Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες
  • Η διακοπή του αλκοόλ εάν πίνετε υπερβολικά μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία για το συκώτι, την καρδιά και τη σύσταση του σώματός σας.
  • Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς συνιστούν ότι το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο – έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρκίνους της κεφαλής, του τραχήλου, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο Dry January ως κίνητρο για να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά χωρίς αλκοόλ.

(Η αρχή της νέας χρονιάς με απόφαση για αποχή από τη χρήση αλκοόλ για ένα μήνα είναι μια αυξανόμενη τάση για την υγεία γνωστή ως Dry January).

Όμως, ενώ η αποχή από το αλκοόλ για έναν μήνα μπορεί να φαίνεται σαν μια μοντέρνα, βραχυπρόθεσμη λύση για την Πρωτοχρονιά, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που συνοδεύουν.

«Τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι αυτή η αλλαγή από τη βασική του συμπεριφορά», είπε ο Δρ. Rekha B. Kumar , ιατρικός διευθυντής του Αμερικανικού Συμβουλίου Ιατρικής για την Παχυσαρκία, στο Healthline.

Ο Kumar εξήγησε ότι κάποιος που πίνει ελάχιστα, αλλά επιλέγει να κάνει Dry January, «μπορεί να αισθάνεται μια αίσθηση ελέγχου της υγείας του ή να αισθάνεται μια αίσθηση ολοκλήρωσης από την επίτευξη ενός καθορισμένου στόχου».

Εν τω μεταξύ, άλλοι που πίνουν πολύ «μπορεί να παρατηρήσουν πιο έντονες φυσιολογικές επιδράσεις, όπως περισσότερη διανοητική διαύγεια, καλύτερος ύπνος, απώλεια βάρους και αίσθηση της αίσθησης «αποτοξίνωσης», εκτός από την επίτευξη ενός καθορισμένου στόχου».

Η Amitava Dasgupta , PhD, καθηγήτρια παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth στο Χιούστον, και συγγραφέας του βιβλίου The Science of Drinking , συμφωνεί.

Ο Δρ Dasgupta είπε για τους κοινωνικούς και μέτριους πότες, η συμμετοχή στο Dry January δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στο σώμα τους.

Ωστόσο, για τα άτομα που υπερβαίνουν τις συστάσεις στις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς , είπε ότι ο ξηρός Ιανουαρίου μπορεί να θερίσει αλλαγές.

Οι οδηγίες αναφέρουν ότι το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο:

– έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και,

-έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

«Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα κι αν πίνετε υπερβολικά μια φορά το μήνα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού», είπε ο Dasgupta.

«Η προειδοποίησή μου δεν είναι για τους ανθρώπους που πίνουν με μέτρο. 

Είναι για τους ανθρώπους που πίνουν πάρα πολύ», προσθέτει.

-Οφέλη του “Ξηρού Ιανουαρίου” (χωρίς αλκοόλ)

Για όσους πίνουν συχνά ή πίνουν υπερβολικά ποτά, το Dry January μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας με τους παρακάτω τρόπους.

1. Ηπατική ανακούφιση

Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου σε όσους πίνουν υπερβολικά.

«Δεν συμβαίνει σε μια μέρα, αλλά για όποιον πίνει υπερβολικά, που είναι και πάλι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα την ημέρα για τις γυναίκες, υπάρχουν λιπαρές αλλαγές στο συκώτι, οπότε όταν σταματήσετε να πίνετε, αυτές οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες και το ήπαρ μπορεί να γίνει ξανά φυσιολογικό», είπε ο Dasgupta.

Επειδή το συκώτι είναι ένα ανεκτικό όργανο, είπε ότι οι θετικές αλλαγές μπορούν να συμβούν εντός εβδομάδων από την ξηρασία.

Ο Kumar πρόσθεσε ότι με την απουσία του αλκοόλ, «το συκώτι μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλες εργασίες του, όπως η διάσπαση άλλων τοξινών που παράγονται από το σώμα, ο μεταβολισμός των λιπών και των υπερβολικών ορμονών που πρέπει να διασπαστούν».

2. Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων

Το αλκοόλ μεταβολίζεται από το ήπαρ και ένα ένζυμο που ονομάζεται αφυδρογονάσες.

Ωστόσο, όταν πίνετε υπερβολικά, το ένζυμο κορεσμένο και μεταβολίζεται από ένα διαφορετικό ένζυμο.

«Όταν μεταβολίζεται από αυτό το διαφορετικό μονοπάτι, παράγει πολλές ελεύθερες ρίζες που είναι γνωστό ότι οξειδώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και όταν η LDL οξειδώνεται εναποτίθεται στις καρωτιδικές αρτηρίες σχηματίζοντας [απόφραξη]», είπε ο Dasgupta.

Από την άλλη πλευρά, εάν πίνετε με μέτρο, το αλκοόλ δεν έχει καμία επίδραση στην LDL, και αντίθετα αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL).

«Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κρασί μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχει κάποια οφέλη για την υγεία, ειδικά για τους άνδρες άνω των 40 ετών. μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων… για τις γυναίκες μπορείτε να έχετε αυτά τα οφέλη ανά πάσα στιγμή, δεν εξαρτάται από την ηλικία», είπε ο Dasgupta.

Ωστόσο, σημειώνει ότι” οι άνθρωποι κινεζικής και ινδικής καταγωγής δεν έχουν το όφελος από την κατανάλωση αλκοόλ λόγω γενετικού λόγου που δεν είναι σαφώς γνωστός”.

«[Η ουσία] είναι, προστατεύστε την καρδιά με χαμηλή ποσότητα αλκοόλ, αλλά αυξήστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων με υψηλή ποσότητα αλκοόλ», είπε ο Dasgupta.

Για να βελτιώσετε την καρδιά σας περισσότερο όταν κόβετε το αλκοόλ, προτείνει να προσθέσετε άσκηση, η οποία επίσης αυξάνει την καλή χοληστερόλη.

3Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου

Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ κατατάσσει το αλκοόλ ως γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Έκθεση για τα καρκινογόνα

Η έκθεση αναφέρει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο που σχετίζεται με το αλκοόλ αυξάνεται, όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε τακτικά με την πάροδο του χρόνου. 

Δείχνονται σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της ανάπτυξης των ακόλουθων τύπων καρκίνου:

  • κεφάλι και λαιμό
  • οισοφαγική
  • συκώτι
  • στήθος
  • παχέος εντέρου

Στοιχεία από το 2009 που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Public Health υπολόγισε ότι περίπου το 3,5 τοις εκατό των θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούσαν το αλκοόλ.

4. Απώλεια βάρους

Ενώ το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και το κρασί, η μπύρα και τα ανάμεικτα ποτά προσθέτουν ζάχαρη στη διατροφή κάποιου, ο Kumar λέει ότι η διακοπή του μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή όχι.

«Και πάλι, εξαρτάται από την αρχική κατανάλωση αλκοόλ. 

Εάν οι πιο δυνατοί  πότες αφαιρούν το αλκοόλ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να δουν απώλεια βάρους, βελτίωση στη σύσταση του σώματος, λιγότερο λίπος στο στομάχι, βελτίωση στα τριγλυκερίδια (ένα από τα σωματίδια λίπους στο αίμα)», είπε.

Ανάλογα με τον ασθενή, είπε ότι μερικές φορές προτείνει να μειώσει το αλκοόλ για να χάσει βάρος.

«Συστήνω την πλήρη εξάλειψη του αλκοόλ για την απώλεια βάρους ως δοκιμή για ορισμένους ασθενείς που έχουν βελτιστοποιήσει όλες τις άλλες πτυχές της ζωής τους .

Δηλαδή: η διατροφή είναι υγιεινή,

-η άσκηση είναι μέγιστη,

-ο ύπνος είναι επαρκής,

-το άγχος αντιμετωπίζεται,

για να δούμε αν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην αύξηση του βάρους», είπε ο Kumar.

«Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αναφέρουν ότι παίρνουν βάρος από το αλκοόλ πολύ πιο εύκολα από ό,τι πριν από την εμμηνόπαυση».

Ωστόσο, αν κάνετε τραπεζικές συναλλαγές τον Dry January για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, ο Kumar είπε ότι δεν είναι το καλύτερο στοίχημά σας.

«Θα πρότεινα να περιορίσουμε πολλά πράγματα αντί να τα εξαλείψουμε εντελώς για να αποφύγουμε το αίσθημα στέρησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της κατανάλωσης/ποτού και στην ανάκτηση βάρους», είπε.

5. Ενισχύστε την εγκεφαλική δύναμη

Ο Dasgupta λέει ότι τα καλύτερα άτομα για να εξασκήσουν το Dry January και να είναι στεγνά όλο το χρόνο, είναι τα άτομα κάτω των 21 ετών και όχι μόνο για νομικούς λόγους.

-Το αλκοόλ στην εφηβεία είναι τεράστιο πρόβλημα

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 έτη. 

Το ποτό στους εφήβους και στο κολέγιο είναι τεράστιο πρόβλημα. 

Μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και παρεμβολές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. 

Για τους φοιτητές κολεγίου, το να είναι στεγνό είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε», είπε.

Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.

«Οι αλκοολικοί έχουν ορισμένες ειδικές διαταραχές του εγκεφάλου που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 

Η βλάβη του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση», είπε ο Dasgupta.

Η ουσία

Ο ξηρός Ιανουάριος μπορεί να έχει οφέλη για όσους πίνουν περισσότερα από τα συνιστώμενα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

«Έχετε το καλύτερο όφελος από το αλκοόλ όταν πίνετε με μέτρο.

 Απλά το να είσαι στεγνός για 1 μήνα και να επιστρέψεις στο υπερβολικό ποτό είναι κακή ιδέα. 

Εάν πίνετε υπερβολικά, είναι καλύτερα να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ», είπε ο Dasgupta.

«Και αν παραμείνετε “στεγνοί” για 90 ημέρες θα έχετε περισσότερα οφέλη… θα δώσει περισσότερο χρόνο στο συκώτι να επουλωθεί και στην καρδιά να επουλωθεί».

Για όσους πίνουν με μέτρο, ο Kumar είπε ότι η συμμετοχή στο Dry January δεν θα κάνει κακό, αλλά μπορεί να μην κάνει και πολύ καλό.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μάθει να κάνουν πολύ λογική κατανάλωση αλκοόλ που συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική ευημερία με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία τους. 

Σε αυτούς τους ανθρώπους, η πλήρης διακοπή της υγιεινής/μέτριας/κοινωνικής κατανάλωσης μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους δυναμική, τους πολιτισμικούς παράγοντες γύρω από τα γεύματα και να επηρεάσει ήπια τη ρουτίνα διαχείρισης του άγχους», είπε.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού