Ψυχολογία

Ποιες συμπεριφορές θεωρούνται τοξικές και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τοξικές καταστάσεις

Ποιες συμπεριφορές θεωρούνται τοξικές και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τοξικές καταστάσεις

Η τοξική συμπεριφορά, σύμφωνα με την ψυχολογία, είναι οποιαδήποτε συμπεριφορά τείνει να προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και τόσο συναισθηματική, όσο και ψυχολογική φθορά, σε όποιον έχει ένα τοξικό άτομο στη ζωή του.

Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου, την συμπεριφορά του, ίσως ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. 

Δεν αποκλείεται να είμαστε εμείς οι ίδιοι, τοξικοί, και να μην το έχουμε αντιληφθεί, ή δεν θέλουμε να παραδεχτούμε την αλήθεια μας, μέσα από παρατήρηση του εαυτού, ενδοσκόπηση στον βαθύτερο εαυτό μας. 

Τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου, είναι η αρνητική ενέργεια, είτε αυτή αφορά διαρκή δραματοποίηση καταστάσεων, είτε απλά μπλοκάρισμα της θετικής ενέργειας ενός άλλου ανθρώπου με συνεχή υπενθύμιση δυσάρεστων γεγονότων.

Παράλληλα, οι τοξικοί άνθρωποι, συνήθως λατρεύουν να ασχολούνται και να κρίνουν τις ζωές των άλλων, ενώ θα παρατηρήσετε, ότι πολύ συχνά, η κριτική τους αυτή, περιλαμβάνει άσχημα σχόλια και άνευ λόγου υπεραναλυμένο κουτσομπολιό.

Μάλιστα, η χρήση χυδαίων λέξεων και προσβολών, είναι ένα ακόμα σημάδι, πως δεν διστάζουν να εκφραστούν με τον χειρότερο τρόπο, εντελώς ελεύθερα, για ένα άτομο που δεν γνωρίζουν, χωρίς μάλιστα να βρίσκεται μπροστά.

Συχνά, παρουσιάζουν περίσσιο θάρρος, το οποίο πολλές φορές μετατρέπεται σε θράσος και έτσι καταφέρνουν να εμπλέκονται στις ζωές των άλλων, να επιβάλλονται σε αυτές και πολλές φορές να τις καταστρέφουν.

Ακόμα κι αν σε ένα αρχικό στάδιο είναι ιδιαίτερα διακριτικοί, πολύ γρήγορα θα εκδηλωθούν.

Το δυνατότερο σημείο των τοξικών ανθρώπων, είναι η εξαπάτηση και το ψέμα.

Προσποιούνται πολύ εύκολα, αφού έχουν σοβαρή δυσλειτουργία στην δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης με τους γύρω τους, έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης και το ψέμα φαντάζει πολύ φυσιολογικό στα μάτια και τις ζωές τους.

Στο σημείο αυτό, είναι πολύ πιθανό, να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε μπορέσουν από εσάς για να κερδίσουν κάτι οι ίδιοι, ακόμα κι αν αυτή η διαδικασία σας πληγώσει τόσο πολύ που θα σας τραυματίσει ψυχικά.

Συνήθως, παρουσιάζουν μια ακραία παθητικότητα και έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για το τι πραγματικά συμβαίνει στους κοντινούς τους ανθρώπους, ενώ παράλληλα, πολύ δύσκολα θα δείξουν προθυμία να προσφέρουν βοήθεια σε κάθε επίπεδο.

Συνακόλουθα, αρνούνται οποιαδήποτε ευθύνη και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις εκάστοτε άσχημες συμπεριφορές τους.

Πως εμφανίζεται κάθε τοξικός άνθρωπος

Τις περισσότερες φορές, ένας τοξικός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει και συνήθως αρνείται μάλιστα, ότι έχει δυσλειτουργική συμπεριφορά.

Παρ ΄όλα αυτά, οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε γύρω μας, θα πρέπει να μας εμπνέουν, να μας υποστηρίζουν και να μας βοηθούν να είμαστε αισιόδοξοι με όλη τους τη δύναμη και όχι να μας φθείρουν, να μας αγχώνουν και να μας εξαντλούν ψυχολογικά.

Άτομα που ασχολούνται διαρκώς με τις ζωές των άλλων, τις σχολιάζουν ακατάπαυστα και ευχαριστιούνται με τις δύσκολες στιγμές που ένας γνωστός τους πιθανόν να αντιμετωπίζει, είναι τοξικά.

Άτομα που αδυνατούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και προβάλλουν πάνω σας κάθε ευθύνη και κάθε αιτία για τα δικά τους προβλήματα, είναι τοξικά.

Επίσης, άτομα που θυματοποιούν τον εαυτό τους συνεχώς, αποποιούνται των ευθυνών τους και βρίσκονται διαρκώς σε μια κατάσταση ανάγκης, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν και αποζητούν τον οίκτο των γύρω τους, είναι και πάλι τοξικά.

Τοξικά είναι και τα άτομα, τα οποία είναι ασταμάτητα αρνητικά, δεν μπορούν να χαρούν σε καμία περίσταση, ή χαίρονται μόνο από τις δυστυχίες των άλλων.

Άτομα τα οποία ζηλεύουν με τις χαρές των άλλων και ακριβώς σε αυτό το σημείο, τείνουν να γίνονται υπερβολικά επικριτικοί και άτομα τα οποία κρατάνε μια συναισθηματική απόσταση από εσάς, ενώ ταυτόχρονα αντλούν χρήσιμες πληροφορίες και τις κρατούν σαν όπλο, με σκοπό να τις εκμεταλλευτούν προς όφελός  τους, σε μια δική σας δύσκολη στιγμή, είναι τοξικά.

Πως αντιμετωπίζουμε τοξικές καταστάσεις και τοξικούς ανθρώπους

Η τοξική συμπεριφορά και κατ΄ επέκταση μια τοξική σχέση είναι αρκετά δυσάρεστη και δυσοίωνη.

Συνεπώς, εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση που θα νιώθετε ανεξήγητη δυσφορία και αρνητικότητα, προσπαθήστε να εντοπίσετε από που προέρχεται και μείνετε σε αγρύπνηση, για να το αντιμετωπίσετε.

Πολλές φορές χρειάζεται να αποστασιοποιηθούμε από την συναισθηματική μας προσκόλληση με το τοξικό άτομο και να δούμε τα πράματα πιο αντικειμενικά.

Τότε, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η συμπεριφορά τους, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, θα γίνει κατανοητή και προβλέψιμη.

Μην μπείτε στη διαδικασία να αναδιοργανώσετε το χάος που επικρατεί στη ζωή αυτών των ανθρώπων, όσο κοντά σας κι αν είναι.

Προτρέψτε τον απλά, να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να λάβει εξατομικευμένη και αποτελεσματική βοήθεια από έναν επαγγελματία.

Προστατέψτε την ψυχική σας υγεία από τοξικούς ανθρώπους

Εστιάστε στην ψυχική σας υγεία και ηρεμία και προστατέψτε αυτά τα αγαθά, μπλοκάροντας οτιδήποτε προσπαθήσει να σας τα κλονίσει.

Μην επηρεάζεστε εύκολα από εξωτερικά ερεθίσματα και μην χαλάτε την θετική σας ενέργεια, εάν πρώτα δεν φιλτράρετε επαρκώς την οποιαδήποτε πληροφορία λάβατε.

Αξιολογήστε τα σχόλια που λαμβάνετε και προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε το μήνυμα που κρύβεται πίσω από αυτή, καθώς και την πρόθεση του ατόμου που σας την έδωσε.

 Εάν καταλήξετε πως είναι αρνητική, μην την αφήσετε να σας επηρεάσει, εστιάστε σε κάποια άλλη σκέψη ή κάποιο άλλο γεγονός.

Βρείτε ανεξάρτητες πηγές ενέργειας και μάλιστα θετικής.

Ασχοληθείτε με πράγματα που αγαπάτε, κλείστε την τηλεόραση, ακούστε μουσική, χορέψτε, εστιάστε στη δική σας ζωή και διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

Παρακάμψτε την οποιαδήποτε ένταση και συγχωρέσετε τους άλλους.

Τοξικές σχέσεις

Στα πλαίσια των σχέσεων, είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο/η σύντροφός μας, ενδέχεται να μην είναι τοξικός, αλλά η δυναμική της σχέσης που έχουμε αναπτύξει και η μεταξύ μας αλληλεπίδραση, να προκαλεί μια τοξική κατάσταση ή μια τοξική σχέση.

Εάν ο/η σύντροφός μας ή εάν εμείς οι ίδιοι είμαστε ιδιαίτερα δυναμικοί και ανταγωνιστικοί χαρακτήρες, είναι λογικό να δημιουργηθεί μια σύγκρουση, μέσα από την οποία, θα αναδειχθεί ένας διαφορετικός εαυτός μας.

Στην περίπτωση αυτή, ενδείκνυται η σταθερή και ειλικρινής επικοινωνία με τον/την σύντροφό μας, ενώ πρώτα, θα έχουμε επεξεργαστεί, ο καθένας ξεχωριστά, τα δικά του θέματα αυτοπεποίθησης με μια διαρκή ενδοσκόπηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι μια υγιής σχέση, ορίζεται όταν τα δύο μέλη, εξελίσσονται και προχωρούν ταυτόχρονα και παράλληλα.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω, αποτελούν ένα παράδειγμα και ισχύουν για οποιοδήποτε πλαίσιο σχέσης και όχι μόνο για τις ερωτικές.

Στην περίπτωση που έχετε την οποιαδήποτε σχέση με ένα άτομο το οποίο είναι ανυπόφορα επικριτικό, αρνητικό ή εγωκεντρικό, προτιμήστε να κρατήσετε μια εύλογη απόσταση και να μειώσετε τις αλληλεπιδράσεις μαζί του, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις, μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να αλλάξει τις πυρηνικές του πεποιθήσεις.

Πηγές

Huffingtonpost.gr
Iatronet.gr
Psychology.gr
Ekpaideytikos.gr

Ψυχολογία

26.01.2021

Πανδημία: Ψυχολογικές διακυμάνσεις και η δύναμη του αυτοπροσδιορισμού στο KΠΙΣΝ

Οι νέοι άνθρωποι, είναι τα “κύρια” θύματα των περιοριστικών μέτρων και της  πανδημίας, καθώς τα χτύπησαν “καίρια”, σε μια ηλικία που σηματοδοτεί, καθορίζει την ζωή τους, την ψυχική τους ισορροπία, το μέλλον τους. Η δύναμη της νιότης, μεταλλάχθηκε σε ευάλωτη ομάδα, σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της κατάστασης που όλοι βιώνουμε. Τα περιοριστικά μέτρα και […]

26.01.2021

Απόρριψη στον έρωτα: Από τι εξαρτάται η αποδοχή της απόρριψης; Πώς μας επηρεάζει;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ερωτευτεί κάποια στιγμή στη ζωή μας και αντίστοιχα έχουμε βιώσει την απόρριψη, άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο. Τι λέει όμως για τον χαρακτήρα μας ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε την απόρριψη; Κάποιοι δεν μπορούν να τη δεχτούν με τίποτα ενώ άλλοι το βλέπουν μέρος της ζωής και το ξεπερνούν πιο […]

Η σπουδαιότητα της ανάληψης προσωπικής ευθύνης
25.01.2021

Η σπουδαιότητα της ανάληψης προσωπικής ευθύνης

Στρες: Πώς καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας;
25.01.2021

Στρες: Πώς καταστρέφει το ανοσοποιητικό μας;

Η μάνα είναι κιβωτός αγάπης
23.01.2021

Η μάνα είναι κιβωτός αγάπης

Αναγνώριση προσώπων και προσωπαγνωσία
23.01.2021

Αναγνώριση προσώπων και προσωπαγνωσία

Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο για το αλκοόλ για γονείς και εκπαιδευτικούς
23.01.2021

Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο για το αλκοόλ για γονείς και εκπαιδευτικούς

Χωρισμός μετά από μακροχρόνιες σχέσεις: Tα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε
22.01.2021

Χωρισμός μετά από μακροχρόνιες σχέσεις: Tα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για 7 μέρες και πείτε αντίο στο στρες
22.01.2021

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για 7 μέρες και πείτε αντίο στο στρες

9 σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από αγχώδη διαταραχή
22.01.2021

9 σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από αγχώδη διαταραχή

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ασθένειες
3

Ρήξη μηνίσκου και σύγχρονη αντιμετώπιση

Ψυχολογία
4

Αναγνώριση προσώπων και προσωπαγνωσία

Περισσότερα

28.01.2021

7 απλοί τρόποι αποτοξίνωσης των νεφρών (βίντεο)

Καταρχήν μπορούμε να κάνουμε αυτο-αποτοξίνωση στα νεφρά μας; Και αν ναι πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Μείνετε ενυδατωμένοι Μένοντας ενυδατωμένοι κάνετε ευκολότερο στα νεφρά να εκτελούν τα καθήκοντά τους μέσω της απομάκρυνσης των τοξινών και των αποβλήτων με τη μορφή ούρων. Τα ούρα σας είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης αφυδάτωσης. Για να ελέγξετε, μπορείτε […]

28.01.2021

Κρέας: Πώς να το καταψύξετε σωστά

Τα περισσότερα τρόφιμα που θέλουμε να αποθηκεύσουμε και να διατηρήσουμε για κάποιο χρονικό διάστημα, συνήθως τα καταψύχουμε. Ειδικά το κρέας επειδή το μαγειρέυουμε ανά διαστήματα, βολεύει πολύ να το αγοράζουμε και να το αποθηκεύουμε μέχρι να θελήσουμε να το φάμε. Πώς μπορούμε όμως να το καταψύξουμε σωστά και για πόσο χρονικό διάστημα; Ανάλογα με την […]

Νόσος Καβασάκι και κορωνοϊός: Ποιά η σύνδεσή τους;
28.01.2021

Νόσος Καβασάκι και κορωνοϊός: Ποιά η σύνδεσή τους;

10 σπιτικές και μαγικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας
28.01.2021

10 σπιτικές και μαγικές χρήσεις της μαγειρικής σόδας

Πως να επιβραδύνετε τα σημάδια γήρανσης και να αισθανθείτε πραγματικά νεότεροι  με φυσικό τρόπο!
28.01.2021

Πως να επιβραδύνετε τα σημάδια γήρανσης και να αισθανθείτε πραγματικά νεότεροι με φυσικό τρόπο!

Οι λοιμωξιολόγοι «ξανακλειδώνουν» σήμερα ή αύριο την Αττική: Κλείνει λιανεμπόριο & Γυμνάσια-Λύκεια
28.01.2021

Οι λοιμωξιολόγοι «ξανακλειδώνουν» σήμερα ή αύριο την Αττική: Κλείνει λιανεμπόριο & Γυμνάσια-Λύκεια

Η πορεία της πανδημίας COVID-19 στη Γερμανία
28.01.2021

Η πορεία της πανδημίας COVID-19 στη Γερμανία

Ποια είναι η διάρκεια της ανοσολογικής μνήμης έναντι του SARS-COV-2;
28.01.2021

Ποια είναι η διάρκεια της ανοσολογικής μνήμης έναντι του SARS-COV-2;

Υπάρχουν οι πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά;
28.01.2021

Υπάρχουν οι πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά;

Η αξία του ελέγχου του σωματικού βάρους σε παιδιά και εφήβους
28.01.2021

Η αξία του ελέγχου του σωματικού βάρους σε παιδιά και εφήβους