Υγεία

Αθώα συμπτώματα που κρύβουν επικίνδυνες ασθένειες

Πονοκέφαλος που επιμένει, πονόδοντος που διαρκεί, πόνος και κάψιμο στα πόδια που δεν περνάει ή αίσθημα κόπωσης για εβδομάδες, μπορεί να μην είναι απλά και αθώα συμπτώματα που οφείλονται σε μια εποχική ίωση, στο κρυολόγημα, στο άγχος ή στον φόρτο της δουλειάς, αλλά να υποδηλώνουν κάτι σοβαρότερο.

Πονοκέφαλος

Αν ο πονοκέφαλος δε συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ημικρανίας, μπορεί να είναι ένα σημάδι για ανεύρυσμα στον εγκέφαλο. Το αρτηριακό αυτό εξόγκωμα εμφανίζεται στο 5% των ανθρώπων, αλλά συνήθως δεν είναι σοβαρό πρόβλημα. Σε σοβαρές περιπτώσεις όμως, ενδέχεται η διαφυγή του αίματος να πλημμυρίσει τον περιβάλλοντα ιστό (προκαλώντας βίαιο πονοκέφαλο) και να διακόψει την παροχή οξυγόνου. Το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό αυξάνει τις περιπτώσεις ανευρύσματος.

Ένα ανεύρυσμα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο μέσα σε λίγα λεπτά, οπότε θα πρέπει να καλέσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δόντια

Όταν τα δόντια αγγίξουν κάτι παγερό, τότε αισθανόμαστε κάτι σαν αιχμηρό σούβλισμα. Σε αυτήν την περίπτωση πιθανόν το νεύρο του δοντιού να έχει καταστραφεί. Αν δεν επιδιορθωθεί γρήγορα, τα βακτήρια στο στόμα μπορεί να μολύνουν το νεύρο και ενδεχομένως και το υπόλοιπο σώμα. Τα αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της λοίμωξης, που έχει εξαπλωθεί πέρα από το στόμα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο οδοντίατρός σας αρχικά.

Πόνος στην δεξιά πλευρά του σώματος

Ένας έντονος πόνος, σαν «σφάξιμο» στη δεξιά πλευρά του σώματος, όταν συνοδεύεται από ναυτία και πυρετό, θα μπορούσε να είναι ένδειξη σκωληκοειδίτιδας. Αυτό συμβαίνει όταν κάτι (όπως ένα αδέσποτο κομμάτι των κοπράνων) μετακινείται μέσα στον χώρο όπου το προσάρτημα εκβάλλει στο παχύ έντερο, εμποδίζοντας το. Σύντομα το όργανο προσβάλλεται.

Μία άλλη περίπτωση είναι να πρόκειται για μια κύστη στις ωοθήκες. Συνήθως αυτές οι κύστες εξαφανίζονται από μόνες τους αλλά καλό θα ήταν και στις δύο περιπτώσεις να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Καούρα ή έντονη πίεση στο στήθος

Μία αίσθηση καούρας ή έντονης πίεσης στο στήθος, θα πρέπει να σας ανησυχήσει όταν επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί να κινδυνεύετε από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Τα συμπτώματα τείνουν να είναι λιγότερο σοβαρά στις γυναίκες παρά στους άνδρες, έτσι ώστε μπορεί μία γυναίκα να παρερμηνεύσει εύκολα την όποια πίεση. Ωστόσο, εάν ο πόνος είναι έντονος δεν είναι φυσιολογικό σημάδι και θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

Φούσκωμα στο στομάχι

Στην περίπτωση των γυναικών, που αισθάνονται έντονο κενό και φούσκωμα στο στομάχι αρκετά συχνά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ενδεχομένως να πρόκειται για καρκίνο των ωοθηκών. Τα πρόωρα μάλιστα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι φούσκωμα, πυελικό ή κοιλιακό άλγος και δυσκολία στο φαγητό. Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν είναι τόσο κοινός όσο του μαστού ή του πνεύμονα, αλλά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή αν δεν έχετε υπάρξει ποτέ έγκυος.

Πόδια

Εάν αισθάνεστε τα πόδια σας να καίνε ασυνήθιστα, μπορεί να πάσχετε από φλεβική θρόμβωση. Στην  ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν οι καπνιστές και οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια. Αντισταθείτε στον πειρασμό να κάνετε μασάζ στην περιοχή ή να περπατήσετε για μεγάλο διάσημα, καθώς ο θρόμβος μπορεί να «ταξιδέψει» μέσα στις φλέβες σας μέχρι τους πνεύμονές και να διακόψει την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Υγεία

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώνετε φρούτα είναι στη φυσική τους κατάσταση, ωμά, ή σε χυμούς που δεν περιέχουν πρόσθετα ή συντηρητικά. Μερικά λαχανικά είναι επίσης καλύτερο να καταναλώνονται ωμά και άλλα μαγειρεμένα στον ατμό ή βραστά με λίγο νερό για να ωφελείστε ακόμη περισσότερο από τις υγιεινές τους ιδιότητες. Στην ωμοφαγία όμως πρέπει να φροντίζουμε […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε