Διατροφή

Ο τρόπος που καταναλώνετε το αλκοόλ μπορεί να βλάψει το συκώτι

Δεν επηρεάζει το συκώτι μόνο η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και ο τρόπος που πίνει κάποιος.

Οι ερευνητές λένε ότι η κραιπάλη σε συνδυασμό με τον γενετικό κίνδυνο μπορεί να αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης κίρρωσης του ήπατος που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Η κίρρωση του ήπατος θεωρείται συχνά ως ασθένεια που σχετίζεται με τη χρόνια κατάχρηση αλκοόλ, αλλά νέα έρευνα αναφέρει ότι μπορεί επίσης να προκληθεί από την κραιπάλη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα άτομα που πίνουν συστηματικά και σε μεγάλες ποσότητες και έχουν γενετική προδιάθεση, η οποία τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο κίρρωσης, μπορεί να έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε σύγκριση με όσους ανέφεραν ότι έπιναν καθημερινά αλλά εντός φυσιολογικών ορίων και είχαν μικρή γενετική προδιάθεση για κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Σημείωσαν ότι ο κίνδυνος αυτός ήταν ακόμη υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που έπιναν κατά συρροή και είχαν επίσης διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2.

Στις περιπτώσεις που υπάρχουν και οι τρεις παράγοντες κινδύνου – η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η γενετική προδιάθεση και η παρουσία διαβήτη τύπου 2 – οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη κίρρωσης από ό,τι η ποσότητα της κατανάλωσης, σύμφωνα με τους ερευνητές από το University College του Λονδίνου, το Royal Free Hospital, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Πολλές μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της ηπατικής νόσου και του αλκοόλ εστιάζουν στον όγκο του αλκοόλ που καταναλώνεται», ανέφερε η Linda Ng Fat, πρώτη συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη ερευνήτρια στο University College του Λονδίνου. «Εμείς ακολουθήσαμε μια διαφορετική προσέγγιση, εστιάζοντας στο μοτίβο της κατανάλωσης και διαπιστώσαμε ότι αυτό αποτελεί καλύτερο δείκτη του κινδύνου ηπατικής νόσου από ό,τι η ποσότητα μόνο. 

Το άλλο βασικό εύρημα ήταν ότι όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται, τόσο υψηλότερος είναι ο υπερβολικός κίνδυνος λόγω της αλληλεπίδρασης των παραγόντων αυτών», διευκρίνισε.

«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι αποκαλύπτει ότι δεν έχει σημασία μόνο το πόσο πίνει κάποιος συνολικά, αλλά και ο τρόπος που πίνει», πρόσθεσε η Pamela Healy, διευθύνουσα σύμβουλος του British Liver Trust. «Το να πίνετε πολύ, γρήγορα ή να πίνετε για να μεθύσετε, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ήπατος», εξήγησε. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο κάθε παράγοντας αυξάνει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου ακόμη και όταν εξετάζεται μεμονωμένα.

Για παράδειγμα, όσοι έκαναν μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, η οποία κατηγοριοποιείται ως κατανάλωση 12 μονάδων αλκοόλ την ημέρα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κίρρωση που σχετίζεται με το αλκοόλ.

Ο κίνδυνος για όσους είχαν υψηλή γενετική προδιάθεση ήταν τέσσερις φορές υψηλότερος και ο κίνδυνος για όσους είχαν διαβήτη τύπου 2 ήταν δύο φορές υψηλότερος.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «απαιτείται περαιτέρω μελέτη καθώς μπορεί να υπάρχει κάτι που να προδιαθέτει γενετικά κάποιους ανθρώπους να έχουν πιο σοβαρές ηπατικές βλάβες από την κραιπάλη, οι οποίες μπορεί να οφείλονται απλώς στο σοκ αυτής της ποσότητας αλκοόλ που πρέπει να επεξεργαστεί τόσο γρήγορα σε αντίθεση με τις πιο σταθερές ποσότητες με την πάροδο του χρόνου.

Το σοκ της κραιπάλης θα μπορούσε ενδεχομένως να υπερβεί την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίζει το αλκοόλ και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των κυττάρων του ήπατος να επιβιώσουν λόγω οξείας βλάβης, στην οποία μπορεί να είναι γενετικά επιρρεπή».

Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες, το συκώτι αδυνατεί να συμβαδίσει με τη διαδικασία αποτοξίνωσης, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τοξινών και την ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος με την πάροδο του χρόνου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ηπατική νόσος συγκαταλέγεται στις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι το 2% έως 3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κίρρωση ή ηπατική νόσο. Αυτή η γνώση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στα άτομα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και να αναζητούν βοήθεια πριν προκληθεί μη αναστρέψιμη ηπατική βλάβη.

Ο Δρ Στίβεν Μπελ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σημείωσε ότι οι ηπατικές παθήσεις, και ιδίως οι θάνατοι που σχετίζονται με το αλκοόλ, έχουν αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η μελέτη αυτή μας εξοπλίζει με νέα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, επιτρέποντάς μας έτσι να κατευθύνουμε αποτελεσματικότερα τις παρεμβάσεις προς εκείνους που μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο», δήλωσε.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε