Φάρμακα

Η ΕΕ ξεκίνησε πάλι να μιλά για μέτρα περιορισμού από το Φθινόπωρο: «Δεν τελείωσε η πανδημία»

Ζητά εντατικοποίηση εμβολιασμού
Η ΕΕ ξεκίνησε πάλι να μιλά για μέτρα περιορισμού από το Φθινόπωρο: «Δεν τελείωσε η πανδημία»

Νέες δράσεις για τη διαχείριση της τρέχουσας φάσης της πανδημίας, αλλά και για την προετοιμασία της επόμενης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στη νέα φάση της πανδημίας, και για να περάσουμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε έναν πιο βιώσιμο τρόπο, ο συντονισμός θα είναι, για άλλη μια φορά, απαραίτητος. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα πριν από το φθινόπωρο για να εξασφαλίσουν επαγρύπνηση και συνεχή συντονισμό της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης στον τομέα της υγείας.

Παραμένοντας σε εγρήγορση κατά τη μετάβαση από την οξεία φάση της COVID-19

Τα τρέχοντα χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης από την COVID-19 προσφέρουν στα κράτη μέλη την ευκαιρία να ενισχύσουν την επιτήρησή τους, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τη συνολική ετοιμότητά τους για πανδημία.

Ειδικότερα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη για τα εξής:

• Εντατικοποίηση του εμβολιασμού και των ενισχυτικών δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ταυτόχρονη κυκλοφορία της COVID-19 και της εποχικής γρίπης.

• Δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων επιτήρησης που δεν βασίζονται πλέον στον εντοπισμό και την αναφορά όλων των περιπτώσεων COVID-19, αλλά στη λήψη αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών εκτιμήσεων.

• Συνέχιση στοχευμένων τεστ και αλληλούχισης επαρκών δειγμάτων για την ακριβή εκτίμηση της κυκλοφορίας της παραλλαγής και την ανίχνευση νέων παραλλαγών.

• Επένδυση στην ανάκαμψη των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και αξιολόγηση των ευρύτερων επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας και των καθυστερήσεων στις θεραπείες και τη φροντίδα.

• Συνέχιση του συντονισμού των κανόνων για τη διασφάλιση δωρεάν και ασφαλών ταξιδιών, τόσο εντός της ΕΕ όσο και με διεθνείς εταίρους.

• Υποστήριξη της ανάπτυξης της επόμενης γενιάς εμβολίων και θεραπειών..

Εντατικοποίηση της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19.

• Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε θέματα υγείας και της παγκόσμιας διάστασης της καταπολέμησης της COVID-19

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας, καθώς περνάμε από τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση της COVID-19. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Οι αριθμοί λοιμώξεων εξακολουθούν να είναι υψηλοί στην ΕΕ και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πεθαίνουν από την COVID-19 παγκοσμίως. Επιπλέον, νέες παραλλαγές μπορούν να εμφανιστούν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Αλλά ξέρουμε τον δρόμο προς τα εμπρός. Πρέπει να επιταχύνουμε περαιτέρω τον εμβολιασμό και τις ενισχυτικές δόσεις, καθώς και τα στοχευμένα τεστ – και πρέπει να συνεχίσουμε να συντονίζουμε στενά τις απαντήσεις μας στην ΕΕ».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής , Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε ότι «η πανδημία της COVID-19 δεν έχει τελειώσει και ο ιός είναι εδώ για να μείνει. Ενώ η κατάσταση της υγείας βελτιώνεται, πρέπει να προετοιμαστούμε για διαφορετικά σενάρια και να το κάνουμε με συντονισμένο τρόπο. Οι νέες παραλλαγές δεν είναι ζήτημα το εάν θα υπάρξουν αλλά το πότε. Ο αυτοσχεδιασμός και ο κατακερματισμός δεν αποτελούν επιλογή. Η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα παραμένει τόσο απαραίτητη όσο ποτέ και πρέπει να συνεχίσουμε το έργο μας χωρίς να σταματάμε».

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός, η ισχυρή συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ και η φυσική ανοσία παρέχουν ένα ευπρόσδεκτο παράθυρο ευκαιρίας για μετάβαση από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια πιο βιώσιμη διαχείριση της COVID-19. Οι αριθμοί μόλυνσης εξακολουθούν να είναι υψηλοί στην ΕΕ, αλλά η πίεση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει μειωθεί και οι κοινωνίες μας και οι οικονομίες άνοιξαν ξανά.

Οι πολίτες μας μπορούν επιτέλους να απολαύσουν αυτή την περίοδο με πολύ λιγότερους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή, μετά από δυόμισι δύσκολα χρόνια. Είναι όμως κρίσιμο τα κράτη μέλη να διατηρούν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και ετοιμότητας για νέα κρούσματα και παραλλαγές – η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να εμβολιαζόμαστε παγκοσμίως, τώρα που υπάρχει η προσφορά εμβολίων δεν αποτελεί πλέον πρόκληση. Το πώς θα συνεχίσει η COVID-19 να επηρεάζει τις ζωές μας τα επόμενα χρόνια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα, στην ΕΕ και παγκοσμίως».

Επιπλέον, η Επιτροπή ανακοινώνει δράσεις για τη διασφάλιση ανθεκτικών αλυσίδων εφοδιασμού σε όλη την πανδημία, τόσο για ιατρικά αντίμετρα όσο και για κρίσιμα προϊόντα σε όλα τα βιομηχανικά οικοσυστήματα.

Επίσης, εγκαινιάζει σήμερα τη διαδικασία δέσμευσης παραγωγικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο του FAB της ΕΕ σε τρεις παρτίδες για εμβόλια mRNA, πρωτεΐνες και φορείς. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της νέας παραγωγικής ικανότητας για χρήση σε μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παραγωγούς εμβολίων με εγκαταστάσεις στην ΕΕ/ΕΟΧ, οι οποίοι μπορούν να αποστείλουν το αίτημα συμμετοχής τους έως τις 3 Ιουνίου 2022.

Με βάση αυτές τις βραχυπρόθεσμες δράσεις, υπάρχουν επίσης μέτρα που πρέπει να ληφθούν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, όπως η περαιτέρω ενίσχυση της ετοιμότητας για την πανδημία και η ενίσχυση του συντονισμού στις απαντήσεις μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, την αντιμετώπιση των ευρύτερων επιπτώσεων της πανδημίας στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της «μακράς διάρκειας COVID» και της επιβάρυνσης για την ψυχική υγεία, αλλά και την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης στην υγεία.

Ιστορικό

Ενώ παρατηρούνται κυμαινόμενοι αριθμοί κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, οι αυξήσεις δεν οδηγούν σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο τόσο συχνά όσο πριν, χάρη στον εκτεταμένο εμβολιασμό. Η κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τις προηγούμενες παραλλαγές. Ωστόσο, οι μολύνσεις εξακολουθούν να ανέρχονται σε εκατομμύρια παγκοσμίως. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε lockdown. Πολλοί εξακολουθούν να υποφέρουν ή να πεθαίνουν από την COVID-19. Η μείωση της ανοσίας έναντι της μόλυνσης και η πιθανή χειμερινή εποχικότητα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του SARS-CoV-2 – του ιού που προκαλεί την COVID-19.

Ενώ τα κράτη μέλη εφαρμόζουν νέες προσεγγίσεις για τη διαχείριση της συνεχιζόμενης πανδημίας, οι κατακερματισμένες στρατηγικές ετοιμότητας και αντίδρασης κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τα οφέλη που έχει αποφέρει μέχρι στιγμής ο συντονισμός των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν προτείνει μια προσέγγιση για τη διαχείριση αυτής της νέας φάσης της πανδημίας, βασιζόμενη στον επιτυχημένο συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση στον τομέα της υγείας.

Η πρωτοβουλία «EU FAB» ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που θα είναι έτοιμες για παραγωγή εμβολίων και διασφάλιση ότι οι τρέχουσες παραγωγικές ικανότητες της ΕΕ και του ΕΟΧ για τύπους εμβολίων mRNA, πρωτεϊνών και ιικού φορέα διατηρούνται για μελλοντικές έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας.

Φάρμακα

05.07.2022

Το φαρμακείο-μουσείο με τις μεσαιωνικές συνταγές, τα βαλσαμωμένα ζώα και τα βότανα για τους ερωτευμένους

Το φαρμακείο λειτουργεί σχεδόν 600 χρόνια.

05.07.2022

Ναυτία στο ταξίδι: Τι πρέπει να προσέξετε πριν και στη διάρκεια του ταξιδιού

Ποια φάρμακα είναι κατάλληλα για εσάς

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντιόξινο φάρμακο για το έλκος και την παλινδρόμηση
30.06.2022

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντιόξινο φάρμακο για το έλκος και την παλινδρόμηση

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ζητά και ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν φάρμακα στους ανασφάλιστους
29.06.2022

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Ζητά και ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν φάρμακα στους ανασφάλιστους

Τσίμπημα μέλισσας: Δραστικοί τρόποι αντιμετώπισης
21.06.2022

Τσίμπημα μέλισσας: Δραστικοί τρόποι αντιμετώπισης

Νέο «κύμα» μεδουσών στην Ελλάδα: Πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε
20.06.2022

Νέο «κύμα» μεδουσών στην Ελλάδα: Πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε

Τραγωδία στις ΗΠΑ: 17χρονη εμβολιασμένη κόρη Δημοκρατικού γερουσιαστή κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ…
17.06.2022

Τραγωδία στις ΗΠΑ: 17χρονη εμβολιασμένη κόρη Δημοκρατικού γερουσιαστή κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ…

Αυξημένος κίνδυνος για καταρράκτη στα μάτια για κάποιους που παίρνουν στατίνες
16.06.2022

Αυξημένος κίνδυνος για καταρράκτη στα μάτια για κάποιους που παίρνουν στατίνες

Θρήνος για τον θάνατο «χωρίς αιτία» της 22χρονης εμβολιασμένης αθλήτριας από την Κομοτηνή!
15.06.2022

Θρήνος για τον θάνατο «χωρίς αιτία» της 22χρονης εμβολιασμένης αθλήτριας από την Κομοτηνή!

Δρ Ryan Cole: «Το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι αυτό που προκαλεί τους θανάτους νέων, παιδιών και εφήβων»
15.06.2022

Δρ Ryan Cole: «Το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι αυτό που προκαλεί τους θανάτους νέων, παιδιών και εφήβων»

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

05.07.2022

Daily Mail: Οι εμβολιασμένοι κατά του Covid-19 γενούν μωρά με κατεστραμμένο ανοσοποιητικό!

Το 20% των μωρών που αναπτύσσουν RSV, αναπτύσσουν επίσης δυνητικά θανατηφόρα βρογχιολίτιδα

05.07.2022

Κορωνοϊός: 25.566 κρούσματα, 19 θάνατοι και 98 διασωληνωμένοι

5.022 επαναλοιμώξεις

Ανδρική γονιμότητα: Η νόσηση με κορωνοϊό αποδυναμώνει το σπέρμα για αρκετούς μήνες
05.07.2022

Ανδρική γονιμότητα: Η νόσηση με κορωνοϊό αποδυναμώνει το σπέρμα για αρκετούς μήνες

Δες πώς τα push ups βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς
05.07.2022

Δες πώς τα push ups βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς

Το φαρμακείο-μουσείο με τις μεσαιωνικές συνταγές, τα βαλσαμωμένα ζώα και τα βότανα για τους ερωτευμένους
05.07.2022

Το φαρμακείο-μουσείο με τις μεσαιωνικές συνταγές, τα βαλσαμωμένα ζώα και τα βότανα για τους ερωτευμένους

Pole Dancing: Οι 9+1 λόγοι για να πιάσεις κι εσύ τον… στύλο (βίντεο)
05.07.2022

Pole Dancing: Οι 9+1 λόγοι για να πιάσεις κι εσύ τον… στύλο (βίντεο)

Σοκ: Tους περισσότερους νεκρούς με Covid-19 αναλογικά στην ΕΕ έχει η Ελλάδα
05.07.2022

Σοκ: Tους περισσότερους νεκρούς με Covid-19 αναλογικά στην ΕΕ έχει η Ελλάδα

Αυτή η αλλαγή στην όραση μπορεί να σηματοδοτήσει πρώιμη έναρξη Αλτσχάιμερ
05.07.2022

Αυτή η αλλαγή στην όραση μπορεί να σηματοδοτήσει πρώιμη έναρξη Αλτσχάιμερ

Ουρολοίμωξη: Οι αιτίες που την προκαλούν και πως θα την αντιμετωπίσετε
05.07.2022

Ουρολοίμωξη: Οι αιτίες που την προκαλούν και πως θα την αντιμετωπίσετε

Αυτές είναι οι τρεις τροφές που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη
05.07.2022

Αυτές είναι οι τρεις τροφές που περιέχουν «κρυμμένη» ζάχαρη