Ψυχολογία

Απώλεια αγαπημένου προσώπου: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Από τη Μαρία Κλάδη - Κοκκίνου, διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Εργαστήριο Πειραματικής και Εφαρμοσμένης Ανάλυσης Συμπεριφοράς, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάτιδα του Κέντρου Εικαστικής και Ψυχικής Επικοινωνίας "Συνώθηση" (synothisi.com)
Απώλεια αγαπημένου προσώπου: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Τις σωματικές και τις συναισθηματικές. Και είναι αλήθεια. Αλλά δεν τις γιατρεύει μόνο και μόνο με το πέρασμά του. Πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάποια πράγματα για να βοηθήσουμε το χρόνο να επουλώσει τις πληγές μας. Ιδιαίτερα όταν χάνουμε κάποιον αγαπημένο, η θλίψη, ο πόνος, οι αναπάντητες ερωτήσεις, οι ενοχές, ο θυμός, η εξάντληση και οι αναμνήσεις μπορεί να μας στοιχειώνουν για πολύ καιρό. Κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μπορεί τα δύσκολα συναισθήματα να κρατήσουν από μήνες μέχρι και χρόνια και να αισθανόμαστε ότι ποτέ δε θα ξαναχαρούμε και ότι ποτέ δε θα είμαστε οι ίδιοι.

10 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς μια απώλεια

‣ Αντιμετώπισε τα αρνητικά συναισθήματα. Όταν πονάμε, θέλουμε κάτι, οτιδήποτε, για να απαλύνουμε τον πόνο. Όμως, όσο και να τρέχουμε για να ξεφύγουμε, ο πόνος θα μας προλάβει. Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα είναι να τα δούμε κατά πρόσωπο. Αρχικά η σκέψη της απώλειας θα καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας, αλλά σιγά σιγά θα μειώνεται ο χρόνος που θα βυθιζόμαστε στη θλίψη μας.

‣ Εκδήλωσε τον πόνο σου. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να εκδηλώσουμε τα συναισθήματά μας. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε μόνο είναι το να μην κάνουμε κακό στον εαυτό μας ή στους άλλους. Δεν ωφελεί να προσπαθήσουμε να γιατρέψουμε τον πόνο επιφέροντας μεγαλύτερο πόνο. Με αυτό τον τρόπο θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο, όπου ο ένας πόνος θα δημιουργεί άλλον και θα είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγουμε.

‣ Μοιράσου τα συναισθήματά σου. Αρχικά νιώθεις μπερδεμένη και σου είναι δύσκολο να επικοινωνήσεις αυτό που νιώθεις στους άλλους. Όμως, θα πρέπει να εκφράσεις τα συναισθήματά σου με κάθε τρόπο. Αν δυσκολεύεσαι να το κάνεις λεκτικά, τότε μπορείς να το κάνεις με τα εργαλεία κάποιας τέχνης: με τη μουσική, τη ζωγραφική, το θέατρο. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, μίλησε με ένα φίλο, έναν ξένο που συναντάς και είναι πρόθυμος να ακούσει, έναν ιερέα, ένα σύμβουλο, έναν ψυχοθεραπευτή. Αν νιώθεις αμήχανα επειδή είσαι μπερδεμένη, προειδοποίησε τους άλλους ότι δεν είσαι σίγουρη για το πώς νιώθεις, αλλά ότι θα ήθελες να μιλήσετε. Να θυμάσαι ότι τους βοηθάς να ξεπεράσουν και τη δική τους αμηχανία αν είναι φίλοι και ανησυχούν πολύ για εσένα.

‣ Απομακρύνσου από αυτούς που σε πιέζουν. Όλοι οι φίλοι και γνωστοί σίγουρα έχουν καλές προθέσεις και ανησυχούν για σένα. Ωστόσο, κάποιοι ανυπομονούν να σε δουν καλύτερα. Αν νιώθεις ότι αυτό σε πιέζει, απομακρύνσου για λίγο από κοντά τους. Αργότερα, όταν νιώσεις καλύτερα, θα μπορέσετε σίγουρα να επανασυνδεθείτε. Σε αυτή τη φάση, όμως, χρειάζεσαι χρόνο για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και οι άνθρωποι γύρω σου πρέπει να έχουν υπομονή. Διαφορετικά, δε χρειάζεται να συμμετέχουν.

‣ Φρόντισε τη φυσική σου κατάσταση. Η θλίψη και ο πόνος μάς εξαντλούν. Θα πρέπει να κοιμόμαστε αρκετά, να καταναλώνουμε θρεπτικές τροφές, να ασκούμαστε και να πίνουμε πολύ νερό. Η άσκηση και η καλή διατροφή έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Το αλκοόλ και η ζάχαρη, επίσης, μπορεί να μας ανεβάσουν τη διάθεση, αλλά αυτό είναι μόνο προσωρινό και, όταν θα περάσει η επίδρασή τους, θα πέσουμε ακόμα περισσότερο ψυχολογικά. Ένα πολύ καλό αντικαταθλιπτικό, επίσης, είναι ο ήλιος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό βοηθώντας στο να ανέβει η διάθεσή μας. Οπότε, όταν έχουμε την ευκαιρία και ο καιρός είναι καλός, θα πρέπει να βρίσκουμε χρόνο να πηγαίνουμε μια βόλτα στη φύση.

‣ Κράτησε αντικείμενα από το αγαπημένο πρόσωπο που έχασες. Μπορεί το άτομο που έχασες να μην υπάρχει πια ως φυσική παρουσία, αλλά θα είναι για πάντα μέρος της ζωής σου. Η φιλία, η αγάπη, το δέσιμο και οι όμορφες στιγμές θα είναι για πάντα κοντά σου. Γι’ αυτό δε χρειάζεται να εξαφανίσεις όλα τα αντικείμενα που το θυμίζουν. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν σε κοινή θέα στο σπίτι. Φτιάξε ένα κουτί ή έναν ιδιαίτερο χώρο και πήγαινε εκεί όταν έχεις την ανάγκη να θυμηθείς.

‣ Εστίασε μακριά από τη θλίψη. Μη θυμάσαι μόνο τις άσχημες στιγμές. Προσπάθησε να αναπολείς τις όμορφες εμπειρίες που μοιράστηκες με το άτομο που χάθηκε. Αν σου είναι δύσκολο, άρχισε να γράφεις σε ένα ημερολόγιο μόνο τις ευχάριστες στιγμές που θυμάσαι και, όταν σε κατακλύζει η θλίψη, διάβαζέ το. Ωστόσο, μην προσποιείσαι ότι είσαι χαρούμενη χωρίς να το νιώθεις. Βοηθά να μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με τους άλλους, αλλά είναι καλύτερα να μένουμε σιωπηλοί από το να προσποιούμαστε ότι νιώθουμε κάτι που δεν ισχύει.

‣ Μη βυθίζεσαι στις ενοχές. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και ακόμα περισσότερο να αποτρέψει κάποιες καταστάσεις. Δε φταις εσύ για ό,τι έγινε. Το παρελθόν δεν αλλάζει. Το μέλλον όμως χτίζεται. Οι τύψεις δεν είναι ωφέλιμες, αλλά η συνειδητοποίηση ότι η ζωή είναι μικρή και δεν πρέπει να χαλάμε τις σχέσεις και τη ζωή μας για ασήμαντα πράγματα ίσως βοηθήσει στο να γίνουμε στο μέλλον σοφότεροι και πιο ικανοποιημένοι από αυτά που έχουμε.

‣ Απόσπασε την προσοχή σου από τις αρνητικές σκέψεις. Είναι σημαντικό να κάνεις πράγματα για να παραμείνεις απασχολημένη. Όμως, δε χρειάζεται να επικεντρωθείς μόνο στη δουλειά ή στις σπουδές σου. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να σε κάνουν να χαλαρώσεις και να ξεχαστείς, όπως η κηπουρική, το μαγείρεμα, η μουσική, η τέχνη γενικότερα. Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να προσφέρεις εθελοντικά τις υπηρεσίες σου σε άτομα που έχουν ανάγκη. Αν ασχοληθείς με τα προβλήματα των άλλων, θα απαλύνεις το δικό σου πόνο.

‣ Ζήτησε βοήθεια. Αν περνούν οι μήνες και δε νιώθεις καλύτερα, ζήτησε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Αυτό δε σε καθιστά αδύναμη. Αντίθετα, το να ζητάμε βοήθεια δείχνει δύναμη ψυχής για να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας.

‣ ‣ ‣ Δυστυχώς, η κάθε απώλεια είναι μέρος της ζωής. Όπως είναι και η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού στο να ανακάμπτει σωματικά και ψυχικά. Όταν θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα, πρόσεξε δύο ακόμα πράγματα. Μη νιώθεις τύψεις επειδή ξεπέρασες το χαμό ενός αγαπημένου και μην αρχίσεις να αισθάνεσαι άσχημα που αισθάνεσαι καλά. Τέλος, θυμήσου ότι η απώλεια κινείται σε κύκλους. Αυτό σημαίνει ότι η θλίψη μπορεί να επανέρχεται κατά καιρούς. Μην το ερμηνεύσεις αυτό ως αποτυχία να την αντιμετωπίσεις. Θα ξαναφύγει και θα ξαναέρχεται όλο και λιγότερο συχνά και όλο με λιγότερη ένταση. Εκείνο που θα σου αφήνει πίσω όμως είναι μια άλλη οπτική για τη ζωή, τους ανθρώπους και τον εαυτό σου.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ