Ψυχολογία

Καταπίεση: Ποιά ζώδια δεν θα θυσιάσουν την ελευθερία τους για μία σχέση

Καταπίεση: Ποιά ζώδια δεν θα θυσιάσουν την ελευθερία τους για μία σχέση

Σίγουρα σε κανέναν δεν αρέσει να τον καταπιέζουν. Αλλά κάποια ζώδια έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα στην καταπίεση ενώ άλλα θέλουν πολύ ζωτικό χώρο για να παραμείνουν σε μία σχέση. Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του όρια, ωστόσο το ζώδιο που ανήκει ο καθένας μας μπορεί να πει πολλά για την φύση μας και κατά πόσον θέτουμε όρια όσον αφορά τις σχέσεις μας, ερωτικές ή μη. Πάμε να δούμε πόσο αντέχουν τα ζώδια την καταπίεση και πόσο χώρο και χρόνο χρειάζεται το καθένα;

Πως αντιδρούν τα ζώδια στην καταπίεση;

Κριός

Ο Κριός είναι ένα από τα ζώδια που εκφράζουν την προσωπικότητά τους και διεκδικούν τις ανάγκες τους με τον πιο δυναμικό τρόπο. Και οι ανάγκες του μπορούν να συνοψιστούν στην εξής μία: να κάνει πάντα το δικό του. Έτσι, όχι μόνο χρειάζεται μια πολύ μεγάλη ελευθερία κινήσεων, αλλά και θα αντιδράσει μάλλον βίαια αν του τη στερήσουν. Είναι από τα ζώδια που δεεεν τα πάνε καθόλου καλά με την καταπίεση.

Αν λοιπόν έχεις να κάνεις με έναν Κριό, μην προσπαθείς να τον περιορίσεις. Σαν το ομώνυμο πολιορκητικό όπλο, θα σπάσει την πόρτα και θα αλώσει τα πάντα. Καλύτερα πήγαινε με τα νερά του και επιδίωξε να εκφράσεις διπλωματικά τις όποιες αντιρρήσεις σου, ξεκινώντας με: «Φυσικά εσύ το καθορίζεις, αλλά έλεγα μήπως…».

Ταύρος

Αν θες μια παραστατική εικόνα για τον ζωτικό χώρο του Ταύρου, φαντάσου το ζώο που συμβολίζει αυτό το ζώδιο: Ένας ταύρος μπορεί να βόσκει στο λιβάδι δίνοντας την εντύπωση ότι δεν προσέχει τίποτα γύρω του. Εσύ πλησιάζεις. Σε αγνοεί. Πλησιάζεις κι άλλο. Νομίζεις ότι δεν σε έχει καν αντιληφθεί. Κάνεις κι άλλο ένα βήμα και… σε παίρνει αστραπιαία στο κυνήγι με το κεφάλι κατεβασμένο.

Έτσι λειτουργεί και ο εκπρόσωπος του ζωδίου στη ζωή. Σου αφήνει την αίσθηση ότι μπορείς να τον περιορίσεις. Αλλά αν ξεπεράσεις το όριο που έχει βάλει ο ίδιος για τον ζωτικό του χώρο, θα σε πετάξει έξω με… κουτουλιές.

Δίδυμος

Ο Δίδυμος τιμάει απόλυτα την υπαγωγή του στα ζώδια του Αέρα. Όπως ο αέρας επεκτείνεται παντού όπου έχει χώρο, έτσι κι εκείνος θέλει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων και χρόνου. Και θα την πάρει, είτε του τη δίνουν είτε όχι. Αν προσπαθήσεις να «εισβάλλεις» στον ζωτικό του χώρο, κατά πάσα πιθανότητα θα νιώσεις ότι κανείς δεν σε εμποδίζει.

Ο Δίδυμος είναι πολύ άνετος. Μπες και σαν στο σπίτι σου. Απλώς εκείνος… δεν θα είναι εκεί. Με άλλα λόγια, αν τον πιέσεις, το πολύ πολύ να σου δώσει τη χαρά ότι θα σου κάνει το χατίρι. Και μετά απλώς θα κάνει το δικό του.

Καρκίνος

Ο Καρκίνος, με τους ανθρώπους που αγαπά, θέλει να είναι πολύ, μα πολύ κοντά. Και στον συναισθηματικό και στον φυσικό κόσμο. Σπάνια θα διεκδικήσει περισσότερο ζωτικό χώρο και χρόνο από αυτόν που του δίνουν. Εντάξει, θέλει συχνά να κλείνεται στον εαυτό του, αλλά αυτό το κάνει και με τους άλλους δίπλα του – άλλωστε ο σκοπός είναι να τον βλέπουν και να τον κανακεύουν, όχι να το κρύβει.

Ζωτικό χώρο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να διεκδικούν οι κοντινοί του άνθρωποι απ’ ό,τι ο ίδιος, καθώς ο Καρκίνος μπορεί να τους πνίγει με την ανάγκη του για εγγύτητα και οικειότητα. Το αντίθετο δηλαδή!

Λέων

Σαν ζώδιο της Φωτιάς, ο Λέων… εξαπλώνεται και λάμπει. Όχι μόνο έχει «αυτοκρατορικές» απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στον ζωτικό χώρο του, αλλά δεν χρειάζεται ούτε καν να γίνεται ζήτημα επ’ αυτού. Το κάνει να φαίνεται σαν κάτι τόσο αυτονόητο, που κανείς δεν διανοείται να το αμφισβητήσει. Και οι ελάχιστοι που θα το αποτολμήσουν, θα εισπράξουν ένα θυμωμένο… βρυχηθμό, που θα τους βάλει αμέσως στη θέση τους.

Αν λοιπόν αυτό που θέλεις αντίκειται στην αίσθηση ζωτικού χώρου του Λέοντα, ο μόνος τρόπος είναι να του το ζητήσεις σαν χάρη, σαν μια γενναιόδωρη παραχώρηση εκ μέρους του, που αν σου την κάνει, εσύ θα τη δεχτείς με ευγνωμοσύνη.

Παρθένος

Ο ζωτικός χώρος του Παρθένου έχει όρια, που δεν είναι πάντα εύκολο να τα αντιληφθούν οι άλλοι. Ο εκπρόσωπος αυτού του ζωδίου μπορεί συχνά να φαίνεται αρκετά υποχωρητικός και διαλλακτικός σε ό,τι αφορά στις ελευθερίες του. Αλλά δεν έχεις καταλάβει καλά…

Τις ελευθερίες του, με την έννοια που τους δίνει εκείνος. Μπορεί να μην είναι ο τύπος που, αν θέλει να κάνει κάτι και τον εμποδίζουν, θα τσακωθεί και θα φύγει χτυπώντας την πόρτα πίσω του. Αλλά αν πας να «εισβάλεις» στον τρόπο που διαχειρίζεται τον προσωπικό του μικρόκοσμο, ή στον χρόνο που απαιτεί για τον εαυτό του, θα πέσεις σε ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα!

Ζυγός

Ο Ζυγός είναι το ζώδιο που έχει ως ύψιστη αξία την αρμονία μέσα στις σχέσεις. Ξέρει λοιπόν, σχεδόν από ένστικτο, ότι μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις πετυχαίνεται αυτή. Είναι πρόθυμος να μετακινήσει τα όρια του ζωτικού του χώρου και να τον συμπτύξει, ακόμα κι αν δεν έχει από την άλλη πλευρά μια αντίστοιχη αντιμετώπιση.

Αλλά εκείνο που θα κρατήσει οπωσδήποτε για τον εαυτό του και δεν το διαπραγματεύεται, είναι το περιθώριο και ο χρόνος που του χρειάζεται για να απολαμβάνει τα όμορφα πράγματα της ζωής, που τρέφουν την ψυχή του. Κι αυτό, μόνο στην περίπτωση που τα αγαπημένα του πρόσωπα δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μοιραστούν αυτές τις δραστηριότητες.

Σκορπιός

Ο Σκορπιός είναι δυναμικός και ισχυρογνώμων. Ο μόνος λόγος που δεν οριοθετεί τον ζωτικό του χώρο, είναι γιατί δεν αισθάνεται καμιά τέτοια ανάγκη. Σπάνια νιώθει ότι κάποιος μπορεί να απειλήσει την ελευθερία του. Σαν το στοιχείο του, το Νερό, εξαπλώνεται παντού και πολλές φορές αποκτά την ορμή ενός τσουνάμι. Ο ζωτικός χώρος που κινδυνεύει στις σχέσεις του είναι συνήθως των άλλων και όχι ο δικός του.

Ο Σκορπιός έχει το επάνω χέρι στο μέχρι πού θα αφήσει τον άλλο να προχωρήσει και να επέμβει στον ιδιωτικό κόσμο του, τον οποίο περιφρουρεί σαν… Κέρβερος. Αλλά ταυτόχρονα, θεωρεί δικαίωμά του να μπαινοβγαίνει στους κόσμους των άλλων.

Τοξότης

Ο ζωτικός χώρος που χρειάζεται ο Τοξότης, αγγίζει τα σύνορα του… απείρου. Η ελευθερία στις κινήσεις του και στη διάθεση του χρόνου του είναι για εκείνον απαραίτητες όσο ο αέρας που αναπνέει. Πρόκειται για ένα θέμα αδιαπραγμάτευτο.

Αν τον αγαπάς και θέλεις να υπάρχει στη ζωή σου, είτε σαν σύντροφος είτε σαν φίλος, δεν πρέπει να κάνεις την παραμικρή απόπειρα να του βάλεις όρια και όρους. Δες το κι έτσι: δεν μπορείς να μικρύνεις τη φλόγα ενός κεριού φυσώντας την και ο Τοξότης είναι ζώδιο της Φωτιάς, μην το ξεχνάς. Αν τη φυσήξεις, θα σβήσει, πράγμα που μπορεί να πάθει και η σχέση σου μαζί του.

Αιγόκερως

Ο Αιγόκερως είναι ζώδιο που λειτουργεί καλύτερα έχοντας βάλει σε πλαίσια τη ζωή του. Και δεν επιτρέπει σε κανέναν να μετακινήσει τα «κουτάκια» του. Είναι το είδος του ανθρώπου που σε μεγάλο βαθμό σκέπτεται και διεκπεραιώνει μόνος του τα ζητήματά του, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται τον δικό του ψυχολογικό χώρο και χρόνο για να το κάνει.

Και θεωρεί αναφαίρετο δικαίωμά του να τον αφήνουν στην ησυχία του, να ασχολείται με τα δικά του. Συνήθως το πράγμα πηγαίνει ως εξής: «Μην με ενοχλείς και δεν σε ενοχλώ». Απλό και ξεκάθαρο. Μην το εκλάβεις σαν αδιαφορία για το άτομό σου. Απλώς έτσι είναι φτιαγμένος…

Υδροχόος

Ο Υδροχόος και η προσωπική ελευθερία είναι έννοιες ταυτόσημες. Ο εκπρόσωπος αυτού του ζωδίου θέλει να απλώνεται σαν αέρας, που είναι άλλωστε και το στοιχείο του. Όμως, σε σύγκριση με άλλους ζωδιακούς… υπέρμαχους της ελευθερίας, ο ζωτικός χώρος που απαιτεί ο Υδροχόος για τον εαυτό του είναι σε μεγάλο βαθμό πνευματικός και ψυχολογικός.

Θέλει να νιώθει κυρίως συναισθηματικά ελεύθερος, να μην αισθάνεται δηλαδή ότι ο άλλος προσπαθεί να εισβάλλει στην καρδιά του και στο μυαλό του. Και μπορεί πολύ εύκολα να νιώσει απειλημένος ως προς αυτό. Τότε η αντίδρασή του θα είναι να… διπλοκλειδώσει τις πόρτες, αφήνοντάς σε απ’ έξω.

Ιχθείς

Δεν είναι εύκολο να διαπιστώσεις τα όρια στον ζωτικό χώρο ενός Ιχθύ, κυρίως επειδή δεν τα ξέρει ούτε ο ίδιος. Είναι ελεύθερος, όπως ένα ψαράκι μέσα στο ενυδρείο. Βλέπεις κάθε στιγμή πού βρίσκεται, αλλά είναι αδύνατον να το πιάσεις με τα χέρια, γιατί σου ξεγλιστρά συνεχώς. Έτσι κι εκείνος. Είναι από τα ζώδια που ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι το μεγαλύτερο τους πρόβλημα η καταπίεση.

Μπορεί να μη σου διακηρύσσει με στόμφο τις απαιτήσεις της προσωπικής του ελευθερίας και ιδιωτικότητας, ούτε να τις διεκδικεί με… τον τσαμπουκά του. Απλώς θα κάνει αυτό που θέλει ή θα σε κλείνει έξω από τον κόσμο του, όποτε του αρέσει… Και θα σε κοιτάζει απορημένος αν αιφνιδιάζεσαι και παραπονιέσαι, χωρίς να καταλαβαίνει προς τι η δυσαρέσκειά σου.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού