Φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στους 6 ενήλικες που καταναλώνουν αλκοόλ σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο «Dry January», ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε για πρώτη φορά εκεί το 2013.

Αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 8 εκατομμύρια ενήλικες και μια αύξηση 22% , σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με το Alcohol Change UK , την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση που σχετίζεται με το αλκοόλ που ίδρυσε το πρόγραμμα Dry January .

Οι ειδικοί αναμένουν παρόμοια αύξηση των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνουν ότι “υπήρξε σημαντική αύξηση στους ανθρώπους που έκαναν χρήση αλκοόλ το 2021 για να αντιμετωπίσουν το στρες της πανδημίας και αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ σκέφτονται έναν Ιανουάριο χωρίς αλκοόλ”.

-Πανδημικό τραύμα που συνδέεται με την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ

«Μετά την εορταστική περίοδο γεμάτη με δημιουργικά κοκτέιλ, τοστ σαμπάνιας και πολλά εορταστικά πάρτι, πολλά άτομα μπορεί να σκέφτονται να κάνουν ένα διάλειμμα στο σώμα και το μυαλό τους από όλες τις σπονδές», δήλωσε η Niloufar Nekou , κλινική διευθύντρια και αδειοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Alter Health Group, μια μονάδα ψυχικής υγείας στο Dana Point της Καλιφόρνια.

«Με τους περιορισμούς που επιβάλλονται εκ νέου καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα για την αντιμετώπιση της Omicron, ενδέχεται να δούμε μια αύξηση στα άτομα που επιλέγουν να συμμετάσχουν στο Dry January 2022», είπε στην Healthline.

«Όλοι έχουμε βιώσει τραύμα στην πλοήγηση στον COVID-19», πρόσθεσε η Jen Bryan , προπονήτρια αποκατάστασης και ειδικός σε θέματα νηφαλιότητας με το Tempest, ένα διαδικτυακό πρόγραμμα συστήματος ανάκτησης και υποστήριξης αλκοόλ.

“Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο σπίτι με περιορισμένη αλληλεπίδραση και υψηλά επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να στραφούν στο αλκοόλ, για να μουδιάσουν προσωρινά αυτά τα στρες, αλλά δεν λύνει το μεγαλύτερο πρόβλημα”, είπε ο Bryan στο Healthline.

«Το αλκοόλ είναι ένας προσιτός, προσβάσιμος και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος για την ανακούφιση του στρες και μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από το στρες χαλαρώνοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο», δήλωσε η Vanessa Kennedy , PhD, διευθύντρια ψυχολογίας στο Driftwood Recovery στο Τέξας.

Ο Kennedy είπε στο Healthline ότι όλοι βιώνουμε περιορισμούς στην ικανότητά μας να ρυθμίζουμε το άγχος, τη μοναξιά και την πλήξη μας μέσω της κοινωνικής επαφής.

“Ωστόσο”, εξηγεί, “η κατάχρηση αλκοόλ έχει αρνητικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία όταν χρησιμοποιείται πιο συχνά και για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους“.

Η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη ανοχής και τελικά επιδείνωση του άγχους και της κατάθλιψης.

«Το γεγονός ότι οι αναζητήσεις έχουν αυξηθεί για το Dry January, το πείραμα του να κάνουμε ένα διάλειμμα από το αλκοόλ για τον μήνα, υποδηλώνει την επιθυμία να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το άγχος και να γίνουμε πιο υγιείς», είπε ο Kennedy.

«Καθώς αναλαμβάνουμε νέους στόχους το 2022, είναι απολύτως λογικό ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ σκέφτονται τα πιθανά οφέλη της αποχής από το αλκοόλ».

Περίπου 1 στους 4 Αμερικανούς ανέφερε ότι έπινε περισσότερο το 2021, για να διαχειριστεί το άγχος του, σύμφωνα με τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα που συνέλεξε η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία .

Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό ανέφερε επίσης μια αναδυόμενη τάση «υψηλής έντασης κατανάλωση αλκοόλ», ή αύξηση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Η υψηλή ένταση κατανάλωσης οινοπνεύματος είναι όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν δύο φορές (ή περισσότερο) από αυτό που συνιστάται βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ για άνδρες και γυναίκες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης,  ότι η σχέση των γυναικών με το αλκοόλ έχει αλλάξει περισσότερο και δεν είναι προς το καλύτερο.

Μίαμελέτη από την RAND Corporation διαπίστωσε ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες είχαν αυξήσει τις ημέρες πιο βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ κατά 41%.

Τα οφέλη ενός “ξηρού” Ιανουαρίου 

Η Bryan, της οποίας η νηφαλιότητα ξεκίνησε με έναν Ξηρό Ιανουάριο, εξηγεί ότι το να μην πίνει είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί για να έχει πρόσβαση σε μια ευτυχισμένη ζωή.

Το μυστικό της για να μένει νηφάλιος έρχεται στην κοινότητα.

«Αναζήτησα συνομηλίκους να με καθοδηγήσουν. 

Με την ενασχόλησή μου μαζί τους, συνεχίζω να παίρνω συμβουλές, κόλπα και life hacks για να προσθέσω στην εργαλειοθήκη μου», είπε.

Κατά τον πρώτο της Ξηρό Ιανουάριο, η Bryan είπε ότι το βρήκε χρήσιμο να προγραμματίσει την ημέρα και φρόντισε να εφαρμόσει λίγη αυτοφροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια.

“Χωρίς hangover”, είπε ότι” έγινε εύκολο να ξυπνάς το πρωί και να διαλογίζεσαι”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας της, προγραμμάτιζε:

-βόλτες,

-δοκίμασε να μαγειρέψει,

-έγινε τακτικό μέλος σε στούντιο γιόγκα (ακόμη και στο Zoom) και,

-παρευρέθηκε σε κλήσεις σε ομάδες αποκατάστασης, ενώ,

-έδωσε στον εαυτό της την άδεια να κοιμηθεί νωρίς.

«Όσοι αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο Dry January 2022 θα δουν πιθανότατα βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία, όπως ύπνο καλύτερης ποιότητας, αυξημένη ενέργεια, πιο υγιές δέρμα, απώλεια βάρους, βελτιωμένη διαχείριση του άγχους, μειωμένο άγχος και βελτιωμένες σχέσεις», είπε ο Nekou.

Συμβουλές για να πετύχετε το Dry January

Αν σκέφτεστε έναν Ιανουάριο χωρίς αλκοόλ ή χρειάζεστε κάποιες προτάσεις για το πώς να τον περάσετε ολόκληρο τον μήνα, δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Ξεκινήστε νέες συνήθειεςΟ Kennedy συνιστά να αντικαταστήσετε τις παλιές συνήθειες με δραστηριότητες που μπορείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας, αφού ο Ιανουάριος έχει έρθει και παρέλθει.

«Η αντικατάσταση της συνήθειάς σας στο ποτό με μια υγιεινή εναλλακτική μπορεί να είναι η λύση που χρειάζεστε για να ξεφύγετε από το 2021», είπε.

“Μπορεί να βρείτε ακόμη και μια νέα περιστροφή σε ένα παλιό αγαπημένο“.

Για παράδειγμα, αν αγαπάτε τη γιόγκα, δοκιμάστε τη γιόγκα με κατσίκα ή τη διαδικτυακή γιόγκα.

«Η δοκιμή νέων εναλλακτικών λύσεων διατηρεί το μυαλό ευέλικτο και ενεργοποιημένο», είπε ο Κένεντι.

«Ίσως βρείτε ένα πάρκο ή άλλο υπαίθριο χώρο για να συγκεντρωθείτε, να ανακαλύψετε νέα χόμπι ή δραστηριότητες και να προσκαλέσετε άλλους να συμμετάσχουν μαζί σας», πρότεινε ο Νέκου.

Ημερολόγιο για τα οφέλη

Ο Kennedy προτείνει να κρατάτε ένα ημερολόγιο για να καταγράφετε την εμπειρία σας.

«Δώστε προσοχή στο πώς νιώθετε όταν απέχετε από το αλκοόλ και απολαύστε το», είπε ο Κένεντι.

Οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας περιλαμβάνουν:

  • Κοιμάσαι καλύτερα;
  • Μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά;
  • Παίρνετε καλύτερες αποφάσεις;

«Δώστε συγχαρητήρια και ενθαρρύνετε τον εαυτό σας όταν κινείστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερη διανοητική διαύγεια, βελτιωμένη υγιεινή ύπνου, καλύτερη όρεξη, αυξημένη ενέργεια και μειωμένη ανησυχία, για να αναφέρουμε μόνο μερικά», είπε ο Κένεντι.

Ωστόσο, μπορεί να μην νιώσετε τα πλήρη οφέλη της αποχής σε μόλις 1 μήνα.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Κένεντι είπε να εξετάσει το ενδεχόμενο εφαρμογής των αλλαγών που κάνατε για έναν ακόμη μήνα και να συνεχίσει να αξιολογεί εκ νέου.

«Μπορεί να θέλετε να παρατείνετε τη νηφαλιότητά σας επ’ αόριστον, εάν τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών», είπε.

Μείνετε κοινωνικοί

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της σωματικής απόστασης, υπάρχουν τρόποι να επωφεληθείτε από την κοινωνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του Ξηρού Ιανουαρίου, εξήγησε ο Kennedy.

«Σκεφτείτε να μοιραστείτε την πρόοδό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άλλους συμμετέχοντες του Dry January ή να συμμετάσχετε σε ένα διαδικτυακό φόρουμ για να σας ενθαρρύνουμε και να διατηρήσετε την αυτοπεποίθησή σας», πρότεινε.

«Επιπλέον, υπάρχουν εικονικές συναντήσεις Ανώνυμων Αλκοολικών που είναι διαθέσιμες όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, εάν αγωνίζεστε να παραμείνετε νηφάλιοι για 30 ολόκληρες ημέρες».

Αν δυσκολεύεστε να συναναστραφείτε χωρίς ένα ποτό στο χέρι, η Nekou προτείνει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το ίδιο κοινωνικό ημερολόγιο που είχατε πριν από τον Ιανουάριο και να προσπαθήσετε να μην απομονωθείτε παρά όλους τους περιορισμούς της πανδημίας.

Αποφύγετε την πρόκληση καταστάσεων

“Ίσως θελήσετε επίσης να σκεφτείτε να απαλλαγείτε από οποιοδήποτε αλκοόλ στο σπίτι σας για να περιορίσετε τον πειρασμό”, προτείνει η Nekou.

Και αν βρίσκεστε συχνά μόνοι στο σπίτι, ο Kennedy προτείνει να κάνετε ένα διαφορετικό σχέδιο ή στρατηγική για να μειώσετε τον αντίκτυπο της μοναξιάς.

Οποιαδήποτε πρακτική που αλλάζει την κατάσταση του μυαλού σας και μειώνει την πλήξη μπορεί να σας βοηθήσει, εξηγεί.

Όρια πρακτικής

Είναι επίσης χρήσιμο να εξασκείτε τις δεξιότητες άρνησής σας σε κοινωνικές καταστάσεις όπου οι άλλοι πίνουν, λέει ο Kennedy.

«Αν το «δεν πίνω αυτή τη στιγμή» δεν το κόβει, σκεφτείτε να απομακρυνθείτε από καταστάσεις όπου αισθάνεστε πίεση να πιείτε», είπε.

«Να θυμάστε ότι το «όχι» είναι μια πλήρης πρόταση», πρόσθεσε ο Μπράιαν.

«Όταν κάποιος προσφέρει ένα ποτό, γενικά λέω «όχι, ευχαριστώ», χωρίς εξήγηση.

Σε κοινωνικές καταστάσεις, να έχετε πάντα ένα μη αλκοολούχο ποτό στο χέρι και αν χρειαστεί να φύγετε, απλώς φύγετε».

Κάνε ένα σχέδιο αν ξεγλιστρήσεις

Είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί με τους φίλους και την οικογένειά σας σχετικά με την πρόθεσή σας να δοκιμάσετε το Dry January.

Ο Κένεντι συνιστά να το βάλεις μπροστά από το χρόνο ως πρόσθετο μέτρο λογοδοσίας.

«Εάν γλιστρήσετε, απευθυνθείτε σε έναν έμπιστο φίλο για υποστήριξη.

 Μιλήστε με κάποιον που θα σας κρατήσει υπόλογους για να επιστρέψετε στην τροχιά χωρίς επικριτικό τρόπο», συμβουλεύει.

Ο Νέκου προτείνει να επιστρατεύσετε έναν νηφάλιο φίλο για υπευθυνότητα.

Ό,τι κι αν κάνετε, μην τα παρατάτε αν γλιστρήσετε”, προσθέτει.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://www.healthline.com/health-news/omicron-and-dry-january-tips-on-how-to-succeed-during-the-surge#Tips-for-succeeding-with-Dry-January