Διατροφή

Δείτε πως το μαύρο τσάι ωφελεί την υγεία μακροπρόθεσμα

Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας αργότερα στη ζωή.

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Είναι από τα πιο δημοφιλή είδη τσαγιού στον κόσμο και είναι γνωστό για την έντονη γεύση και το σκούρο χρώμα του.

Πολύτιμα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι

Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας αργότερα στη ζωή.

Πίνοντας ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι καθημερινά μπορεί να προσφέρει αυτά τα οφέλη, αλλά αν δεν πίνετε τσάι, υπάρχουν και άλλες διατροφικές επιλογές που περιέχουν φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα και ποτά, όπως το μαύρο και το πράσινο τσάι, τα μήλα, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και πολλά άλλα.

Τα φλαβονοειδή έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τα οφέλη τους στην υγεία. Αλλά νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο ωφέλιμα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Μια μελέτη επί 881 ηλικιωμένων γυναικών (μέση ηλικία 80 ετών) έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών στη διατροφή τους ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εκτεταμένη ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή (AAC).

Τι κάνουν τα φλαβονοειδή για την ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή

Η κοιλιακή αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα κοιλιακά όργανα και τα κάτω άκρα. Η ασβεστοποίηση σε αυτήν αποτελεί προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει επίσης βρεθεί ότι είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας για την άνοια σε όψιμο στάδιο ζωής.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν και υπάρχουν πολλές διατροφικές πηγές φλαβονοειδών, ορισμένες είχαν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες.

Ο ίδιος είπε σχετικά: “Στους περισσότερους πληθυσμούς, μια μικρή ομάδα τροφίμων και ποτών (με μοναδικά υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή) συμβάλλει στο μεγαλύτερο μέρος της συνολικής διατροφικής πρόσληψης φλαβονοειδών.

Οι κύριες πηγές είναι συνήθως:

  • πράσινο και μαύρο τσάι
  • βατόμουρα
  • φράουλες
  • πορτοκάλια
  • κόκκινο κρασί
  • μήλα
  • σταφίδες/σταφύλια και
  • μαύρη σοκολάτα”.

Η οικογένεια των φλαβονοειδών

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φλαβονοειδών, όπως οι φλαβαν-3-όλες και οι φλαβονόλες, τα οποία η μελέτη έδειξε ότι φαίνεται να έχουν επίσης σχέση με την AAC. Οι συμμετέχουσες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ολικών φλαβονοειδών, φλαβαν-3-ολών και φλαβονολών είχαν 36-39% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη AAC.

Το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή ολικών φλαβονοειδών της έρευνας και συσχετίστηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC.

Σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που δεν έπιναν τσάι, οι συμμετέχουσες που έπιναν 2-6 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 16-42% λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες διατροφικές πηγές φλαβονοειδών, όπως ο χυμός φρούτων, το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα, δεν έδειξαν σημαντική ευεργετική συσχέτιση με το AAC.

Φλαβονοειδή: Ωφέλη και πέρα από το τσάι

Αν και το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή φλαβονοειδών στην μελέτη (πιθανότατα λόγω της ηλικίας των συμμετεχόντων γυναικών) ο ερευνητής είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα φλαβονοειδή ακόμα αν δεν πίνουν τσάι.

“Από τις γυναίκες που δεν έπιναν μαύρο τσάι, η υψηλότερη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών (χωρίς κατανάλωση τσαγιού) φαίνεται επίσης να προστατεύει από την εκτεταμένη ασβεστοποίηση των αρτηριών. Αυτό σημαίνει ότι τα φλαβονοειδή από άλλες πηγές, πέρα από το μαύρο τσάι, μπορεί να είναι προστατευτικά έναντι της AAC”.

Ο ερευνητής, είπε ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει σε όσους δεν πίνουν τσάι να εξακολουθούν να επωφελούνται από τα φλαβονοειδή στη διατροφή τους.

“Σε άλλους πληθυσμούς ή ομάδες ανθρώπων, όπως νεαρούς άνδρες ή άτομα από άλλες χώρες, το μαύρο τσάι μπορεί να μην είναι η κύρια πηγή φλαβονοειδών. Η AAC είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας συμβάντων αγγειακής νόσου. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών ενάντια στην AAC, είναι εύκολα επιτεύξιμη στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων”, κατέληξε.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε