Ψυχολογία

9 σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από αγχώδη διαταραχή

9 σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από αγχώδη διαταραχή

Ανησυχούμε όλοι μερικές φορές, αλλά όταν το άγχος σας αρχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, μπορεί να είναι μια διαταραχή άγχους.

Τι είναι μια διαταραχή άγχους;

Τα περιστασιακά συναισθήματα άγχους είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια άγχους Ωστόσο, για άτομα με διαταραχές άγχους, αυτή η ανησυχία ή ο φόβος δεν εξαφανίζονται και τα συμπτώματα εντείνονται και παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή.

Δεν είναι όλες οι διαταραχές άγχους οι ίδιες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι διαταραχών άγχους όπως η γενικευμένη διαταραχή άγχους, η διαταραχή πανικού και οι διαταραχές που σχετίζονται με τη φοβία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH). Διαβάστε παρακάτω για τα σημεία και τα συμπτώματα των διαταραχών άγχους.

Η ανησυχία σας δεν είναι πλέον «χρήσιμη» 

Ένα συγκεκριμένο ποσοστό ανησυχίας βοηθά τους ανθρώπους να περάσουν τη μέρα τους – τελικά, είναι η μικρή πίεση που αισθάνεστε που σας παρακινεί να ολοκληρώσετε τις εργασίες και να διατηρήσετε τη ζωή σας σε τάξη. Ωστόσο, η υπερβολική ανησυχία θα μπορούσε να είναι ένα από τα συμπτώματα της διαταραχής άγχους, η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το NIMH.

Πάντα ήμασταν πιο ανήσυχοι, αλλά μόλις βιώσατε μια σημαντική μετάβαση στη ζωή

Ενώ οι διαταραχές άγχους μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, πολλοί ερευνητές παρακολουθούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι ασθενείς καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής, ακόμη και σε νεαρή ηλικία. «Οι διαταραχές άγχους τείνουν να ξεκινούν πραγματικά πολύ νέοι και συνήθως παρατηρούνται σε μικρά παιδιά και εφήβους. Οι άνθρωποι που έχουν γενικευμένη διαταραχή άγχους θα περιγράψουν τον εαυτό τους ως πάντα ανησυχητικό », λέει η Danielle Keenan-Miller, PhD, διευθύντρια της κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Πρόσφατα ζήσατε ένα τραυματικό συμβάν

Ενώ ορισμένοι ψυχολόγοι δεν χαρακτηρίζουν τη μετατραυματική διαταραχή στρες (PTSD) ως διαταραχή άγχους, η εμπειρία μιας ιδιαίτερα αρνητικής ή τρομαχτικής εμπειρίας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα άγχους κάποιου.

Είχατε μία ή περισσότερες κρίσεις πανικού

Ο Fisher υπογραμμίζει ότι μια κρίση πανικού δεν υποδηλώνει απαραίτητα συμπτώματα διαταραχής άγχους, καθώς οι κρίσεις πανικού είναι μια φυσιολογική, εξελικτική αντίδραση στον ακραίο φόβο. «Πολλοί άνθρωποι έχουν κρίσεις πανικού, πολύ περισσότερα άτομα από ό, τι έχουν διαταραχή πανικού», λέει ο Fisher. “Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τι είναι μια επίθεση πανικού: Είναι μια πλήρης εφαρμογή της απόκρισης μάχης ή πτήσης.

Διαμορφώνετε τη ζωή σας γύρω από τους φόβους σας

Σύμφωνα με την Ann Kring, PhD, καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο UC Berkeley, πολλά άτομα με διαταραχές άγχους λειτουργούν καλά χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι τα έχουν επειδή αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ή τους φοβίζουν. “Για μερικούς ανθρώπους, ζουν τη ζωή τους, και ίσως δεν πηγαίνουν έξω ή αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις, αλλά κάνουν μια χαρά”, λέει ο Kring. “Δεν αισθάνεται απαραίτητα ότι παρεμβαίνει στη ζωή τους έως ότου ξαφνικά εμφανιστεί κάτι και καλούνται να κάνουν κάτι και αποφασίσουν να μην το κάνουν.” Όταν το άγχος σας αρχίζει να μειώνεται από την ικανότητα ή την προθυμία σας να ζήσετε τη ζωή σας πλήρως, η θεραπεία μπορεί να σας επιτρέψει να ζήσετε μια πιο πλούσια ζωή.

Το άγχος σας σας κρατά από κοινωνικές λειτουργίες που διαφορετικά θα θέλατε να παρακολουθήσετε
Το να νιώθεις νευρικό μπροστά από ένα πλήθος είναι πολύ φυσιολογικό, όπως και το σκηνικό φόβο πριν από μια παρουσίαση ή μια ομιλία. Αλλά όταν απλά το να είσαι κοντά σε άλλους ανθρώπους γίνεται δύσκολο ή νευρικό, μπορεί να είναι ένα σημάδι κοινωνικού άγχους.

«Αν διαπιστώσεις ότι κάθε φορά που πρέπει να είσαι κοντά σε άλλους ανθρώπους, ο καρδιακός σας ρυθμός επιταχύνεται και αισθάνεσαι κάπως εκνευρισμένος και ναυτία ή κάτι τέτοιο, τότε αυτό είναι διαφορετικό», λέει ο Fisher. “Φτάνεις σε διαφορετικό επίπεδο ή συνέπεια για το πόσο ανήσυχοι παίρνεις που δεν συνδέεται απαραίτητα με ένα συγκεκριμένο συμβάν ή μια συγκεκριμένη απειλή.” Δείτε πώς μπορεί να βοηθήσει η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης κοινωνικού άγχους.

Αντιμετωπίζετε επίσης σωματικά συμπτώματα

Πολλοί πάσχοντες από διαταραχές άγχους, ειδικά εκείνοι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, θα επισκεφθούν το γιατρό αναρωτιούνται για σωματικούς πόνους όπως πονοκεφάλους, στομαχικούς πόνους και πόνο στην πλάτη, εξηγεί η καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας της UCLA Carrie Bearden, PhD. «Οι άνθρωποι μπερδεύονται, συνεχίζουν να πηγαίνουν στους γιατρούς, δεν ξέρουν τι συμβαίνει», λέει ο Bearden.

“Εάν έχετε αυτήν τη συνεχή ανησυχία καθώς και αυτά τα φυσικά συμπτώματα, τότε θα αρχίσουμε να πιστεύουμε ότι είναι μια διαταραχή άγχους και ότι τα φυσικά συμπτώματα σχετίζονται με αυτό.” Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους τόσο απλά όσο η συνεχής πείνα και η κακή στάση του σώματος μπορεί να είναι σημάδια για μια συναισθηματική κατάρρευση. Οι γιατροί αξιολογούν συνήθως αυτά τα φυσικά συμπτώματα για να δουν εάν υπάρχει άλλη ιατρική αιτία πριν από το άγχος. Μάθετε αν το άγχος προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση.

Έχετε συχνά πρόβλημα με τον ύπνο

Πολλοί από εμάς έχουμε ζήσει τουλάχιστον μία νύχτα χωρίς ύπνο χάρη στο άγχος για κάτι στη ζωή μας, αλλά όταν η αϋπνία αρχίζει να γίνεται τακτική εμφάνιση, είναι ανθυγιεινή. «Αν δεν κοιμάσαι πολύ το βράδυ πριν από τον πρώτο μαραθώνιο σου, αυτό είναι πιθανότατα καλά», λέει ο Keenan-Miller. «Αλλά αν δεν κοιμάσαι για εβδομάδες επειδή ανησυχείς για έναν επερχόμενο αγώνα, ακόμα κι αν αυτό που σκέφτεσαι είναι ένας πραγματικός στρες, πιθανότατα δεν θα θέλεις να συνεχίσει για πολύ. Είναι ενοχλητικό για τη λειτουργία των ανθρώπων. »

Το άγχος σας προκαλεί σημαντική δυσφορία

Όλες οι ψυχολογικές διαταραχές συμβαίνουν σε μια «συνέχεια της ανθρώπινης εμπειρίας», λέει ο Φίσερ, που σημαίνει ότι όλοι μας βιώνουμε, και πρέπει να βιώνουμε, μερικά από αυτά τα συμπτώματα άγχους κάθε φορά. Ο πιο σημαντικός αποφασιστικός παράγοντας για το αν το άγχος σας έχει γίνει μια διαταραχή που αξίζει να αντιμετωπιστεί είναι αν σας προκαλεί σημαντική δυσφορία ή σας εμποδίζει να ζήσετε τη ζωή σας. «Θα άρχιζα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να παρατηρήσουν εάν είναι πραγματικά αγχωμένοι και / ή έχουν αισθητή εξασθένηση», λέει ο Fisher.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ