Φυσική Κατάσταση

Αυτό είναι το κορυφαίο όργανο γυμναστικής – Crash test στα 3 πιο δημοφιλή

Αυτό είναι το κορυφαίο όργανο γυμναστικής – Crash test στα 3 πιο δημοφιλή

Τα ποδήλατα γυμναστικής, το ελλειπτικό και οι κωπηλατικές μηχανές είναι τα πιο ευρέως γνωστά όργανα γυμναστικής για το σπίτι.

Καθώς πολλοί από εμάς θέλουμε να φτιάξουμε μίνι γυμναστήρια στο σπίτι για να μεγιστοποιήσουμε την προπόνησή μας ή επειδή δεν προλαβαίνουμε να πάμε στο γυμναστήριο, προκύπτει μια συνηθισμένη ερώτηση: Ποιο μηχάνημα είναι το καλύτερο;

Αρχικά, σκεφτείτε τι στοχεύει κάθε τύπος μηχανήματος και πώς λειτουργούν.

Τι στοχεύει κάθε όργανο γυμναστικής

Στατικό ποδήλατο

Τα ποδήλατα γυμναστικής ενισχύουν το κάτω μέρος του σώματος, ειδικά τους γλουτούς, τους γοφούς, τα γόνατα, τις γάμπες και τους αστραγάλους. Προσφέρουν επίσης την ευκαιρία για καρδιαγγειακή άσκηση χωρίς βάρος. Μπoρείτε να κάψετε έως και 600 θερμίδες ανά ώρα (ανάλογα με το πόσο ζυγίζετε και πόσο σκληρά κάνετε ποδηλασία) όταν κάνετε στατικό ποδήλατο.

Τα στατικά ποδήλατα είναι πολύ δημοφιλή, ειδικά σε όσους προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος. Είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για πιο ήπιες προπονήσεις για όσους ξεκινούν ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης, θέλουν να επιστρέψουν σε φόρμα ή να εντάξουν και πάλι τη γυμναστική στη ζωή τους μετά από έναν τραυματισμό.

Κωπηλατικές

Οι κωπηλατικές μηχανές είναι ένας άλλος τρόπος για να ασκηθείτε χωρίς βάρος. Ωστόσο, αντί να απομονώσουν το κάτω μέρος του σώματος, όπως το στατικό ποδήλατο, τα όργανα κωπηλασίας γυμνάζουν όλο το σώμα το οποίο μπορεί να κάψει πάνω από 600 θερμίδες ανά ώρα ανάλογα με το βάρος και την ένταση της προπόνησης. Παρόλο που ένα μηχάνημα κωπηλασίας μπορεί να πιέσει το κάτω μέρος της πλάτης σας εάν η φόρμα σας δεν είναι καλή, θεωρείται γενικά ένας πολύ ασφαλής τρόπος για γρήγορο κάψιμο πολλών θερμίδων με μικρή ή και καθόλου επίδραση στις αρθρώσεις.

Ελλειπτικά μηχανήματα

Τα ελλειπτικά μηχανήματα χρησιμοποιούν το δικό σας βάρος γιατί στέκεστε στα πόδια σας ενώ τα χρησιμοποιείτε.

Αυτό απαιτεί να έχετε συντονισμό και την ικανότητα να σηκωθείτε και να κινηθείτε χωρίς να πέσετε. Απαιτεί επίσης να έχετε αρκετή ευελιξία στους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους για να διαχειριστείτε την κίνηση και το σωματικό σας βάρος. Με τα ελλειπτικά μηχανήματα μπορούν να καούν πάνω από 600 έως 1.000 θερμίδες ανά ώρα, ανάλογα με το βάρος και την ένταση της προσπάθειάς σας. Τα ελλειπτικά μπορούν να απομονώσουν το κάτω μέρος του σώματος ή μπορείτε να ασκηθείτε με το άνω μέρος του σώματος με τις λαβές των βραχιόνων. Προσφέρουν μια καλή, καρδιαγγειακή προπόνηση σε όλο το σώμα.

Επιλέγοντας το σωστό όργανο γυμναστικής

Η επιλογή της σωστής επιλογής εξαρτάται από τις ανάγκες σας και τη συγκεκριμένη κατάσταση. Τέσσερα είναι τα κριτήρια που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας:

Στόχοι φυσικής κατάστασης

Πρώτον, πρέπει να σκεφτείτε τι θέλετε να κάνετε. Θέλετε να βελτιώσετε τη συνολική καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση; Να ενισχύσετε τη δύναμη; Ετοιμάζεστε για μια αθλητική εκδήλωση; Να χάσετε βάρος; Να επανέλθετε μετά από τραυματισμό;

Αυτά τα μηχανήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε οποιονδήποτε και όλους αυτούς τους στόχους, αλλά ένα μηχάνημα μπορεί να ταιριάζει καλύτερα σε έναν συγκεκριμένο στόχο από ένα άλλο.

Για παράδειγμα, εάν είχατε έναν τραυματισμό στο γόνατο ή τον αστράγαλο και θέλετε να επανέλθετε σε φόρμα μετά από έναν τέτοιο τραυματισμό, μπορείτε να γυμναστείτε καλύτερα με ένα στατικό ποδήλατο και όχι με ένα ελλειπτικό μηχάνημα. Όταν κάθεστε στο ποδήλατο θα ασκείτε λιγότερη πίεση στο τραυματισμένο κάτω άκρο από το να στέκεστε σε ελλειπτικό μηχάνημα.

Αν ψάχνετε για προπόνηση σε ολόκληρο το σώμα, ένα όργανο κωπηλασίας ή ένα ελλειπτικό μηχάνημα μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από ένα ποδήλατο που γυμνάζει το κάτω μέρος το σώματος, αλλά όχι τόσο το άνω μέρος του σώματος .

Πάντως ο κωπηλάτης είναι από τις καλύτερες ασκήσεις cardio λόγω των χαμηλών απαιτήσεων πρόσκρουσης και των συνολικών απαιτήσεων σώματος για την αποτελεσματικότητα κίνησης

Κίνδυνος τραυματισμού και πρόληψη

Πρέπει επίσης να εξετάσετε πώς αυτά τα διαφορετικά μηχανήματα θα μπορούσαν να τονίσουν το σώμα σας αλλά ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τραυματισμό εάν το παρακάνετε, ανεβείτε πολύ γρήγορα ή δεν τα χρησιμοποιείτε σωστά.

Και οι τρεις μηχανές έχουν χαμηλό αντίκτυπο, και γι αυτό οι αθλητίατροι τείνουν να τα προτείνουν σε ασθενείς με πόνο στις αρθρώσεις.

Αυτή είναι μια βασική διαφορά μεταξύ των μηχανημάτων άσκησης όπως τα στατικά ποδήλατα και τα ελλειπτικά, για παράδειγμα. Το τρέξιμο είναι μία συνηθισμένη άσκηση για άτομα που δεν θέλουν να πάνε σε γυμναστήριο για να ασκηθούν, αλλά έχει κάποια μειονεκτήματα, λέει ο Camargo.

Το τρέξιμο στο δρόμο ή στην εξοχή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις και σε τραυματισμό. Ακόμα κι αν είστε δρομέας, η αντικατάσταση ή η ανάμειξη μερικές φορές με το ποδήλατο γυμναστικής, το κωπηλατικό ή / και το ελλειπτικό μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ανακούφιση στις αρθρώσεις σας σε σύγκριση με το τρέξιμο.

Οι κωπηλάτες είναι καλοί για άτομα που έχουν ιστορικό προβλημάτων αστραγάλου και γόνατος , αλλά μπορεί να μην είναι για άτομα που έχουν ιστορικό προβλημάτων στην πλάτη.

Το ποδήλατο γυμναστικής είναι μια καλή εναλλακτική λύση στο τρέξιμο. Λόγω του σχεδιασμού του, είναι ιδανικό για μεγαλύτερης ηλικίας άτομα ή άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμούς στο κάτω μέρος του σώματος και που έχουν δυσκολία στην ισορροπία.

Το ελλειπτικό, από την άλλη πλευρά, απαιτεί καλό συντονισμό, καθώς θα είστε όρθιοι ενώ το χρησιμοποιείτε. Για να το κάνετε αυτό με ασφάλεια, πρέπει να έχετε καλή ισορροπία και σταθερότητα στο σώμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρέπει να ξεκινήσετε αργά για να μην τραυματιστείτε σε κανένα από αυτά τα μηχανήματα. Οι υπερβολικοί τραυματισμοί μπορεί να είναι συχνοί με αυτά τα μηχανήματα, ειδικά καθώς αυξάνετε πολύ γρήγορα τη συχνότητα και τον όγκο της άσκησης στο εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα. Δώστε στο σώμα σας χρόνο να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα προπόνησης .

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πόνο στην πλάτη και με τα τρία αυτά μηχανήματα, αλλά πιο συχνά αυτό συμβαίνει με το κωπηλατικό και το στατικό ποδήλατο.

Για να βοηθήσετε στην ανακούφιση αυτού του πιθανού ζητήματος, είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις καθίσματος και τιμονιού για να επιτρέψετε στο σώμα σας να έχει τη σωστή θέση σε όλο το εύρος κίνησης.

Η συνεργασία με έναν εκπαιδευτή ή προπονητή μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τη σωστή θέση και την εργονομία και να σας συστήσει κι άλλες ασκήσεις που μπορεί να κάνετε.

Χώρος

Ανάλογα με το πόσο χώρο έχετε στο σπίτι σας δημιουργήστε το δικό σας γυμναστήριο σας. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές στην αγορά.

Προτίμηση

Θα πρέπει επίσης να δοκιμάσετε και τις τρεις επιλογές και να δείτε ποια φαίνεται πιο διασκεδαστική και πιο ελκυστική για εσάς. Σε ποιο μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να το χρησιμοποιεί πολλές φορές την εβδομάδα; Ποιο είναι πιο διασκεδαστικό ή πιο εύκολο στη χρήση; Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το σωστό εξοπλισμό άσκησης για εσάς, γιατί τελικά, η καλύτερη προπόνηση είναι αυτή που μπορείτε να κάνετε για αρκετό καιρό.

Φυσική Κατάσταση

05.10.2022

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Γνωρίζατε πως αρκετοί άνθρωποι μετά από το τρέξιμο παρουσιάζουν πονοκέφαλο; Άραγε τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω από αυτό το «αθώο» σύμπτωμα; ​Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ειδικά όταν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, αν συμβαίνει συστηματικά και συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, θολή όραση ή ακόμα και συμφόρηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν […]

05.10.2022

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Το περπάτημα από δύο έως πέντε λεπτά μετά από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου, υποστηρίζει μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sports Medicine. Ακόμα και το να στέκεται κανείς όρθιος μετά από ένα γεύμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου, αλλά όχι τόσο όσο το περπάτημα, αναφέρει ο ένας […]

Απώλεια βάρους: Τα 30 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε χωρίς εξαντλητικές δίαιτες
04.10.2022

Απώλεια βάρους: Τα 30 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε χωρίς εξαντλητικές δίαιτες

Προπόνηση με βάρη: Πως συμβάλλει στη μακροζωία
28.09.2022

Προπόνηση με βάρη: Πως συμβάλλει στη μακροζωία

Η ενδυνάμωση αυτής της μυϊκής ομάδας θα σας χαρίσει μακροζωία
22.09.2022

Η ενδυνάμωση αυτής της μυϊκής ομάδας θα σας χαρίσει μακροζωία

Δείτε πόσες θερμίδες «καίτε» περπατώντας 1,5 χιλιόμετρο
19.09.2022

Δείτε πόσες θερμίδες «καίτε» περπατώντας 1,5 χιλιόμετρο

Νέα μελέτη: Το γρήγορο περπάτημα είναι πιο σημαντικό από τα 10.000 βήματα για την υγεία
14.09.2022

Νέα μελέτη: Το γρήγορο περπάτημα είναι πιο σημαντικό από τα 10.000 βήματα για την υγεία

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…
03.08.2022

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Mειώστε τον κίνδυνο θανάτου εως 20% κάνοντας μόλις 30 λεπτά άσκηση την εβδομάδα
14.07.2022

Mειώστε τον κίνδυνο θανάτου εως 20% κάνοντας μόλις 30 λεπτά άσκηση την εβδομάδα

Tρία πράγματα που κάνουν όσοι γυμνάζονται και μπορούν να τους γεράσουν πιο γρήγορα
07.07.2022

Tρία πράγματα που κάνουν όσοι γυμνάζονται και μπορούν να τους γεράσουν πιο γρήγορα

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
4

Έτσι θα υπολογίσετε πόσες θερμίδες χάνουμε όταν κοιμόμαστε…

Περισσότερα

07.10.2022

«Σβήνουν» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών!

H κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως ενόψει εκλογών και «σβήνει» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ενώ ετοιμάζεται να επαναφέρει πίσω και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Σβήνονται τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ανεμβολίαστος άνω των 60 ετών όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος πρόσθεσε πως θα επανεξεταστεί και το θέμα των ανεμβολίαστων […]

06.10.2022

Έρευνα: Δείτε πως τα ωμέγα 3 λιπαρά βοηθούν το μυαλό των 50άρηδων

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι μεσήλικες άνθρωποι που τρώνε συχνά φαγητά και κυρίως ψάρια με πολλά ω3 λιπαρά οξέα, όπως σολομό, σαρδέλες, μπακαλιάρο, ρέγγα, τόνο κ.α., μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νου τους. Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάτι ανάλογο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά η νέα έρευνα εστίασε […]

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns
06.10.2022

Ζ-score: Ο δείκτης που αποδεικνύει την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ελλάδα λόγω μαζικών εμβολιασμών & lockdowns

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες
05.10.2022

Πονοκέφαλος μετά το τρέξιμο: Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%
05.10.2022

Κι όμως: Δύο λεπτά περπάτημα μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο έως και 17%

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;
05.10.2022

Οδήγηση και κατάθλιψη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας το αυτοκίνητο;

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!
05.10.2022

19+1 πράγματα που μπορείτε να καθαρίσετε με ένα λεμόνι… και δεν το γνωρίζατε!

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»
05.10.2022

Θ.Βασιλακόπουλος: «Βλάκες και χαζοί οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Δεν θα έχουμε υποχρεωτικότητα λόγω εκλογών»

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»
05.10.2022

Μ.Παγώνη: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί πρέπει να επιστρέψουν στις δουλειές τους»

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε
05.10.2022

Γιατί νυστάζουμε μετά το μεσημεριανό γεύμα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη απ’ ό,τι νομίζουμε