Εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Μπορεί η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος να σας βοηθήσει να συλλάβετε;

Εγκυμοσύνη: Μπορεί η μέτρηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος να σας βοηθήσει να συλλάβετε;

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είναι σημαντικό να κατανοήσετε το σώμα σας και τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του κύκλου σας.

Ένας από τους πιο παραδοσιακούς τρόπους για να αποκτήσετε επιπλέον πληροφορίες είναι να παρακολουθείτε τη βασική θερμοκρασία του σώματός σας.

Tι είναι  όμως η παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος και πώς μπορείτε να αποφασίσετε αν είναι η σωστή μέθοδος στη δική σας περίπτωση;

Τι είναι η βασική θερμοκρασία σώματος;

Ο όρος βασική θερμοκρασία σώματος αναφέρεται στη θερμοκρασία του σώματός σας όταν είναι σε θέση πλήρους ηρεμίας.

Η βασική θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται αμέσως μετά την ωορρηξία, οπότε η παρακολούθησή της μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποιες ημέρες έχετε ωορρηξία.

Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να σας δείξει ποιες ημέρες θα πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή εάν προσπαθείτε να συλλάβετε”, εξηγεί ο κ. Βασίλειος Βαγγόπουλος, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Επιστ. Συνεργάτης Γαία, προσθέτοντας:

Είναι καλό να κατανοήσετε τον κύκλο σας, να ξέρετε πότε έχετε ωορρηξία και πότε όχι και να δείτε πόσο διαρκεί η ωχρινική φάση — η δεύτερη φάση του έμμηνου κύκλου».

Η βασική θερμοκρασία σώματος των περισσότερων γυναικών είναι 36,1°C έως 36,3°C πριν από την ωορρηξία.

Μετά την ωορρηξία, κυμαίνεται συνήθως στους 36,4 έως 37°C.

Αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη βασική θερμοκρασία σώματος:

  • Άγχος
  • Ταξίδια
  • Έλλειψη ύπνου
  • Δυσπεψία
  • Άσκηση
  • Συχνότητα σεξουαλικών επαφών
  • Ναρκωτικά ή/και αλκοόλ
  • Έλλειψη ύπνου ή διακεκομμένοι κύκλοι ύπνου
  • Ορισμένες διαταραχές και φάρμακα

Η τυπική θερμοκρασία σώματος όλων των ανθρώπων είναι διαφορετική και η παρακολούθησή της κατά τη διάρκεια μερικών μηνών, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τη δική σας – πριν και μετά την ωορρηξία.

-Γιατί να παρακολουθείτε τη βασική θερμοκρασία σώματος;

Είτε προσπαθείτε να συλλάβετε είτε όχι, έχει αξία να μάθετε πώς λειτουργεί ο κύκλος σας.

Και εξετάζοντας τα αποτελέσματα που καταγράψατε κατά την παρακολούθηση της θερμοκρασίας, ο γυναικολόγος μπορεί να ανακαλύψει κρυφά προβλήματα υγείας.

Μερικές φορές η βασική θερμοκρασία σώματος παρουσιάζει συνεχείς αυξομειώσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό σημείο στο οποίο να παρατηρείται η μεταβολή που θα μπορούσε να σηματοδοτεί την έναρξη της ωορρηξίας“, τονίζει ο κ. Βαγγόπουλος.

Συνήθως, οι γυναίκες αυτές δεν έχουν ωορρηξία, οπότε ένα τέτοιο αποτέλεσμα δίνει το έναυσμα για να γίνουν κάποιες εξετάσεις.

Πώς λαμβάνεται η βασική θερμοκρασία σώματος;

Υπάρχει ένας πρωταρχικός κανόνας που πρέπει να έχετε υπόψη σας κατά την παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος: “Η θερμομέτρηση πρέπει να γίνεται καθημερινά υπό τις ίδιες συνθήκες”.

Συνήθως, οι γυναίκες θερμομετρούνται το πρωί πριν σηκωθούν από το κρεβάτι, έτσι ώστε να υπάρχει συνέπεια στις μετρήσεις.

Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε, σύμφωνα με  τις οδηγίες του κ. Βαγγόπουλου:

-Πάρτε τη θερμοκρασία σας:

Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι για να πάτε στην τουαλέτα, να βάλετε τους φακούς επαφής σας ή ακόμα και να πατήσετε το κουμπί αναβολής της αφύπνισης, πάρτε ένα κλασσικό θερμόμετρο για να μετρήσετε τη βασική θερμοκρασία του σώματος σας από το στόμα.

-Καταγράψτε τα αποτελέσματα:

Καταγράψτε τη θερμοκρασία σε ένα μπλοκ σημειώσεων, σε γράφημα ή σε όποια μορφή προτιμάτε.

Ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν χαρτί μιλιμετρέ, ενώ άλλες χρησιμοποιούν εφαρμογές ειδικά σχεδιασμένες για την παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος.

Να είστε συνεπείς:

Καταγράψτε τη βασική θερμοκρασία σώματος καθημερινά (ή όσο το δυνατόν πιο συχνά), επιχειρώντας να την παίρνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Παραλείψτε τη θερμομέτρηση όταν ταξιδεύετε ή όταν έχετε καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, καθώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι ακριβή.

Παρακολουθήστε πότε θα υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας:

Έχετε το νου σας για αύξηση περίπου 0,2 βαθμών.

“Όταν η θερμοκρασία σας παραμείνει σε αυτό το αυξημένο επίπεδο για τρεις ημέρες, πιθανότατα έχει ολοκληρωθεί η ωορρηξία και έχετε περάσει στη δεύτερη φάση του έμμηνου κύκλου”, εξηγεί ο κ. Βαγγόπουλος.

-Πότε πρέπει να έχετε σεξουαλικές επαφές;

Αυτή η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας συμβαίνει μετά την ωορρηξία, αλλά το σώμα σας είναι πιο γόνιμο πριν την ωορρηξία.

Μόλις εξοικειωθείτε με τη συστηματική καταγραφή της βασικής θερμοκρασίας σώματος, θα είστε λογικά σε θέση να προσδιορίσετε κάποια επαναλαμβανόμενα μοτίβα που θα σας υποδείξουν πόσες ημέρες εντός του κύκλου σας είναι πιο γόνιμες— και εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, θα επιδιώξετε να έχετε σεξουαλικές επαφές τις ημέρες ακριβώς πριν από την ωορρηξία και 2-3 ημέρες μετά.

Έχοντας κάνει συστηματική καταγραφή για έναν-δυο μήνες, μια γυναίκα με τακτικό κύκλο γνωρίζει πότε θα αυξηθεί η θερμοκρασία της ώστε να έχει σεξουαλική επαφή εντός του «παραθύρου» των γόνιμων ημερών.

Το μειονέκτημα της καταγραφής της βασικής θερμοκρασίας σώματος

Υπάρχει μια παγίδα:

«Η παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος μας δίνει στοιχεία σχετικά με την ωορρηξία μόνο αφότου ολοκληρωθεί η ωορρηξία. Δεν είναι κάποιο ξυπνητήρι που να λέει «Είστε έτοιμη να συλλάβετε»“, επισημαίνει ο κ. Βαγγόπουλος.

Αυτό σημαίνει ότι όταν αυξάνεται η θερμοκρασία σας, οι γόνιμες μέρες σας έχουν ήδη περάσει.

Η παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας σώματος μπορεί με την πάροδο του χρόνου να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το πότε είναι πιθανό να έχετε ωορρηξία, αλλά εάν θέλετε μια πιο άμεση απάντηση σχετικά με το πότε πρέπει να υπάρξει σεξουαλική επαφή προκειμένου να συλλάβετε, δοκιμάστε το τεστ ωορρηξίας με δοκιμαστικές ταινίες.

Τις εμβυθίζετε στα ούρα σας και σας δείχνουν αν βρίσκεστε στις γόνιμες ημέρες σας.

Οι γυναίκες που παρακολουθούν τη βασική θερμοκρασία του σώματός τους το κάνουν συνήθως επειδή τους το συστήνει ο γυναικολόγος τους για να κατανοήσουν καλύτερα τον κύκλο τους, αλλά η αποστολή της θερμοκρασίας του σώματος ολοκληρώνεται εκεί — απλώς σας βοηθά να κατανοήσετε τον κύκλο σας.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος αντισύλληψης ή να αντικαταστήσει τη ιατρική συμβουλή ως προς τη διερεύνηση της γονιμότητας”, καταλήγει ο κ. Βαγγόπουλος.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού