Videos

Εμμονή με τον πρώην σύντροφο: Τα νευρολογικά αίτια που «κρύβονται» από πίσω (βίντεο)

Εμμονή με τον πρώην σύντροφο: Τα νευρολογικά αίτια που «κρύβονται» από πίσω (βίντεο)
Η εμμονή με τον πρώην σας όχι μόνο προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά και σας εμποδίζει να προχωρήσετε. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό.

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετώπισαν έναν χωρισμό σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Όταν συμβεί αυτό, αισθανόμαστε ότι ολόκληρος ο κόσμος μας συντρίβεται. Η συναισθηματική επίδραση του τερματισμού μιας σχέσης είναι αναμφισβήτητη και αναπόφευκτη. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν επαρκώς τη διαδικασία θλίψης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς συμπεριφορές όπως η εμμονή με τον πρώην σας.

Η αδυναμία να σταματήσετε να δίνετε προσοχή στον πρώην σύντροφό σας τώρα που δεν αποτελεί πλέον μέρος της ζωής σας είναι σχετικά κοινή. Πολλοί άνθρωποι κολλάνε στις αναμνήσεις, ελέγχοντας συνεχώς τα προφίλ κοινωνικών δικτύων του πρώην τους ή αναζητώντας τους με την ελπίδα να αποκαταστήσουν τη σχέση.

Όλες οι παραπάνω καταστάσεις είναι επιβλαβείς για την αυτοεκτίμησή σας και σας εμποδίζουν να προχωρήσετε. Ωστόσο, μερικές φορές η επιθυμία φαίνεται ακατανίκητη. Η κατανόηση του γιατί συμβαίνει και η εφαρμογή ορισμένων οδηγιών θα σας βοηθήσει να βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Γιατί είναι τόσο συχνή η εμμονή με τον πρώην σας;

Η εμμονή με τον πρώην είναι κάτι που συμβαίνει συχνά όταν μια σχέση τελείωσε πρόσφατα. Δεν είναι θέμα αδυναμίας ή έλλειψης θέλησης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ισχυρές σωματικές και ψυχολογικές αιτίες που την οδηγούν.

Αφενός, όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ουσίες όπως ντοπαμίνη, σεροτονίνη και οξυτοκίνη. Αυτές ενεργοποιούν το νευρωνικό κύκλωμα ανταμοιβής μας και παράγουν ευχάριστα συναισθήματα ευφορίας και ικανοποίησης.

Όταν ο δεσμός σπάσει, αυτή η πλημμύρα ορμονών σταματά, δημιουργώντας ένα είδος συνδρόμου απόσυρσης. Επίσης, η κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες) αρχίζει να ρέει μέσω του σώματος προκαλώντας υποκειμενική δυσφορία και ακόμη και προβλήματα υγείας. Είναι εύκολο να καταλάβετε ότι το σώμα αναζητά τα προηγούμενα επίπεδα νευροδιαβιβαστών, προτρέποντάς σας να αναζητήσετε επικοινωνία με τον πρώην σας.

Από την άλλη πλευρά, το τέλος της σχέσης συνεπάγεται επίσης την καταστροφή κοινών στόχων, προσδοκιών και μελλοντικών σχεδίων. Εάν η ταυτότητά μας ήταν στενά συνδεδεμένη με τον ρόλο μας ως σύντροφος κάποιου, η διάσπαση συνεπάγεται την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ποιοι είμαστε. Όλα αυτά μπορεί να είναι τρομακτικά και συντριπτικά, οπότε ανταποκρινόμαστε προσπαθώντας να ανακτήσουμε συναισθηματική ασφάλεια.

Η εμμονή με τον πρώην σας είναι αναμενόμενη, σε κάποιο βαθμό. Όμως, όταν ξεπερνά ορισμένα όρια, γίνεται αντιπαραγωγική.

Πώς να σταματήσετε την εμμονή με τον πρώην σας

Όταν συμβαίνουν τα παραπάνω, δεν είστε ελεύθεροι να βιώσετε τα αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα που συνοδεύουν τη θλίψη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε.

Η διακοπή της εμμονής στον πρώην σας είναι εν μέρει θέμα απόφασης και πειθαρχίας. Και, για αυτό, οι ακόλουθες οδηγίες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες.

Αποδεχτείτε την πραγματικότητα

Το πρώτο στάδιο της θλίψης είναι συνήθως άρνηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην παραμείνετε σε αυτήν την κατάσταση πολύ και να αποδεχτείτε ότι η σχέση έχει τελειώσει. Συνεχίζοντας να πιστεύουμε ότι ήταν απλώς μια στιγμή αδυναμίας, ότι υπάρχει μια λύση, ή ότι το άλλο άτομο θα επιστρέψει σε εσάς θα σας παγιδεύσει μόνο και θα σας κρατήσει δεμένο με κάποιον.

Μηδενική επαφή

Εάν η διάλυση είναι πρόσφατη, είναι φυσιολογικό να παραμείνετε σε επαφή με τον πρώην σύντροφό σας, για να μάθετε τι κάνουν. Ωστόσο, η άσκηση μηδενικής επαφής, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, είναι απαραίτητη.

Αποφύγετε να βλέπετε αυτό το άτομο, να μιλάτε μαζί του και να έχετε οποιαδήποτε επαφή. Αλλά επίσης βεβαιωθείτε ότι δεν βλέπετε φωτογραφίες ή παλιές συνομιλίες ή δεν ελέγχετε τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο.

Είναι θέμα να συνηθίσετε τον εγκέφαλό σας στην απουσία αυτού του ατόμου. Εάν συνεχίσετε να αναζητάτε τη φυσική ή συμβολική παρουσία τους, θα συνεχίσετε να τροφοδοτείτε και να ενισχύετε τις παλιές νευρικές συνδέσεις. Αφήστε τον εαυτό σας να βγει από το ορμονικό ρεύμα που παρήγαγε η σχέση.

Δώστε νέα σημασία στο τι συνέβη

Πολλές φορές, γινόμαστε εμμονικοί με έναν πρώην γιατί θεωρούμε άδικο το ότι η ενέργεια και τα χρόνια που επενδύθηκαν ήταν μάταια. Κανείς δεν θέλει να νιώσει ότι έχει αποτύχει.

Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τι συνέβη και να θυμόμαστε ότι κάθε εμπειρία που έχουμε μας εμπλουτίζει. Επομένως, όλα έχουν σημασία, παρόλο που η σχέση έχει τελειώσει.

Το να ελέγχετε συνεχώς το προφίλ κοινωνικών μέσων του πρώην σας, ένα από τα σημάδια εμμονής

Εστιάστε στον εαυτό σας

Τέλος, εστιάστε στον εαυτό σας. Το πιο υγιές πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνεχίσετε να φροντίζετε όλους τους άλλους τομείς της ζωής σας. Αυτό ισχύει ακόμη και όταν είστε σε σχέση. Ωστόσο, αυτό συχνά δεν συμβαίνει και τείνουμε να εστιάζουμε υπερβολικά ο ένας στον άλλο.

Όταν χάνουμε την εστίαση στον εαυτό μας, μπορούμε να νιώσουμε ένα κενό που δεν ξέρουμε πώς να το γεμίσουμε. Και η καλύτερη εναλλακτική λύση έγκειται πάντα στο να αρχίσουμε να αφιερώνουμε όλο αυτό το χρόνο και την προσοχή στον εαυτό μας. Επανασυνδεθείτε με το εγώ σας και φροντίστε τον εαυτό σας και τους στόχους σας.

Η προσπάθεια να σταματήσετε την εμμονή με το πρώην σας αξίζει τον κόπο

Η αποτροπή μιας εμμονής με έναν πρώην δεν είναι εύκολη, ειδικά όταν υποφέρουμε από χαμηλή αυτοεκτίμηση ή βρισκόμασταν σε μια συναισθηματικά εξαρτημένη σχέση. Ωστόσο, είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβουμε και να διατηρήσουμε για την ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.

Το μόνο άτομο που θα μείνει μαζί σας για πάντα είναι αναμφίβολα εσείς. Έτσι, δώστε προτεραιότητα στην ευημερία σας και εστιάστε την ενέργεια και τους πόρους σας στην εργασία στον εαυτό σας. Να είστε ευγνώμονες για το χρόνο που αφιερώσατε με το άλλο άτομο, να συγχωρείτε και να ανοίξετε τον εαυτό σας στις νέες εμπειρίες και ευκαιρίες που θα έρθουν.

Videos

16.11.2021

Κόκκινο κρέας: Τα σημάδια που δείχνουν ότι δεν σας κάνει καλό

Ας το παραδεχτούμε, για αρκετούς από εμάς, είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούν στον πειρασμό μιας ωραίας μαγειρεμένης μπριζόλας ή ενός ζουμερού και μοσχοβολιστού χάμπουργκερ. Παρά το γεγονός ότι το κρέας είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, περιέχει επίσης μια σειρά από φυσικές χημικές τοξίνες, κορεσμένα λιπαρά και άλλα στοιχεία που μας δυσκολεύουν να το αφομοιώσουμε, δηλαδή να το […]

15.11.2021

Επιμένει ο Α.Σκέρτσος: Πιθανή η είσοδος σε κλειστούς χώρους μόνο με την τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο η είσοδος σε κλειστούς χώρους να γίνεται μόνο με την τρίτη δόση για τους άνω των 60 ετών. «Θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια διαχείριση. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται, αλλά θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους ηλικιωμένους να προχωρήσουν στην τρίτη δόση με […]

Επίθεση της Κ.Καινούργιου στον Γ.Πετράκο γιατί διαφώνησε με την ακύρωση της παρέλασης: «Είναι με τα καλά του;»
27.10.2021

Επίθεση της Κ.Καινούργιου στον Γ.Πετράκο γιατί διαφώνησε με την ακύρωση της παρέλασης: «Είναι με τα καλά του;»

Πως το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση του οργανισμού; Ποιες τροφές είναι κατάλληλες;
27.10.2021

Πως το μαγνήσιο βοηθά στη χαλάρωση του οργανισμού; Ποιες τροφές είναι κατάλληλες;

Οι τροφές που χρειάζεσαι για να δυναμώσουν τα μαλλιά σου
27.10.2021

Οι τροφές που χρειάζεσαι για να δυναμώσουν τα μαλλιά σου

Ψάρια: Πώς θα αλλάξει η διατροφή μας μέχρι το 2050
27.10.2021

Ψάρια: Πώς θα αλλάξει η διατροφή μας μέχρι το 2050

Αυτό το ναρκωτικό μετατρέπει τους νέους σε ζόμπι: Παρασκευάζεται από εξάρτημα αυτοκινήτου (βίντεο)
27.10.2021

Αυτό το ναρκωτικό μετατρέπει τους νέους σε ζόμπι: Παρασκευάζεται από εξάρτημα αυτοκινήτου (βίντεο)

Κολύμβηση: Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς πιο πολύ από κάθε άλλη άσκηση (βίντεο)
26.10.2021

Κολύμβηση: Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς πιο πολύ από κάθε άλλη άσκηση (βίντεο)

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν καταναλώσετε για ένα μήνα σοκολάτα; (βίντεο)
26.10.2021

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν καταναλώσετε για ένα μήνα σοκολάτα; (βίντεο)

Βραδινό φαγητό: Γρήγορες και νόστιμες συνταγές (βίντεο)
20.10.2021

Βραδινό φαγητό: Γρήγορες και νόστιμες συνταγές (βίντεο)

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Διατροφή
4

Έρευνα σχετικά με τις γνώσεις τη στάση και τη συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την επιλογή την ασφάλεια και τη νοθεία του ελαιόλαδου

Περισσότερα

27.11.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Σάββατο 27 Νοεμβρίου, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Δ. Μοσχάτου, πλατεία Ηρώων, 09:00-15:00 Δ Πετρούπολης, Πλατεία Ηρώ, 09:00-15:00 Νότια Πύλη ΔΕΘ, (είσοδος από […]

26.11.2021

ΠΟΥ: “Παραλλαγή ανησυχίας” η Όμικρον – Όπως ονομάστηκε η παραλλαγή της Ν. Αφρικής

Η Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα για την Εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 (TAG-VE) είναι μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρακολουθεί και αξιολογεί περιοδικά την εξέλιξη του SARS-CoV-2 και αξιολογεί εάν συγκεκριμένες μεταλλάξεις και συνδυασμοί μεταλλάξεων αλλάζουν τη συμπεριφορά του ιός. Το TAG-VE συγκλήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2021 για να αξιολογήσει την παραλλαγή SARS-CoV-2: B.1.1.529. Η παραλλαγή B.1.1.529 αναφέρθηκε […]

Σ. Τζαβίντ: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στη νέα παραλλαγή
26.11.2021

Σ. Τζαβίντ: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στη νέα παραλλαγή

Rapid test και για τους εμβολιασμένους; – Τι απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου
26.11.2021

Rapid test και για τους εμβολιασμένους; – Τι απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου

BioNTech: Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε εάν η μετάλλαξη μπορεί να «ξεφύγει» από το εμβόλιο
26.11.2021

BioNTech: Σε δύο εβδομάδες θα ξέρουμε εάν η μετάλλαξη μπορεί να «ξεφύγει» από το εμβόλιο

Γεωγραφική κατανομή: 1754 κρούσματα στην Αττική – 1204 στη Θεσσαλονίκη
26.11.2021

Γεωγραφική κατανομή: 1754 κρούσματα στην Αττική – 1204 στη Θεσσαλονίκη

Αυστηρά μέτρα εισόδου από αύριο για τις χώρες που βρίσκονται στην Νότια Αφρική
26.11.2021

Αυστηρά μέτρα εισόδου από αύριο για τις χώρες που βρίσκονται στην Νότια Αφρική

Μελέτη: Οι μισοί αναμενόμενοι θάνατοι ασθενών COVID άνω των 60 ετών στην Ελλάδα αποφεύχθηκαν λόγω εμβολιασμού
26.11.2021

Μελέτη: Οι μισοί αναμενόμενοι θάνατοι ασθενών COVID άνω των 60 ετών στην Ελλάδα αποφεύχθηκαν λόγω εμβολιασμού

COVID-19: 6.602 νέα κρούσματα – 630 διασωληνωμένοι – 86 νέοι θάνατοι
26.11.2021

COVID-19: 6.602 νέα κρούσματα – 630 διασωληνωμένοι – 86 νέοι θάνατοι

Α. Φάουτσι: Οι ΗΠΑ μελετούν τη μετάλλαξη της Ν. Αφρικής – Σκέψεις για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις
26.11.2021

Α. Φάουτσι: Οι ΗΠΑ μελετούν τη μετάλλαξη της Ν. Αφρικής – Σκέψεις για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις