Το καρπούζι είναι από τα πιο γνωστά φρούτα του καλοκαιριού, ωστόσο πρέπει να προσέχετε ορισμένα πράγματα πριν το καταναλώσετε.
Όπως όλα τα τρόφιμα έτσι και το καρπούζι μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνο δηλητηρίασης, και ιστορικά, ευθύνεται για αρκετές δηλητηριάσεις καταναλωτών είτε λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα, είτε λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε φυτοφάρμακα, είτε λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα.
Η περίπτωση της υψηλής περιεκτικότητας τους σε νιτρικά άλατα, έχει οδηγήσει σε έναν γενικευμένο φόβο ότι δεν είναι μάλλον και τόσο υγιεινά. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα αποτελούνται από άζωτο, χημικό στοιχείο που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί στις καλλιέργειες για την ταχεία ανάπτυξη των καρπουζιών. Η περίσσεια χημικής ουσίας σε αυτό το φρούτο μετατρέπεται σε δηλητηριώδη ουσία τη στιγμή που εισέρχεται στον οργανισμό και προκαλεί δηλητηρίαση. Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της δηλητηρίασης από καρπούζι είναι η ζάλη, η ναυτία και οι κράμπες στο στομάχι.
Πώς θα καταλάβετε, όμως, αν το καρπούζι σας έχει νιτρικά άλατα;
Για να διαπιστώσετε αν το καρπούζι σας έχει νιτρικά άλατα και μπορεί ενδεχομένως να προβεί επικίνδυνο για την υγείας σας, δεν έχετε παρά να κάνετε ένα πολύ απλό κόλπο ώστε να διαπιστώσετε αν το αγαπημένο σας φρούτο είναι σε θέση να καταναλωθεί.
Βουτήξτε απλώς ένα κομμάτι καρπούζι σε ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου και περιμένετε 10 λεπτά. Αν το νερό γίνει ροζ, τότε το καρπούζι έχει υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Αν το νερό παραμείνει διάφανο ή αν το κομμάτι επιπλέει στην επιφάνεια και δεν βυθιστεί, το καρπούζι είναι μια χαρά.
Τέλος εάν κόβοντας το καρπούζι σας σε φέτες διαπιστώσετε ότι αφρίζει, αυτό μάλλον είναι ένδειξη ότι υπάρχει περίπτωση να πάθετε τροφική δηλητηρίαση σε περίπτωση που το καταναλώσετε.
Ο χρήστης του TikTok @idksterling, αναφέρει πως το καλύτερο που έχετε να κάνετε σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις στο καρπούζι σας είναι να το πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Το άφρισμα αυτό είναι αποτέλεσμα της παραμονής του φρούτου σε μέρος που είναι πολύ ζεστό και καθόλου κατάλληλο για τη συντήρησή του», εξηγεί στο βίντεό του. «Είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα της συσσώρευσης αερίων και πίεσης στο καρπούζι που απελευθερώνεται ως αφρός». Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, προειδοποιεί ο νεαρός.