Η απογευματινή χαλάρωση φαίνεται να είναι όλο και πιο συνηθισμένη καθώς πολλοί από εμάς αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε τα ενεργειακά επίπεδά μας ψηλά όλη την ημέρα. Ίσως είναι η έλλειψη καφέ, ίσως είναι απόλυτη πλήξη (ειδικά με την τηλεργασία είναι συχνό φαινόμενο), ή ίσως το μπλε φως από τις οθόνες που επηρεάζει τις ορμόνες μας. Συνεπώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας δημιουργούν την ανάγκη για χαλάρωση μέσα στην ημέρα.

Στην πραγματικότητα, το σώμα μας μπορεί να προσπαθεί να μας πει κάτι το μεσημέρι, μετά από το μεσημεριανό φαγητό. Φυσικά, οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας συγχρονίζονται για να απολαύσουμε έναν υπνάκο περίπου για καμία ώρα. Εάν ξυπνάς νωρίς για να πας στη δουλειά, το σώμα σου θα ζητήσει φυσικά ένα διάλειμμα το απόγευμα, σύμφωνα με την Elite Daily. Η Lona Sandon, MEd, εξηγεί στο WebMD: «Φαίνεται να υπάρχει κάτι φυσικό σε αυτή τη χαλάρωση. Μερικοί πολιτισμοί έχουν την μεσημεριανή σιέστα, κάτι που βοηθάει τους ανθρώπους στο να είναι πιο παραγωγικοί και να συγκεντρώνονται καλύτερα. Περίπου αυτήν την ώρα της ημέρας, το σώμα σας μιμείται τη διαδικασία που περνά ακριβώς πριν πάτε για ύπνο τη νύχτα – η θερμοκρασία του σώματός σας μειώνεται ελαφρώς. Με τη μείωση αυτής της θερμοκρασίας, σηματοδοτεί την απελευθέρωση της μελατονίνης και αυτό συμβαίνει σε μικρότερη κλίμακα το απόγευμα», εξηγεί στο WebMD.

Η απογευματινή μειωμένη ενέργειά μας μπορεί να προέρχεται από άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής μας

Πέρα από τους φυσικούς βιορυθμούς του σώματός μας, ένας άλλος ένοχος για την απογευματινή μας κούραση μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη αυτο-φροντίδας. Για παράδειγμα, αν δεν τρως ένα πλήρες πρωινό, μπορεί να σου δημιουργεί κούραση κάτι που εκδηλώνεται το μεσημέρι. Επιπλέον, το να πίνεις καφέ νωρίς το πρωί μπορεί να εξαντλήσει τα ενεργειακά σου αποθέματα και να οδηγήσει σε κατάπτωση αργότερα μέσα στην ημέρα.

Βεβαιώσου ότι παίρνεις αρκετούς υδατάνθρακες νωρίς το πρωί για να τροφοδοτήσεις τους μυς και τον εγκέφαλό σου. Και για μεσημεριανό γεύμα, απόφυγε τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθώς αυτά μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο για να αφομοιωθούν και να μειώσουν τα επίπεδα ενέργειας σου, όπως σημειώνεται από το WebMD.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Northwestern, είναι σημαντικό να αποφεύγεις χαμένες θερμίδες όπως ενεργειακά ποτά αυτήν την περίοδο. Είναι φυσικό το κουρασμένο σύστημά σου να χρειάζεται ένα διάλειμμα το απόγευμα. Ακριβώς επειδή πολλοί από εμάς ορίζουμε χρονοδιαγράμματα για τη δουλειά μας δεν σημαίνει ότι το σώμα πρέπει κι αυτό να τα ακολουθεί. Να θυμάσαι: δώσε προτεραιότητα στη ξεκούραση και τη φροντίδα του σώματός σου. Αυτά είναι πιθανώς τα πιο ισχυρά αντίδοτα στην απογευματινή κατάπτωσή σου.