Διατροφή

Πώς συνδέεται ο καρκίνος με τα τεχνητά γλυκαντικά – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πώς συνδέεται ο καρκίνος με τα τεχνητά γλυκαντικά – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν πολύ λίγες, ή μηδενικές θερμίδες. Γι’ αυτό συχνά προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά με την ιδέα ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα τεχνητά γλυκαντικά χρησιμοποιούνται επίσης σε οδοντόκρεμες, καραμέλες και τσίχλες, για να προσθέσουν γλυκύτητα χωρίς τον κίνδυνο να συμβάλουν στην τερηδόνα.

Μια μεγάλη μελέτη με περισσότερους από 100.000 ενήλικες Γάλλους συμμετέχοντες δείχνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να μην είναι τόσο καλά για εμάς όσο θα ελπίζαμε.

Αυτή η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από τους Charlotte Debras, Mathilde Touvier και τους συναδέλφους τους στο Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και στο Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, βρήκε μια σχέση μεταξύ ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών και αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Πώς συνδέεται ο καρκίνος με τα τεχνητά γλυκαντικά

Επειδή η ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών αποτελεί εδώ και καιρό θέμα συζήτησης, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν την πιθανή σχέση τους να προκαλέσουν καρκίνο.

Ανέλυσαν 102.865 ενήλικες Γάλλους που συμμετείχαν στην μελέτη NutriNet-Santé.

Αυτή η μελέτη είναι διαρκής με βάση το διαδίκτυο. Ξεκίνησε το 2009 από την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας. Η συμμετοχή είναι εθελοντική με τους συμμετέχοντες να αναφέρουν μόνοι τους το ιατρικό τους ιστορικό, καθώς και κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την υγεία τους.

Έτσι, πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συνελέχθησαν από τα αυτοαναφερόμενα διατροφικά αρχεία των συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η ομάδα συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τις διαγνώσεις καρκίνου στους συμμετέχοντες. Τις ανέλυσε για να διαπιστώσει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και του κινδύνου καρκίνου.

Φρόντισαν να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως:

  • ηλικία
  • φύλο
  • εκπαίδευση
  • σωματική δραστηριότητα
  • κάπνισμα
  • δείκτη μάζας σώματος
  • ύψος
  • αύξηση βάρους
  • διαβήτη
  • οικογενειακό ιστορικό καρκίνου

Προσάρμοσαν τα στοιχεία τους και με βάση την κατανάλωση των εξής:

  • θερμίδες
  • αλκοόλ
  • νάτριο (αλάτι)
  • κορεσμένα λιπαρά
  • φυτικές ίνες
  • ζάχαρη
  • δημητριακά ολικής αλέσεως
  • γαλακτοκομικά

Τα τεχνητά γλυκαντικά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τακτική κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν βρει συνδέσμους μεταξύ αυτών των δύο μεταβλητών. Επιπλέον, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι καρκινογόνα.

Ωστόσο, η μελέτη τους είναι η πρώτη που διερεύνησε συσχετίσεις μεταξύ της ποσότητας τεχνητών γλυκαντικών και του κινδύνου καρκίνου. Επίσης έλαβε υπόψη και διαφορετικούς τύπους τεχνητών γλυκαντικών.

Οι Debras και Touvier διαπίστωσαν συγκεκριμένα, ότι τα γλυκαντικά ασπαρτάμη και ακεσουλφάμη-Κ συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Επιπλέον, είδαν αυξημένους κινδύνους σε μια ομάδα καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως:

  • καρκίνος του μαστού (ιδιαίτερη αύξηση στον εν λόγω καρκίνο)
  • καρκίνος του παχέος εντέρου
  • καρκίνος του προστάτη

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε να καταναλώνετε τεχνητά γλυκαντικά;

Τι σημαίνει αυτή η μελέτη για τους καταναλωτές; Πρέπει να παραλείψουμε όλα τα τεχνητά ζαχαρωμένα τρόφιμα;

Είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί αυτό.

Η δρ. Mary-Jon Ludy, πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του κρατικού πανεπιστημίου Bowling Green και αναπληρωτής καθηγητής Τροφίμων και Διατροφής, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, προειδοποίησε ότι αυτή η συσχέτιση δεν είναι απόδειξη αιτιότητας:

“Με μια μελέτη παρατήρησης, όπως αυτή, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί εάν τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών προκαλούν καρκίνο, ή εάν τα άτομα με καρκίνο καταναλώνουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα τεχνητών γλυκαντικών. Για τον προσδιορισμό της αιτίας και του αποτελέσματος, απαιτούνται πειραματικές μελέτες.

Ο δρ. Andrew Odegaard, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Irvine στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, διατύπωσε παρόμοιες ανησυχίες.

Είπε ότι σε τέτοιου τύπου μελέτες προκύπτουν συγκεκριμένοι τύποι παρερμηνειών. Δεν είναι δυνατό να διακριθεί αν αυτά τα αποτελέσματα οφείλονταν σε μεροληψία, ή σε πραγματικά στοιχεία στα δεδομένα. Τόνισε επίσης ότι, συνολικά, μόνο το 3,3% περίπου των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με καρκίνο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, επομένως οι σχετικοί κίνδυνοι είναι “μέτριοι”.

“Δεν θα ενθουσιαζόμουν πολύ ούτε προς την μία, ούτε προς την άλλη πλευρά”, είπε ο δρ. Odegaard.

Διατροφή

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Η στρατιωτική δίαιτα είναι ένα από τα προγράμματα διατροφής που είναι σήμερα αρκετά δημοφιλή λόγω της διάδοσής της μέσω των κοινωνικών δικτύων και των διαφόρων μέσων ενημέρωσης. Προωθείται ως […]

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε