Ψυχολογία

Ποιες είναι οι ψυχολογικές συνέπειες της τηλεργασίας;

Ποιες είναι οι ψυχολογικές συνέπειες της τηλεργασίας;

Τον τελευταίο χρόνο οι συνθήκες της ζωής μας έχουν αλλάξει σε πολλαπλά επίπεδα. Η χρήση της μάσκας, η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, τα επαναλαμβανόμενα και παρατεταμένα lockdown, η μείωση (ή και παντελής απουσία κάποιες φορές) των κοινωνικών συναναστροφών, είναι παράγοντες που έχουν επηρεάσει ψυχικά και συναισθηματικά τεράστιο μέρος του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η τήρηση όλων των αναγκαίων κανόνων έρχεται ουσιαστικά να προσθέσει ακόμα περισσότερη ψυχολογική πίεση στην ήδη υφιστάμενη που σχετίζεται με αυτή καθαυτή τη νόσο, τον φόβο και την απώλεια αγαπημένων προσώπων.

-Η “εισβολή” της τηλεργασίας

Μια αλλαγή που μπήκε ξαφνικά στις ζωές μας, αλλά όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει, είναι η τηλεργασία.

Πρόκειται για μια αλλαγή που έχει τεράστιο αντίκτυπο σε διάφορα επίπεδα καθώς συνεπάγεται μια πλήρη ανατροπή της καθημερινότητας.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας έγινε γρήγορα εμφανές ότι ένας τρόπος να περιοριστεί η διασπορά του ιού ήταν να μην υπάρχει συνωστισμός σε εργασιακούς χώρους.

Έτσι, οι εργαζόμενοι των οποίων η φυσική παρουσία δεν ήταν απαραίτητη ξεκίνησαν την εξ αποστάσεως εργασία“, αναφέρει ο κ. Έκτορας Τσουγκαράκης -Ψυχολόγος, Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, προσθέτοντας:

Στην πραγματικότητα οι περισσότερες εταιρείες ήταν απροετοίμαστες για την εφαρμογή της τηλεργασίας σε τέτοια κλίμακα, οπότε δόθηκε μεγάλη έμφαση στο πώς θα επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο μηχανοργάνωσης και ασφάλειας δεδομένων“.

 Περισσότερο παραγωγικοί, λιγότερο ικανοποιημένοι

Το πώς θα προσαρμοστούν οι άνθρωποι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα πέρασε θα λέγαμε κάπως στα ψιλά, καθώς η ανάγκη ήταν ούτως ή άλλως επιτακτική και οι εργαζόμενοι που έπρεπε να εργαστούν από το σπίτι είχαν διατηρήσει τουλάχιστον τις θέσεις εργασίας τους.

Εξάλλου θεωρητικά η εργασία από το σπίτι προσφέρει τη δυνατότητα να οργανώσει κανείς το χρόνο του μόνος του, να τραφεί πιο υγιεινά, ακόμα και να ασκηθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς και να εξοικονομήσει το χρόνο μετάβασης προς και από την εργασία του“, σημειώνει ο κ. Τσουγκαράκης.

Εντούτοις, ενώ πολλά από αυτά τα δεδομένα ισχύουν, τα στοιχεία έπειτα από έναν χρόνο εφαρμογής της τηλεργασίας σε μαζικό επίπεδο, δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.

Η παραγωγικότητα αυξήθηκε – Αυξήθηκε και,  η ανθυγιεινή διατροφή

Ενώ φαίνεται ότι τα επίπεδα της παραγωγικότητας με την εξ αποστάσεως εργασία έχουν αυξηθεί, έχει παρατηρηθεί επίσης ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε πιο ανθυγιεινά, να ασκούνται λιγότερο, να παίρνουν βάρος και κατά συνέπεια να νιώθουν λιγότερη ικανοποίηση και ευεξία. 

 Η σημασία των πολυδιάστατων ατομικών ρόλων

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο και επηρεάζουν το πόσο καλά θα προσαρμοστεί ο εργαζόμενος στη νέα αυτή πραγματικότητα είναι πολυδιάστατοι.

Είναι πολύ βασικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι συνθήκες ζωής (και κατ’ επέκταση εργασίας) δεν είναι ίδιες για όλους μας.

Ξεκινώντας από μικρά πρακτικά ζητήματα, όπως το κατά πόσο ο καθένας έχει στο σπίτι του κατάλληλο χώρο ώστε να εργαστεί άνετα και απερίσπαστα, και πηγαίνοντας σε σοβαρότερα και πιο περίπλοκα όπως το αν ζει με ηλικιωμένους συγγενείς ή κυρίως με μικρά παιδιά.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι η προσπάθεια για προσαρμογή και για αλλαγή σε ρουτίνες και συνήθειες της καθημερινότητας είναι διαφορετική για τον καθένα“, εξηγεί ο κ. Τσουγκαράκης.

Προσαρμοστικότητα 

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές δυνατότητες προσαρμοστικότητας, και ενώ κάποιοι τα καταφέρνουν πολύ καλά, κάποιοι άλλοι αναπτύσσουν διαταραχές ύπνου, συγκέντρωσης και εργασιακή εξουθένωση.   

Το δυσκολότερο κομμάτι της προσαρμογής στις νέες εργασιακές συνθήκες είναι η διαχείριση και η διατήρηση των διαφόρων ρόλων που έχει ο καθένας μας.

Εργαζόμενος – Σύζυγος – Γονέας

Οι ατομικές διαφορές είναι και εδώ πολύ σημαντικές, και φαίνεται ότι η πιο μεγάλη πρόκληση είναι η εύρεση μιας χρυσής τομής μεταξύ του ρόλου του εργαζομένου (συχνά μάλιστα με υψηλή θέση και πολλές ευθύνες) και αυτή του συζύγου, συντρόφου, γονέα κλπ.

Αυτό αποτελούσε πάντοτε μια πρόκληση, ειδικότερα για εργαζόμενους με πολλές ευθύνες και πολλές ώρες εργασίας, αλλά στις σημερινές συνθήκες όπου τα όρια μεταξύ εργασιακού και οικογενειακού βίου είναι εκ των πραγμάτων συγκεχυμένα έχει γίνει ακόμα δυσκολότερο”, επισημαίνει ο κ. Τσουγκαράκης.

Από τη μια μεριά υπάρχει η δυσκολία των εργαζομένων να «κλείσουν τον διακόπτη» και να σταματήσουν να ασχολούνται με τη δουλειά (που επιτείνεται και από τις υπερβολικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων που συχνά αντιμετωπίζουν το ευέλικτο ωράριο ως μόνιμο ωράριο εργασίας), και από την άλλη η αναπόφευκτη απασχόληση με άλλα καθήκοντα την ώρα της εργασίας.

Εργασία με μικρά παιδιά στο σπίτι – Συνέπειες

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η εργασία με μικρά παιδιά στο σπίτι, όπου τα όρια μεταξύ του ρόλου του εργαζόμενου και του γονέα γίνονται ιδιαιτέρως δυσδιάκριτα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη μεγάλων επιπέδων στρες και απογοήτευσης, καθώς το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι εν τέλει αποτυγχάνει και στους δυο αυτούς ρόλους“, τονίζει ο κ. Τσουγκαράκης.

 Διαχείριση άγχους

Υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν ότι η τηλεργασία σχετίζεται με εμφάνιση άγχους και κοινωνικής απόσυρσης, καθώς οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι πρέπει να εργάζονται συστηματικά περισσότερο.

Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι νιώθουν πια αποκομμένοι από τους συναδέλφους τους γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

Η κοινωνικοποίηση στον χώρο εργασίας, η συναδελφικότητα, η συνεύρεση αποτελούσαν πάντοτε μια ασφαλιστική δικλίδα εναντίον όλων αυτών προβλημάτων.

Οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων λειτουργούσαν πολύ συχνά ως μια βαλβίδα αποσυμπίεσης, των δυσμενών καταστάσεων που προκύπτουν στην εργασία.

Επιβάρυνση της ψυχικής υγείας του εργαζόμενου

“Σήμερα αυτές τείνουν να εκλείψουν (τουλάχιστον στη μορφή που τις γνωρίζαμε) και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με όλη την υπόλοιπη απομόνωση που έχει επιβληθεί από την πανδημία, λειτουργεί επιβαρυντικά για την ψυχική και συναισθηματική υγεία του εργαζομένου.     

Καθώς φαίνεται ότι, έχοντας ξεπεράσει τις αρχικές τεχνικές δυσκολίες, όλο και περισσότερες εταιρείες προσανατολίζονται στη διατήρηση της τηλεργασίας για τους υπαλλήλους τους, είναι σημαντικό να υπάρξει πρόνοια για αυτές τις δυσκολίες“, αναφέρει ο κ. Τσουγκαράκης.

Πρέπει πρωτίστως να είναι κατανοητό ότι η αλλαγή συνηθειών και συμπεριφορών είναι δύσκολη.

“Έτσι εκτός από την ύπαρξη ενός σαφούς πλαισίου που θα καθορίζει τα ωράρια εργασίας, είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να μπορούν να υποστηρίξουν τους εργαζόμενούς τους στην οργάνωση και τον σχεδιασμό των εργασιών και των καθηκόντων τους“, καταλήγει ο κ. Τσουγκαράκης.

Ψυχολογία

08.05.2021

Παραινέσεις προς ανέργους 45+ και άλλους τυχοδιώκτες εργασιακών εμπειριών

Οι εποχές είναι δύσκολες για όσους εργαζομένους άνω των 45 ετών αποφασίζουν είτε από ανάγκη είτε από ενσυνείδητη αλλαγή πλεύσης να αναζητήσουν εργασία. Με 17,8% επίσημο καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες αυτές, κι ενώ, ως μεσήλικες, θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς των πολύχρονων προσπαθειών τους, πολλοί είναι αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τις σταθερές της ζωής […]

07.05.2021

Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης της Βλάβης- ΟΚΑΝΑ: «Μένουμε ζωντανοί, έχουμε επιλογή”

Η 7η Μαΐου, έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης της Βλάβης, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την  ιδιαίτερη σημασία της φιλοσοφίας της μείωσης βλάβης καθώς και την ανάγκη για καθημερινή πρακτική εφαρμογή της, από τους φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, για έναν κόσμο χωρίς εξαρτήσεις. Ο ΟΚΑΝΑ υποστηρίζει τη μείωση βλάβης, ενεργά, μέσα από τα […]

Συναισθηματικές Διαταραχές: Συμπτώματα – Θεραπεία
06.05.2021

Συναισθηματικές Διαταραχές: Συμπτώματα – Θεραπεία

Τρυπανοφοβία: Πως ο φόβος για τις ενέσεις μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας
05.05.2021

Τρυπανοφοβία: Πως ο φόβος για τις ενέσεις μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας

Το ψυχολογικό φαινόμενο «languishing»: Ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ευεξία
05.05.2021

Το ψυχολογικό φαινόμενο «languishing»: Ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ευεξία

Η αξία των θεραπευτικών κοινοτήτων στην μάχη κατά της εξάρτησης
01.05.2021

Η αξία των θεραπευτικών κοινοτήτων στην μάχη κατά της εξάρτησης

Το Burn out ο κορωνοϊός και το μέλλον
30.04.2021

Το Burn out ο κορωνοϊός και το μέλλον

Η ψυχολογία της Συγχώρεσης
30.04.2021

Η ψυχολογία της Συγχώρεσης

Το συναίσθημα  του θυμού και η διαχείρισή του
29.04.2021

Το συναίσθημα του θυμού και η διαχείρισή του

Ζευγάρια χωρίς ερωτική ζωή – Οι αιτίες της απομάκρυνσης
28.04.2021

Ζευγάρια χωρίς ερωτική ζωή – Οι αιτίες της απομάκρυνσης

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Ομορφιά
4

Γκρίζα μαλλιά: Πώς βοηθούν οι πατάτες στη μείωση των λευκών τριχών

Περισσότερα

09.05.2021

Η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι COVID-19

H παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19. Επιπρόσθετα, κάποιοι επιστήμονες έχουν διατυπώσει από νωρίς την ανησυχία για το αν η παχυσαρκία επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Δύο ιταλικές μελέτες, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, καταδεικνύουν ότι η ανησυχία αυτή μπορεί να αποδειχθεί αληθινή. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής […]

08.05.2021

Παραινέσεις προς ανέργους 45+ και άλλους τυχοδιώκτες εργασιακών εμπειριών

Οι εποχές είναι δύσκολες για όσους εργαζομένους άνω των 45 ετών αποφασίζουν είτε από ανάγκη είτε από ενσυνείδητη αλλαγή πλεύσης να αναζητήσουν εργασία. Με 17,8% επίσημο καταγεγραμμένο ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες αυτές, κι ενώ, ως μεσήλικες, θα έπρεπε να απολαμβάνουν τους καρπούς των πολύχρονων προσπαθειών τους, πολλοί είναι αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τις σταθερές της ζωής […]

Π.Φ.Σ: Σημαντική ενημέρωση για τα self test
08.05.2021

Π.Φ.Σ: Σημαντική ενημέρωση για τα self test

Μητέρες νικήτριες της Ζωής στην πανδημία COVID -19
08.05.2021

Μητέρες νικήτριες της Ζωής στην πανδημία COVID -19

COVID-19: Τι «έδειξαν» τα 22.011 rapid test σε 59 Περιφερειακές Ενότητες την Παρασκευή
08.05.2021

COVID-19: Τι «έδειξαν» τα 22.011 rapid test σε 59 Περιφερειακές Ενότητες την Παρασκευή

COVID-19 και καρδιακές αρρυθμίες
08.05.2021

COVID-19 και καρδιακές αρρυθμίες

Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19
08.05.2021

Η καρδιακή ανεπάρκεια ως επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19

Covax: Ο εφιάλτης του κορωνοϊού στην Ινδία αφήνει χωρίς εμβόλια τις φτωχότερες χώρες
08.05.2021

Covax: Ο εφιάλτης του κορωνοϊού στην Ινδία αφήνει χωρίς εμβόλια τις φτωχότερες χώρες

Εμβολιασμοί: Σχεδόν 4,5 εκατ. τα ραντεβού που κλείστηκαν μέχρι τον Ιούλιο
08.05.2021

Εμβολιασμοί: Σχεδόν 4,5 εκατ. τα ραντεβού που κλείστηκαν μέχρι τον Ιούλιο

Πανδημία ή επιδημία τελικά; Τα στοιχεία οδηγούν στην απάντηση
07.05.2021

Πανδημία ή επιδημία τελικά; Τα στοιχεία οδηγούν στην απάντηση