Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Σε ποιες ηλικίες είναι περισσότερο επιβλαβής η κατανάλωση αλκοόλ;

Σε ποιες ηλικίες είναι περισσότερο επιβλαβής η κατανάλωση αλκοόλ;

Τα δεδομένα σχετικά με τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, υπάρχουν 3 περίοδοι στις οποίες η κατανάλωση αλκοόλ είναι περισσότερο επιβλαβής για το όργανο αυτό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ.

Συγκεκριμένα, οι περίοδοι αυτοί είναι:

Η εγκυμοσύνη (από τη σύλληψη μέχρι τη γέννηση), μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη παραγωγή, μετανάστευση και διαφοροποίηση των νευρωνικών κυττάρων.

Το δεύτερο μισό της εφηβικής ηλικίας (15-19 ετών), περίοδο στην οποία γίνεται το «κλάδεμα» των συνάψεων, αλλά και αυξάνεται η αξονική μυελίνωση.

Η τρίτη ηλικία (άνω των 65 ετών), στην οποία ξεκινά η ατροφία του εγκεφάλου.

Οι αλλαγές αυτές επιταχύνονται μετά τα 65 και προκαλούνται κυρίως από τη μείωση στο μέγεθος των νευρώνων, τον αριθμό των δενδριτικών κυττάρων, αλλά και των συνάψεων.

Οι παραπάνω αλλαγές, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, συνδέονται με αυξημένη ευαισθησία στις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ“, αναφέρει ο Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Υποστηρίζουν επίσης ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ σε όλες τις ηλικίες.

Ανησυχητικά Δεδομένα

Δεδομένα ερευνών έχουν δείξει ότι περίπου το 10% των εγκύων παγκοσμίως καταναλώνουν αλκοόλ.

Ιδιαίτερα στις Ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη προκαλεί διαταραχές στο έμβρυο

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στο έμβρυο, οι οποίες επηρεάζουν τον όγκο του εγκεφάλου και συνδέονται με μειωμένες γνωστικές λειτουργίες“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος

Ακόμα και η ήπια ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με αρνητικές ψυχολογικές και συμπεριφορικές επιδράσεις στα παιδιά.

Αλκοόλ στην εφηβική ηλικία

Στην εφηβική ηλικία, πάνω από το 20% των εφήβων ηλικίας 15-19 ετών από την Ευρώπη πίνουν συχνά αλκοόλ, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μείωση στον όγκο του εγκεφάλου, περιορισμένο ανάπτυξη της λευκής ουσίας και έκπτωση σε μία σειρά γνωστικές λειτουργίες.

Έρευνα για την επίδραση του αλκοόλ στους ενήλικες

Έρευνα σε ενήλικες, ανέδειξε τη διαταραχή στην κατανάλωση αλκοόλ ως έναν από τους σημαντικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την άνοια (ιδιαίτερα την άνοια που εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες), ο οποίος ήταν μάλιστα πιο σημαντικός συγκριτικά με άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και το κάπνισμα.

Οι καταχρήσεις αλκοόλ είναι γενικά σπάνιο φαινόμενο στην τρίτη ηλικία, ωστόσο ακόμα και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στη μέση ηλικία έχει συνδεθεί με «μικρές αλλά υπολογίσιμες» επιδράσεις στον εγκεφαλικό όγκο” αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Γυναίκες και αλκοόλ -Αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης την επόμενη δεκαετία

Δεδομένα των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι οι γυναίκες καταναλώνουν αλκοόλ και παρουσιάζουν τα προβλήματα που συνδέονται με τη συνήθεια αυτή στην ίδια συχνότητα με τους άνδρες, ενώ σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις η κατανάλωση αλκοόλ αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη δεκαετία.

COVID-19 και αλκοόλ 

“Αν και οι επιδράσεις της πανδημίας της COVID-19 στην κατανάλωση αλκοόλ και τις σχετιζόμενες με αυτό βλάβες δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, γνωρίζουμε ότι γενικά η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται μετά από κρίσεις της δημόσιας υγείας“, επισημαίνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Νέες παρεμβάσεις ζητούν οι επιστήμονες για τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν νέες παρεμβάσεις σε πληθυσμιακό επίπεδο με σκοπό τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ σε όλες τις ηλικίες.

Αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του αλκοόλ,

αύξηση της φορολογίας στο είδος αυτό, και,

μείωση του μεγίστου ορίου για την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοολούχων ποτών.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού