Φάρμακα

«Αθωώνονται» τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος

«Αθωώνονται» τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος

Οι φόβοι σχετικά με το ότι τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, φαίνεται να κατευνάζονται μέσω μιας νέας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση «The Lancet».

Η προηγούμενη ανησυχία

Προηγούμενη καναδική μελέτη συνέδεε το φυλλικό οξύ με μικρή αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου. Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 50.000 άτομα και δεν έδειξε διαφορές σε ό,τι αφορούσε την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο στα άτομα που λάμβαναν φυλλικό οξύ σε σύγκριση με όσα δεν λάμβαναν τέτοια συμπληρώματα.

Συμπληρώματα φυλλικού οξέος συστήνεται να λαμβάνονται από τις εγκύους κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης καθώς μειώνουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Συγχρόνως πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Νοτίου Αφρικής και της Αυστραλίας έχουν ήδη προσθέσει φυλλικό οξύ – αποκαλείται επίσης βιταμίνη Β9 – στο αλεύρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πλήθους προϊόντων.

Επιφυλακτική η Ευρώπη

Στη Δυτική Ευρώπη ωστόσο τηρείτο επί μακρόν μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση επειδή η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος είχε φανεί ότι μπορεί να «καλύψει» τα συμπτώματα αναιμίας σε κάποια μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα. Ακόμη εντονότερη ανησυχία «γεννήθηκε» όμως το 2007 όταν η καναδική μελέτη έδειξε πως η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, η οποία μειωνόταν σταθερά στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αυξήθηκε παροδικά μόλις το φυλλικό οξύ προστέθηκε στο αλεύρι. Μια θεωρία ανέφερε ότι το φυλλικό οξύ «πυροδοτούσε» την ανάπτυξη μικροσκοπικών καρκινικών όγκων ή προκαρκινικών αλλοιώσεων, επιτρέποντας την πιο πρώιμη διάγνωσή τους με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι είχαν ανέβει τα ποσοστά του συγκεκριμένου καρκίνου.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Lancet» συγκρίθηκαν τα ποσοστά καρκίνου για μια περίοδο πέντε ετών σε 50.000 άτομα από διαφορετικές χώρες – κάποια άτομα λάμβαναν συμπλήρωμα φυλλικού οξέος και κάποια άλλα εικονικό συμπλήρωμα.

Οι δόσεις της βιταμίνης που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που περιέχονται στο αλεύρι, ωστόσο η μικρή αύξηση στη συχνότητα καρκίνου που παρατηρήθηκε στην ομάδα η οποία λάμβανε το συμπλήρωμα δεν ήταν στατιστικώς σημαντική, γεγονός που πιθανότατα μαρτυρεί ότι ήταν απλώς τυχαία.

Ενας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο δρ Ρόμπερτ Κλαρκ από το Τμήμα Κλινικών Δοκιμών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, χαρακτήρισε τα ευρήματα ως «καθησυχαστικά». Όπως είπε, «εάν υπήρχε σημαντική επίδραση, θα περιμέναμε να την είχαμε εντοπίσει μέχρι τώρα». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι ενώ οι δόσεις φυλλικού οξέος που προστίθενται στο αλεύρι είναι πολύ μικρότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, κάποια άτομα που ζουν σε χώρες όπου το αλεύρι είναι εμπλουτισμένο με τη βιταμίνη συνεχίζουν να λαμβάνουν και επιπλέον συμπληρώματά της. «Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορούσε αυτά τα άτομα και έτσι χρησιμοποιήσαμε μεγαλύτερες δόσεις της βιταμίνης στη μελέτη μας».

πηγή: tovima.gr

Φάρμακα

20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Ο Τζον Γουάτς, ο οποίος έλαβε τρία εμβόλια και έχει διαγνωστεί με μια ποικιλία παθήσεων υγείας, είπε ότι το πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων δεν έχει προχωρήσει σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και ότι τα εμβόλια προκάλεσαν μαζικές αυξήσεις θανάτων και ότι ο ίδιος δεν θέλει να γίνει ένα ακόμα […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»
11.01.2024

Αρχίατρος της Φλόριντα: «Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 είναι ο αντίχριστος των σκευασμάτων»

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!
08.01.2024

Διάσημος ιολόγος προειδοποιεί: «Οι χώρες που εμβολιάστηκαν κατά Covid-19 θα υποστούν μείωση πληθυσμού της τάξεως του 40%»!

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!
05.01.2024

Υπουργείο Υγείας της Φλόριντα: «Σταματήστε τα mRNA εμβόλια κατά Covid – Δεν είναι κατάλληλα για χρήση σε ανθρώπους»!

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»
23.11.2023

ΠΟΥ: «Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 10 εκατ. θανάτους έως το 2050»

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε
21.11.2023

Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία
16.11.2023

Βρετανία: «Πράσινο φως» σε γονιδιακή θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία και τη β-θαλασσαιμία

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια
10.11.2023

ΗΠΑ: Έδωσαν το «πράσινο φως» για το πρώτο εμβόλιο κατά του ιού τσικουνγκούνια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού