Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες

Tι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόψετε το αλκοόλ για 30 ημέρες
  • Η διακοπή του αλκοόλ εάν πίνετε υπερβολικά μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία για το συκώτι, την καρδιά και τη σύσταση του σώματός σας.
  • Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές για τους Αμερικανούς συνιστούν ότι το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο – έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με καρκίνους της κεφαλής, του τραχήλου, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο Dry January ως κίνητρο για να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά χωρίς αλκοόλ.

(Η αρχή της νέας χρονιάς με απόφαση για αποχή από τη χρήση αλκοόλ για ένα μήνα είναι μια αυξανόμενη τάση για την υγεία γνωστή ως Dry January).

Όμως, ενώ η αποχή από το αλκοόλ για έναν μήνα μπορεί να φαίνεται σαν μια μοντέρνα, βραχυπρόθεσμη λύση για την Πρωτοχρονιά, υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία που συνοδεύουν.

«Τα οφέλη μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι αυτή η αλλαγή από τη βασική του συμπεριφορά», είπε ο Δρ. Rekha B. Kumar , ιατρικός διευθυντής του Αμερικανικού Συμβουλίου Ιατρικής για την Παχυσαρκία, στο Healthline.

Ο Kumar εξήγησε ότι κάποιος που πίνει ελάχιστα, αλλά επιλέγει να κάνει Dry January, «μπορεί να αισθάνεται μια αίσθηση ελέγχου της υγείας του ή να αισθάνεται μια αίσθηση ολοκλήρωσης από την επίτευξη ενός καθορισμένου στόχου».

Εν τω μεταξύ, άλλοι που πίνουν πολύ «μπορεί να παρατηρήσουν πιο έντονες φυσιολογικές επιδράσεις, όπως περισσότερη διανοητική διαύγεια, καλύτερος ύπνος, απώλεια βάρους και αίσθηση της αίσθησης «αποτοξίνωσης», εκτός από την επίτευξη ενός καθορισμένου στόχου».

Η Amitava Dasgupta , PhD, καθηγήτρια παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth στο Χιούστον, και συγγραφέας του βιβλίου The Science of Drinking , συμφωνεί.

Ο Δρ Dasgupta είπε για τους κοινωνικούς και μέτριους πότες, η συμμετοχή στο Dry January δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στο σώμα τους.

Ωστόσο, για τα άτομα που υπερβαίνουν τις συστάσεις στις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς , είπε ότι ο ξηρός Ιανουαρίου μπορεί να θερίσει αλλαγές.

Οι οδηγίες αναφέρουν ότι το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο:

– έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και,

-έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.

«Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα κι αν πίνετε υπερβολικά μια φορά το μήνα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού», είπε ο Dasgupta.

«Η προειδοποίησή μου δεν είναι για τους ανθρώπους που πίνουν με μέτρο. 

Είναι για τους ανθρώπους που πίνουν πάρα πολύ», προσθέτει.

-Οφέλη του “Ξηρού Ιανουαρίου” (χωρίς αλκοόλ)

Για όσους πίνουν συχνά ή πίνουν υπερβολικά ποτά, το Dry January μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας με τους παρακάτω τρόπους.

1. Ηπατική ανακούφιση

Η κίρρωση του ήπατος μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου σε όσους πίνουν υπερβολικά.

«Δεν συμβαίνει σε μια μέρα, αλλά για όποιον πίνει υπερβολικά, που είναι και πάλι περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα την ημέρα για τις γυναίκες, υπάρχουν λιπαρές αλλαγές στο συκώτι, οπότε όταν σταματήσετε να πίνετε, αυτές οι αλλαγές είναι αναστρέψιμες και το ήπαρ μπορεί να γίνει ξανά φυσιολογικό», είπε ο Dasgupta.

Επειδή το συκώτι είναι ένα ανεκτικό όργανο, είπε ότι οι θετικές αλλαγές μπορούν να συμβούν εντός εβδομάδων από την ξηρασία.

Ο Kumar πρόσθεσε ότι με την απουσία του αλκοόλ, «το συκώτι μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλες εργασίες του, όπως η διάσπαση άλλων τοξινών που παράγονται από το σώμα, ο μεταβολισμός των λιπών και των υπερβολικών ορμονών που πρέπει να διασπαστούν».

2. Μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων

Το αλκοόλ μεταβολίζεται από το ήπαρ και ένα ένζυμο που ονομάζεται αφυδρογονάσες.

Ωστόσο, όταν πίνετε υπερβολικά, το ένζυμο κορεσμένο και μεταβολίζεται από ένα διαφορετικό ένζυμο.

«Όταν μεταβολίζεται από αυτό το διαφορετικό μονοπάτι, παράγει πολλές ελεύθερες ρίζες που είναι γνωστό ότι οξειδώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και όταν η LDL οξειδώνεται εναποτίθεται στις καρωτιδικές αρτηρίες σχηματίζοντας [απόφραξη]», είπε ο Dasgupta.

Από την άλλη πλευρά, εάν πίνετε με μέτρο, το αλκοόλ δεν έχει καμία επίδραση στην LDL, και αντίθετα αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL).

«Η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κρασί μία ή δύο φορές την εβδομάδα έχει κάποια οφέλη για την υγεία, ειδικά για τους άνδρες άνω των 40 ετών. μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων… για τις γυναίκες μπορείτε να έχετε αυτά τα οφέλη ανά πάσα στιγμή, δεν εξαρτάται από την ηλικία», είπε ο Dasgupta.

Ωστόσο, σημειώνει ότι” οι άνθρωποι κινεζικής και ινδικής καταγωγής δεν έχουν το όφελος από την κατανάλωση αλκοόλ λόγω γενετικού λόγου που δεν είναι σαφώς γνωστός”.

«[Η ουσία] είναι, προστατεύστε την καρδιά με χαμηλή ποσότητα αλκοόλ, αλλά αυξήστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων με υψηλή ποσότητα αλκοόλ», είπε ο Dasgupta.

Για να βελτιώσετε την καρδιά σας περισσότερο όταν κόβετε το αλκοόλ, προτείνει να προσθέσετε άσκηση, η οποία επίσης αυξάνει την καλή χοληστερόλη.

3Μειώστε τον κίνδυνο καρκίνου

Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ κατατάσσει το αλκοόλ ως γνωστό καρκινογόνο για τον άνθρωπο.

Έκθεση για τα καρκινογόνα

Η έκθεση αναφέρει ότι ο κίνδυνος ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο που σχετίζεται με το αλκοόλ αυξάνεται, όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε τακτικά με την πάροδο του χρόνου. 

Δείχνονται σχέσεις μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της ανάπτυξης των ακόλουθων τύπων καρκίνου:

  • κεφάλι και λαιμό
  • οισοφαγική
  • συκώτι
  • στήθος
  • παχέος εντέρου

Στοιχεία από το 2009 που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Public Health υπολόγισε ότι περίπου το 3,5 τοις εκατό των θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορούσαν το αλκοόλ.

4. Απώλεια βάρους

Ενώ το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες και το κρασί, η μπύρα και τα ανάμεικτα ποτά προσθέτουν ζάχαρη στη διατροφή κάποιου, ο Kumar λέει ότι η διακοπή του μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους ή όχι.

«Και πάλι, εξαρτάται από την αρχική κατανάλωση αλκοόλ. 

Εάν οι πιο δυνατοί  πότες αφαιρούν το αλκοόλ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να δουν απώλεια βάρους, βελτίωση στη σύσταση του σώματος, λιγότερο λίπος στο στομάχι, βελτίωση στα τριγλυκερίδια (ένα από τα σωματίδια λίπους στο αίμα)», είπε.

Ανάλογα με τον ασθενή, είπε ότι μερικές φορές προτείνει να μειώσει το αλκοόλ για να χάσει βάρος.

«Συστήνω την πλήρη εξάλειψη του αλκοόλ για την απώλεια βάρους ως δοκιμή για ορισμένους ασθενείς που έχουν βελτιστοποιήσει όλες τις άλλες πτυχές της ζωής τους .

Δηλαδή: η διατροφή είναι υγιεινή,

-η άσκηση είναι μέγιστη,

-ο ύπνος είναι επαρκής,

-το άγχος αντιμετωπίζεται,

για να δούμε αν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην αύξηση του βάρους», είπε ο Kumar.

«Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση αναφέρουν ότι παίρνουν βάρος από το αλκοόλ πολύ πιο εύκολα από ό,τι πριν από την εμμηνόπαυση».

Ωστόσο, αν κάνετε τραπεζικές συναλλαγές τον Dry January για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, ο Kumar είπε ότι δεν είναι το καλύτερο στοίχημά σας.

«Θα πρότεινα να περιορίσουμε πολλά πράγματα αντί να τα εξαλείψουμε εντελώς για να αποφύγουμε το αίσθημα στέρησης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ανάκαμψη της κατανάλωσης/ποτού και στην ανάκτηση βάρους», είπε.

5. Ενισχύστε την εγκεφαλική δύναμη

Ο Dasgupta λέει ότι τα καλύτερα άτομα για να εξασκήσουν το Dry January και να είναι στεγνά όλο το χρόνο, είναι τα άτομα κάτω των 21 ετών και όχι μόνο για νομικούς λόγους.

-Το αλκοόλ στην εφηβεία είναι τεράστιο πρόβλημα

«Υπάρχει λόγος για τον οποίο η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21 έτη. 

Το ποτό στους εφήβους και στο κολέγιο είναι τεράστιο πρόβλημα. 

Μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και παρεμβολές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. 

Για τους φοιτητές κολεγίου, το να είναι στεγνό είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνουμε», είπε.

Το ίδιο ισχύει για όσους έχουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ ή για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό.

«Οι αλκοολικοί έχουν ορισμένες ειδικές διαταραχές του εγκεφάλου που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. 

Η βλάβη του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει τη μνήμη και τη συγκέντρωση», είπε ο Dasgupta.

Η ουσία

Ο ξηρός Ιανουάριος μπορεί να έχει οφέλη για όσους πίνουν περισσότερα από τα συνιστώμενα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες.

«Έχετε το καλύτερο όφελος από το αλκοόλ όταν πίνετε με μέτρο.

 Απλά το να είσαι στεγνός για 1 μήνα και να επιστρέψεις στο υπερβολικό ποτό είναι κακή ιδέα. 

Εάν πίνετε υπερβολικά, είναι καλύτερα να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ», είπε ο Dasgupta.

«Και αν παραμείνετε “στεγνοί” για 90 ημέρες θα έχετε περισσότερα οφέλη… θα δώσει περισσότερο χρόνο στο συκώτι να επουλωθεί και στην καρδιά να επουλωθεί».

Για όσους πίνουν με μέτρο, ο Kumar είπε ότι η συμμετοχή στο Dry January δεν θα κάνει κακό, αλλά μπορεί να μην κάνει και πολύ καλό.

«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μάθει να κάνουν πολύ λογική κατανάλωση αλκοόλ που συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική ευημερία με τρόπο που δεν βλάπτει την υγεία τους. 

Σε αυτούς τους ανθρώπους, η πλήρης διακοπή της υγιεινής/μέτριας/κοινωνικής κατανάλωσης μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική τους δυναμική, τους πολιτισμικούς παράγοντες γύρω από τα γεύματα και να επηρεάσει ήπια τη ρουτίνα διαχείρισης του άγχους», είπε.

Ναρκωτικά -Αλκοόλ

17.01.2022

Omicron και «Dry January»: Συμβουλές για το πώς να πετύχετε κατά τη διάρκεια του κύματος

Φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στους 6 ενήλικες που καταναλώνουν αλκοόλ σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο «Dry January», ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε για πρώτη φορά εκεί το 2013. Αυτό ανέρχεται σε σχεδόν 8 εκατομμύρια ενήλικες και μια αύξηση 22% , σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με το Alcohol Change UK , την κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση που […]

15.12.2021

Χορήγηση της «ναλοξόνης» σε ουσιοεξαρτώμενους με υπουργική απόφαση

Υπογράφηκε υπουργική απόφαση για τη χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας «ναλοξόνη», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη πραγματοποίησαν συνάντηση με: τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιο Θεοχάρη και τον πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ Χρήστο […]

Το αλκοόλ προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών
15.12.2021

Το αλκοόλ προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών

Μελέτη: Η χρήση κάνναβης συνδέεται κακής ποιότητας ύπνο
09.12.2021

Μελέτη: Η χρήση κάνναβης συνδέεται κακής ποιότητας ύπνο

Η κάνναβη επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος -Πιθανώς και τους απογόνους
06.12.2021

Η κάνναβη επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος -Πιθανώς και τους απογόνους

ΗΠΑ: Κοντά στην νίκη κατά της μάστιγας των «ναρκομανών με συνταγή»
25.11.2021

ΗΠΑ: Κοντά στην νίκη κατά της μάστιγας των «ναρκομανών με συνταγή»

Συνεργασία του Δήμου Μεταμόρφωσης με το ΚΕΘΕΑ
19.11.2021

Συνεργασία του Δήμου Μεταμόρφωσης με το ΚΕΘΕΑ

Η άσκηση μπορεί να μειώσει την επιθυμία των μαθητών για αλκοόλ
02.11.2021

Η άσκηση μπορεί να μειώσει την επιθυμία των μαθητών για αλκοόλ

Αυτό το ναρκωτικό μετατρέπει τους νέους σε ζόμπι: Παρασκευάζεται από εξάρτημα αυτοκινήτου (βίντεο)
27.10.2021

Αυτό το ναρκωτικό μετατρέπει τους νέους σε ζόμπι: Παρασκευάζεται από εξάρτημα αυτοκινήτου (βίντεο)

Αναπτύχθηκε το πρώτο τεστ σάλιου που ανιχνεύει την κάνναβη σε πέντε λεπτά
22.10.2021

Αναπτύχθηκε το πρώτο τεστ σάλιου που ανιχνεύει την κάνναβη σε πέντε λεπτά

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

19.01.2022

Η Βρετανία προετοιμάζεται για τη μετάβαση στα τέλη Ιουνίου σε πληρωμένα τεστ COVID – Έγγραφο

Βρετανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι στοχεύουν να είναι έτοιμοι να αρχίσουν να χρεώνουν τους Βρετανούς για τεστ COVID-19 που είναι επί του παρόντος δωρεάν στα τέλη Ιουνίου, δείχνει ένα έγγραφο που είδε το Reuters, σε κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για η κυβέρνηση. Η Βρετανία εξαρτάται όλο και περισσότερο από ταχείες δοκιμές για […]

19.01.2022

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Δ. Αμαρουσίου, σταθμός ΗΣΑΠ Μαρούσι, 09:30-15:00 Δ. Πειραιά, Β΄1 ΚΑΠΗ, Βασιλ. Γεωργίου Β’ 12, 09:30-15:00 […]

Δήμος Πειραιά – Θερμαινόμενος χώρος σε 24ωρη βάση για την προστασία των πολιτών από το κρύο
18.01.2022

Δήμος Πειραιά – Θερμαινόμενος χώρος σε 24ωρη βάση για την προστασία των πολιτών από το κρύο

Λύματα: Aυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο επτά περιοχών
18.01.2022

Λύματα: Aυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο επτά περιοχών

Nocebo – Τι είναι το φαινόμενο που μπορεί να εξηγεί τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού
18.01.2022

Nocebo – Τι είναι το φαινόμενο που μπορεί να εξηγεί τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Στ. Λουκίδης – To 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι
18.01.2022

Στ. Λουκίδης – To 90% όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι

Κορωνοϊός – Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις τιμές των τεστ στην Αγγλία
18.01.2022

Κορωνοϊός – Ο Ηλίας Μόσιαλος για τις τιμές των τεστ στην Αγγλία

Γεωγραφική κατανομή: 8.661 κρούσματα στην Αττική- 2.179 στην Θεσσαλονίκη
18.01.2022

Γεωγραφική κατανομή: 8.661 κρούσματα στην Αττική- 2.179 στην Θεσσαλονίκη

COVID-19: 23.340 νέα κρούσματα – 673 διασωληνωμένοι – 106 νέοι θάνατοι
18.01.2022

COVID-19: 23.340 νέα κρούσματα – 673 διασωληνωμένοι – 106 νέοι θάνατοι

ΕMA: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
18.01.2022

ΕMA: Ασφαλή τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης