Healthy pets

Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε και βλάπτουμε το κατοικίδιό μας

Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε και βλάπτουμε το κατοικίδιό μας

Εσφαλμένους υπολογισμούς όσον αφορά τον υπολογισμό της ποσότητας τροφής πως βάζουν στους σκύλους τους κάνουν συστηματικά οι ιδιοκτήτες τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Guelph.

Η μελέτη σχεδιάστηκε για να εξετάσει τις ικανότητες μέτρησης των ιδιοκτητών σκύλων και βρήκε ότι η απόκλιση κυμαινόταν από την υποτίμηση κατά 48% της ποσότητας έως την υπερεκτίμησή τη κατά 152%, ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιούσαν και την ποσότητα που προσπαθούσαν να σερβίρουν.

Το περιστασιακό λάθος στη μέτρηση ενδέχεται να μην έχει ιδιαίτερα επιβλαβή αποτελέσματα, αλλά τα λάθη που γίνονται συχνά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποσιτισμό, αύξηση βάρους ή και παχυσαρκία του κατοικιδίου, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jason Coe.

«Είναι αρκετά ανησυχητικό το πόσο συχνά οι εθελοντές στο πείραμα ξεπερνούσαν το όριο των συνιστώμενων μερίδων. Οι ιδιοκτήτες σκύλων μπορούν εύκολα να υπερσιτίζουν τα κατοικίδιά τους αν δεν μετράνε τις μερίδες σωστά, θέτοντας τα ζώα τους σε κίνδυνο ανάπτυξης νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Η λύση, δήλωσε ο καθηγητής Coe, είναι να αλλάξουν οι ιδιοκτήτες τον τρόπο μέτρησης της ξηράς τροφής που δίνουν στον σκύλο τους. Η χρυσή τομή θα μπορούσε να είναι η χρήση μίας ζυγαριάς κουζίνας για να ζυγίσουν τις μερίδες. Οι συσκευές αυτές είναι ακριβείς και αφήνουν πολύ μικρό περιθώριο λάθους για να διασφαλίσουν ότι οι σκύλοι ούτε θα υπερσιτιστούν αλλά ούτε και θα υποσιτιστούν.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Veterinary Record, συμμετείχαν 100 ιδιοκτήτες σκύλων από τους οποίους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν μία από τις τρεις συνήθεις συσκευές μέτρησης για να υπολογίσουν την τροφή του σκύλου:

Μία σέσουλα με σημάδια υπολογισμού, ένα ποτήρι μέτρησης το οποίο χρησιμοποιείται υπό κανονικές συνθήκες για το μαγείρεμα και μία κούπα μέτρησης ξηράς τροφής.

Από κάθε συμμετέχοντα ζητήθηκε να λάβει τη συσκευή μέτρησης και να μετρήσει τρεις διαφορετικούς όγκους ξηράς τροφής για το σκύλο: 1/4 του φλιτζανιού, 1/2 φλιτζάνι και ένα φλιτζάνι. Ακολούθως ο όγκος του φαγητού που υπολόγισαν οι συμμετέχοντες συγκρίθηκε με τους σωστούς όγκους αντίστοιχα.

Οι μερίδες των συμμετεχόντων ποικίλλαν σημαντικά, ειδικά όταν τους ζητήθηκε να υπολογίσουν τη μικρότερη μερίδα.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα μικρά σκυλιά, καθώς συνήθως λαμβάνουν και τη μικρότερη ποσότητα φαγητού. Ακόμα και ένας μικρός υπερσιτισμός ενός μικρού σκυλιού θα μπορούσε να είναι σημαντικός αυξάνοντας την ημερήσια θερμιδική πρόσληψή του θέτοντας το σε κίνδυνο αύξησης βάρους», εξήγησε ο κ. Coe.

Οι εθελοντές κατάφεραν να είναι πιο ακριβείς όταν χρησιμοποίησαν τη συσκευή μέτρησης ενός φλιτζανιού και τους ζητήθηκε να υπολογίσουν το ένα φλιτζάνι ξηράς τροφής. «Μία επιλογή για τη βελτίωση της ακρίβειας είναι να χρησιμοποιείται εργαλείο το οποίο αντιστοιχείται με την ποσότητα που χρειάζεται», εξήγησε ο κ. Coe.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν τα κατοικίδιά τους να είναι υγιή και χαρούμενα και η σίτισή τους με τη σωστή ποσότητα τροφής είναι κομβικής σημασίας αυξάνοντας τις πιθανότητές τους για μακροζωία και υγεία.», καταλήγει ο κ. Coe.

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού