλιά μαζί με το σώμα

Για να αποτρέψετε την ακμή και τον ερεθισμό του δέρματος, λουστείτε με το σαμπουάν πρώτα, ξεπλύνετε τα μαλλιά σας, στη συνέχεια βάλτε μαλακτικό στα μαλλιά, πλύνετε το σώμα σας με σαπούνι και στο τέλος ξεπλύνετε ταυτόχρονα το μαλακτικό από τα μαλλιά και το σαπούνι από το σώμα. Ακολουθώντας αυτήν τη σειρά στο ντους σημαίνει ότι το πλύσιμο βοηθά στην πλήρη απομάκρυνση μαλακτικού και σαμπουάν από το δέρμα σας. Όσο για το ξύρισμα, αν το αφήσετε για τελευταία στιγμή στο ντους, οι τρίχες θα είναι πιο μαλακές από τη ζέστη, το νερό και τον ατμό και θα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν.

6. Ντους (μόνο) το πρωί

Δεν υπάρχει κάποια ώρα που να είναι η καλύτερη για να κάνετε ντους. Εξαρτάται από το πρόγραμμά σας και την προσωπική σας προτίμηση. Το πρωινό ντους θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ξύπνιοι. Ωστόσο, μην αγνοείτε τα πιθανά οφέλη από το βραδινό ντους. Πρώτον, ένα ζεστό ντους 10 λεπτών μία έως δύο ώρες πριν τον ύπνο βοηθάει να κοιμηθείτε γρηγορότερα, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine Reviews. Καθώς το σώμα σας κρυώνει μετά τη ζεστασιά του ντους, διεγείρει το σώμα για να πάτε για ύπνο. Ένα άλλο πλεονέκτημα για το βραδινό ντους: Εάν είστε αλλεργικοί, το ντους πριν τον ύπνο θα ξεπλύνει τη γύρη από τα μαλλιά και το δέρμα σας.

7. Κάνετε ντους πολύ συχνά

Δεν είναι ανάγκη να κάνετε ντους με σαμπουάν και σαπούνι καθημερινά. Ειδικά τους πιο κρύους χειμερινούς μήνες, όταν μάλλον δεν ιδρώνετε τόσο πολύ και το δέρμα σας τείνει να είναι πιο ξηρό, μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες. Μάλιστα, το να κάνετε ντους απλά μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε. Εάν ασκείστε ή έχετε μια δουλειά που σας γεμίζει βρωμιές και αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε ντους δύο φορές την ημέρα, τότε δοκιμάστε να κάνετε ένα γρήγορο ξέβγαλμα μόνο με νερό την μία φορά και κάντε πλήρες ντους την άλλη.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε